Την Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 9:00 υποδεχθήκαμε μαζί με τον Υπεύθυνο Πληροφόρησης και Συντονιστή των Εθελοντικών ομάδων του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής και την εθελόντρια του Κέντρου, κα. Χαρλαβάνη περίπου 50 μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής για να τους ξεναγήσουμε στους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής και να τους ενημερώσουμε για τις εκδόσεις της Επίσημης Υπηρεσίας Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Οι μαθητές αφού παρατήρησαν τα εξωτερικά στοιχεία του κτιρίου, ξεναγήθηκαν στον χώρο επισκεπτών, στα γραφεία, στην αίθουσα συσκέψεων, στους χώρους συνάντησης των εθελοντών και στις αποθήκες του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, κρατώντας σημειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της περιήγησης αυτής. Φεύγοντας, οι μαθητές πήραν έντυπες εκδόσεις για παιδιά της Επίσημης Υπηρεσίας Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων («Μια παρέα με…καρδιά!», «Ενότητα στην Πολυμορφία», «Πάμε να ανακαλύψουμε την Ευρώπη», «Γεωργία…φύγαμε», «Άλλαξε συνήθειες», «Ξε-καθαρίστε τη θέση σας!», «Ο Ματίας και ο Αμαντού» και το «Βιβλίο των Νέων της Ευρώπης 2009-2010»).

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής εγκαταστάθηκε σ’ ένα από τα πιο γραφικά παραδοσιακά αστικά κτίσματα, στην οδό Νέστωρος Τσανακλή τον Οκτώβριο του 2008. Το κτήριο είναι νεοκλασικού ρυθμού και κατασκευάστηκε γύρω στα 1910, σαν κατοικία της οικογένειας Μαλλιόπουλου (αργότερα ιδιοκτησία Ταμαρέση), Ηπειρώτη μεγαλέμπορου εκείνης της εποχής. Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικής αστικής κατοικίας των αρχών του 20ου αιώνα. Διόροφο με ευρύχωρες αίθουσες. Αγοράσθηκε από το Δήμο Κομοτηνής και αναπαλαιώθηκε το 1987-88, ενώ από τα τέλη του 1990 φιλοξένησε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.