Έχοντας περιορίσει τις δια ζώσης συναλλαγές το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγω της πανδημίας, οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν αυξηθεί σημαντικά με τα στοιχεία των πιστωτικών/ χρεωστικών μας καρτών να καταχωρούνται σε ιστοσελίδες για την αγορά διαφόρων προϊόντων. 

Ο κίνδυνος για την προσπάθεια υποκλοπής των στοιχείων μας έχει κι αυτός αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας απαραίτητο από την πλευρά μας τον εξονυχιστικό έλεγχο κάθε ζητήματος που αφορά τα προσωπικά και τραπεζικά μας στοιχεία. 

Σήμερα δέχθηκα τηλεφώνημα από έναν κύριο που δήλωσε πως εργάζεται σε μια πολύ γνωστή τράπεζα ο οποίος μάλιστα μου έδωσε το ονοματεπώνυμό του και τον αριθμό υπαλλήλου (id number). Ο τηλεφωνικός αριθμός από τον οποίο δέχθηκα την κλήση διέφερε μόνο στο τελευταίο ψηφίο από τον αριθμό της τράπεζας που αναγράφεται στην πίσω όψη της πιστωτικής κάρτας. 

Αφού μου είπε το ονοματεπώνυμό μου και τα τέσσερα τελευταία ψηφία της πιστωτικής μου κάρτας, με ρώτησε αν έκανα δυο συναλλαγές με γνωστές αλυσίδες καταστημάτων της Αγγλίας σήμερα, δίνοντάς μου και ακριβή ποσά καθώς θεωρήθηκαν ύποπτες. Του απάντησα πως δεν έκανα τις εν λόγω συναλλαγές και τότε με ρώτησε αν έχω δώσει τα στοιχεία της κάρτας σε συγγενείς/ φίλους. Απαντώντας αρνητικά, με καθησύχασε τονίζοντάς μου πως η ασφάλεια των στοιχείων μου παραμένει προτεραιότητα της τράπεζας και πως μετά από επιβεβαίωση κάποιων στοιχείων μου, η τράπεζα θα ακύρωνε τη συγκεκριμένη κάρτα και θα μου έστελνε καινούρια. Οι ερωτήσεις του ξεκίνησαν με την ταχυδρομική μου διεύθυνση (οδός, αριθμός) ζητώντας να επιβεβαιώσω τον ταχυδρομικό κώδικα. Στο σημείο εκείνο ζήτησα να με καλέσουν σε 15 λεπτά καθώς αδυνατούσα να συνεχίσω την κλήση και ήθελα να επιβεβαιώσω πως πράγματι η συνομιλία μου ήταν με την τράπεζα και όχι με κάποιον απατεώνα (scammer). Όταν τερμάτισα τη συνομιλία, κάλεσα τον αριθμό που αναγράφεται πίσω από την πιστωτική μου κάρτα και μίλησα με εκπρόσωπο της τράπεζας ο οποίος αφού με συνέδεσε και με το τμήμα καρτών, επιβεβαίωσε πως καμία συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε προς τις αλυσίδες καταστημάτων μέσω της κάρτας μου και πως το τηλεφώνημα που δέχθηκα δεν ήταν από την τράπεζα. 

Ο απατεώνας συνέχισε να με καλεί τουλάχιστον τέσσερις φορές ακόμη χρησιμοποιώντας διαφορετικό αριθμό ο οποίος πάλι διέφερε ως προς το τελευταίο ψηφίο από αυτόν που αναγράφεται στην πίσω όψη της πιστωτικής μου κάρτας. 

Αν λάβετε κι εσείς παρόμοια κλήση, 
1. Μην επιβεβαιώσετε/ δώσετε κανένα προσωπικό/ τραπεζικό σας στοιχείο
2. Ζητήστε και γράψτε το ονοματεπώνυμο του εκπροσώπου με τον οποίο συνομιλείτε, τον τηλεφωνικό αριθμό από τον οποίο δεχθήκατε την κλήση, ημερομηνία και ώρα συνομιλίας
3. Κλείστε το τηλέφωνο, περιμένετε για 2-3 λεπτά και καλέστε την τράπεζά σας για να επιβεβαιώσετε ότι πράγματι μιλήσατε με κάποιον εκπρόσωπο της τράπεζας και όχι με κάποιον απατεώνα. Ακόμη και αν η πρώτη κλήση ήταν πράγματι από την τράπεζα και όχι από κάποιον απατεώνα, δεν χάνετε απολύτως τίποτα. 
4. Προσθέστε τον αριθμό του απατεώνα στη λίστα των μπλοκαρισμένων αριθμών και ενημερώστε φίλους και συγγενείς ώστε να είναι κι αυτοί ενήμεροι και να μην πέσουν θύματα της απάτης.