Μέσα σε μία μόλις ημέρα από τη δημοσίευση αγγελίας για πώληση αυτοκινήτου σε δημοφιλή πλατφόρμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έλαβα τρεις δελεαστικές προτάσεις από επαγγελματίες απατεώνες. Πώς να προστατευτείτε και τι να προσέχετε στην επικοινωνία σας με τους υποψήφιους 'αγοραστές'. 

Αρχικό μήνυμα: Είναι διαθέσιμο; (απλό, σύντομο, καθόλου ύποπτο)
Ερμηνεία: Αξίζει να ασχοληθώ με το 'θύμα'-ιδιώτη πωλητή ή έχει δώσει το αυτοκίνητο και δεν υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για οικονομική εξαπάτηση; Προφανώς και η απάντησή σας, εφόσον δεν έχετε πουλήσει το αυτοκίνητο, θα είναι θετική επομένως δεν μπορείτε να αποφύγετε το επόμενο στάδιο.

Δεύτερο μήνυμα: Το παραμύθι (η αράχνη πλέκει τον ιστό της)
Ερμηνεία: Ο απατεώνας εξηγεί γιατί δεν μπορεί να έρθει για να δει το αυτοκίνητο δια ζώσης (κινητικά προβλήματα, πρόσφατη εγχείρηση, βαρηκοΐα κλπ.), ζητάει διευκρινίσεις για το αυτοκίνητο (πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις όπως κατάσταση εσωτερικού/ εξωτερικού, τρακαρίσματα, ημερομηνίες service, οσμές στο εσωτερικό -π.χ. τσιγάρο κ.ά.), δεν κάνει σε καμία περίπτωση παζάρια στην τιμή και ενδεχομένως να ρωτήσει αν υπάρχει λογαριασμός PayPal. Γίνεται δηλαδή μια στοχευμένη προσπάθεια για να πείσει για τις προθέσεις του/της να αγοράσει το αυτοκίνητο (χωρίς να το δει ή να κάνει οποιοδήποτε άλλο φυσικό έλεγχο) και μάλιστα ζητάει να κατέβει η αγγελία από τον ιστότοπο καθώς θα το αγοράσει σίγουρα. 

Τρίτο μήνυμα: Το προβληματάκι (γιατί η ευτυχία δεν διαρκεί για πάντα)
Ερμηνεία: Με κάποιον τρόπο πρέπει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα προσωπικά σας στοιχεία και κυρίως τραπεζικά στοιχεία (16ψηφιο αριθμό χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας, ημερομηνία λήξης της, τρία ψηφία ασφαλείας από την πίσω όψη της κάρτας). Αν και φαίνεται δύσκολο καθώς αυτός/αυτή είναι που θα πρέπει να σας πληρώσει για το αυτοκίνητο, η ευρηματικότητα των απατεώνων είναι ανεξάντλητη! Στο κόστος του αυτοκινήτου προστίθεται το κόστος της μεταφοράς του από το σπίτι σας προς τον χώρο του απατεώνα το οποίο σας κατατίθενται (όπως σας γράφει ο απατεώνας) στον τραπεζικό σας λογαριασμό (και μάλιστα σας στέλνει και απόδειξη από την πληρωμή μέσω PayPal με διαφορετική διεύθυνση αποστολέα)! Γιατί για όλα υπάρχει πάντα μία λύση. Έτσι, λοιπόν, σας ζητάει να καταθέσετε εσείς στον τραπεζικό λογαριασμού του μεταφορέα ένα ποσό το οποίο θα προστεθεί στην τιμή στην οποία πουλάτε το αυτοκίνητο. Τα υποτιθέμενα χρήματα της τιμής του αυτοκινήτου σας και του κόστους μεταφοράς δεν θα μπουν ποτέ στον λογαριασμό σας. 

Μια διαφοροποιημένη προσέγγιση σας ζητάει στο δεύτερο μήνυμα να αγοράσετε έναν πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου σας (car check) και να το αποστείλετε στον υποψήφιο αγοραστή-απατεώνα. Η διαφορά είναι ότι η ιστοσελίδα που σας δίνεται είναι ιστοσελίδα-κλώνος της πραγματικής-επίσημης ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, οι διαφορές μπορεί να είναι ένα μικρό ορθογραφικό λάθος στο domain name (chek αντί για check) και το κόστος που είναι εξωπραγματικά μικρότερο σε σχέση με αυτό της επίσημης ιστοσελίδας (£0.95 αντί £9.95). Αν κάνετε το λάθος και αγοράσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας μέσω της ιστοσελίδας-κλώνου, δίνετε όλα τα στοιχεία της κάρτας σας στους απατεώνες, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εσάς και την οικογένειά σας.

Όσο κι είστε απελπισμένοι να ξεφορτωθείτε το παλιό σας αυτοκίνητο, μην ενδίδετε στα ελπιδοφόρα μηνύματα των απατεώνων. Σκεφτείτε την κάθε σας κίνηση προσεκτικά. 

Κάντε τους απατεώνες να βρουν μια πραγματική, νόμιμη δουλειά, μην τους δίνετε τα χρήματα που αποκτήσατε με κόπο από τη δική σας.