Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα "ΦΩΝΗ της Ροδόπης" με τίτλο: "Ρότερνταμ: Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα Νεολαίας 2009".


Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας χαρακτηρίστηκε δίκαια ως η «Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα Νεολαίας» για το τρέχον έτος, αφού συγκεντρώνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό νέων και προσπαθεί εντατικά με ειδικά σχεδιασμένες δράσεις να τους ευαισθητοποιήσει για τα τεκταινόμενα και τη ζωή του λιμανιού. Το λιμάνι αυτό που αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και λειτουργεί ως πύλη για τις μεταφορές προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες εργασίας και ανάπτυξης και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο καταβάλλεται προσπάθεια σύνδεσης της νεολαίας μ’ αυτό.

Προς αυτή την κατεύθυνση και επειδή οι βιομηχανίες και οι Υπηρεσίες του λιμανιού επιδιώκουν να προσελκύσουν και να παροτρύνουν τους νέους ηλικίας 14-20 ετών να επιλέξουν την εργασία στο λιμάνι για το 2009 προγραμματίστηκαν περίπου 25 διαφορετικές δραστηριότητες με τίτλο: “Your; world port”. Συνδυασμός εικαστικών και μουσικών σχεδίων, επισκέψεις σε σχολεία, παιχνίδια, τηλεοπτικά προγράμματα, συναντήσεις, σχέδιο παραγωγής graffiti που θα στολίσει σημεία του λιμανιού, «Βραβείο του Λιμανιού» στο πλαίσιο μουσικού φεστιβάλ με έπαθλο 10.000€ για το νικητή, επιλογή του «Νεαρού ταλέντου του λιμανιού της χρονιάς» υπήρξαν μερικές μόνο από τις δράσεις-εκδηλώσεις των διοργανωτών για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των νέων της πόλης του Ρότερνταμ αναφορικά με τη σημασία του λιμανιού. Ανάμεσα στις προαναφερόμενες δράσεις ξεχωρίζουν οι «Παγκόσμιες Ημέρες Λιμανιού» που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 4-6 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνοντας παρουσιάσεις του έργου των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, επισκέψεις σε υποβρύχια και εμπορικά πλοία, επισκέψεις σε εγκαταστάσεις εταιριών, συζητήσεις με εργαζόμενους του λιμανιού, εντυπωσιακές επιδείξεις διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος, καλλιτεχνικά φεστιβάλ, μεγάλες μουσικές διοργανώσεις, περιηγήσεις με τη συνοδεία ξεναγού σε κεντρικά σημεία του λιμανιού.

Χρήσιμα στοιχεία:

- Rotterdam: φράγμα (dam) και μικρός ποταμός που συνδέεται με τον Νιούβε Μάας (Rotte)
- 304,22 χλμ² συνολική έκταση του Δήμου από 1.01.1999
- 598.923 συνολικός πληθυσμός (1.01.2004)
- 51°55′51″N 4°28′45″E είναι οι Συντεταγμένες 
- Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2001
- Φιλοξένησε τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Eurovision Junior 2007
- «Ντέλφτσε Πόορτ» αποκαλείται το ψηλότερο κτίριο (151 μ.) στην Ολλανδία και βρίσκεται στο Ρότερνταμ