Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η κατοικία στην Αγγλία θεωρείται ως ένα μέσο που σας βοηθάει για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων ή βραχυπρόθεσμων στόχων σας. Καλώς ή κακώς ο ταχυδρομικός κωδικός σας καθορίζει σημαντικά την καθημερινότητά σας, τις ευκαιρίες σας και φυσικά τη μόρφωση των παιδιών σας. Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο μετακομίζετε, το άρθρο αυτό συγκεντρώνει τις Υπηρεσίες και Φορείς που θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε για την αλλαγή της ταχυδρομικής σας διεύθυνσης.

Εφορία (HMRC)
Εφόσον έχετε ήδη μετακομίσει στο καινούριο σας σπίτι, μπορείτε μέσω της φόρμας αυτής: https://www.gov.uk/tell-hmrc-change-address να δηλώσετε την καινούρια σας διεύθυνση. Η αλλαγή που θα κάνετε θα ενημερώσει αυτόματα το προφίλ σας για το Income Tax, National Insurance, State Pension, Tax Credits και Child Benefit.

City Council (για το Council Tax)
Με τον αριθμό λογαριασμού σας (βρίσκεται στα έγγραφα που αναφέρουν αναλυτικά το ποσό που πληρώνετε σε ετήσια βάση) και μια απλά αναζήτηση: '[Το όνομα του παλιού Δήμου σας] change my address' μπορείτε να ενημερώσετε τον Δήμο για την αλλαγή της διεύθυνσής σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ενημέρωση του καινούριου Δήμου (εφόσον αλλάξει) γίνεται αυτόματα αλλά καλό είναι να το διασταυρώσετε πριν επικοινωνήσετε με τον καινούριο Δήμο. Η αλλαγή της διεύθυνσης μπορεί να γίνει πριν ολοκληρώσετε τη μετακόμιση αρκεί να γνωρίζετε τις ημερομηνίες συμβολαίων/ πρώτης ημέρας στο καινούριο σπίτι. 

DVLA (Δίπλωμα οδήγησης και log book)
Η αλλαγή της διεύθυνσης τόσο για το δίπλωμα οδήγησης (θα εκδοθεί καινούριο) όσο και για το log book (Άδεια κυκλοφορίας οχήματος) δεν κοστίζει και μπορεί να γίνει πριν μετακομίσετε στο καινούριο σπίτι εφόσον γνωρίζετε τις ημερομηνίες. Μέσω της φόρμας: https://www.gov.uk/tell-dvla-changed-address αλλάζετε τη διεύθυνσή σας. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας θα πρέπει να κόψετε στα δύο το παλιό σας δίπλωμα και να το στείλετε στη διεύθυνση που θα σας εμφανιστεί στην τελευταία οθόνη των οδηγιών.

Τράπεζες
Ανάλογα με την τράπεζα/τις τράπεζες με την οποία/οποίες συνεργάζεστε, μπορείτε να αλλάξετε τη διεύθυνσή σας είτε μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής (app), του online banking ή της προσκόμισης κάποιου επίσημου εγγράφου με την καινούρια σας διεύθυνση σε φυσικό κατάστημα της τράπεζας. 

Εταιρείες για νερό, ηλεκτρικό, γκάζι, διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία
Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες ζητούν την αλλαγή της διεύθυνσης πριν μετακομίσετε εφόσον γνωρίζετε τις ημερομηνίες, έως και 30 ημέρες πριν την πρώτη σας ημέρα στο καινούριο σπίτι ώστε να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται (ειδικά αν αλλάζετε πάροχο). Μέρος της διαδικασίας αποτελεί το να γνωρίζετε τις μετρήσεις από το παλιό και το καινούριο σας σπίτι ώστε να εκδοθεί σωστά ο τελικός λογαριασμούς του παλιού και ο πρώτος του καινούριου σπιτιού.

GP
Μην αμελήσετε την αλλαγή της διεύθυνσης για τον GP σας καθώς θα καθυστερήσετε αν χρειαστείτε κάτι μετά τη μετακόμισή σας. Μέσω της σελίδας: https://www.nhs.uk/common-health-questions/nhs-services-and-treatments/how-do-i-change-my-gp/ βρίσκετε τον GP στην καινούρια σας περιοχή και επικοινωνείτε άμεσα για να προχωρήσετε τη διαδικασία της εγγραφής σας.

Καμία μετακόμιση δεν είναι εύκολη αλλά με καλή οργάνωση, το άγχος σας θα είναι σίγουρα λιγότερο. Καλή διαμονή στο καινούριο σας σπίτι! 

Photo credit: House photo created by freepik - www.freepik.com