Στη Διεθνή Διάσκεψη με τίτλο «Η πολιτική της Ε.Ε. για τις χώρες γειτονικές της Ε.Ε. και τη μετανάστευση. Ο ρόλος των Προγραμμάτων «Νέα Γενιά σε Δράση» και «Euromed Youth III» που πραγματοποιήθηκε στα Κανάρια Νησιά από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2007 συμμετείχαν 77 άτομα από 37 χώρες. Λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να αναζητήσω μελλοντικούς εταίρους για την συμμετοχή του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής στο πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση».
Επίσης, την πρώτη ημέρα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πως λειτουργούν τα εργαστήρια του SALTO και να παρακολουθήσω ύστερα από προσωπική επιλογή το εργαστήριο για το πρόγραμμα «Euromed» από τον κο. Bernard Abrignani, Συντονιστή του προγράμματος «SALTO EUROMED RC». Τα δυο εργαστήρια τα οποία δεν επέλεξα να παρακολουθήσω ήταν για το «ECCA» από τον κο. Tomek Bratek και για το «SEE» από τον κο. Janez Skulj.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ την παρουσίαση των κυρίων Jorge Farina, μέλος του OBITEN (Παρατηρητήριο Μετανάστευσης της Τενερίφης) και Juan Manuel Fumero Batista, εκπρόσωπο του Δήμου της Arona με θέμα «Τοπικές πολιτικές και πραγματικότητα στην Τενερίφη» όπου κάλυψαν λεπτομερώς το θέμα της μετανάστευσης στο συγκεκριμένο μέρος όπου πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Διάσκεψη. Παράλληλα, η παρουσίαση αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια εκτενή συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα προσεγγίσουμε τους μετανάστες και θα μικρύνουμε το χάσμα μεταξύ αυτών και του εγχώριου πληθυσμού.
Το πρωί της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου κληθήκαμε να επιλέξουμε μεταξύ 3 τοποθεσιών που έχουν άμεση σχέση με τους μετανάστες των Καναρίων Νήσων και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Τενερίφης. Ο λόγος γίνεται για τις εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού, το Δημόσιο Σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “I.E.S. GUAZA” και το Κέντρο Νεότητας “EL FRAILE”. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε από εμένα ήταν το δημόσιο πολυπολιτισμικό σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “I.E.S. GUAZA” το οποίο αποτελείται από μαθητές 24 εθνικοτήτων. Στο σχολείο αυτό επιδιώκεται η ενεργή συμμετοχή των παιδιών των μεταναστών και η εκμάθηση της Ισπανικής γλώσσας ώστε να είναι πιο ομαλή η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με μαθητές από την Βενεζουέλα, την Ουρουγουάη, τα Κανάρια Νησιά, την Κίνα, το Μαρόκο, τη Ρουμανία. Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών είναι η Κολομβία και το Εκουαδόρ ενώ η ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών είναι η Ιταλία. Να σημειώσω τέλος ότι στο σχολείο αυτό παραδίδονται μαθήματα χορού, κηπουρικής, κεραμικής, θεάτρου και έχει συγκροτηθεί μια ομάδα ραδιοφωνικής εκπομπής.
Ως καλύτερη ενότητα της Διάσκεψης αυτής θεωρώ το εργαστήριο “OPEN SPACE” κατά το οποίο οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να προτείνουν το δικό τους project και να βρουν μελλοντικούς εταίρους για την υλοποίησή του. Το project το οποίο πρότεινα αφορούσε ένα Summer Youth Camp όπου τρεις συμμετέχοντες από κάθε χώρα θα παρουσιάσουν τον πολιτισμό τους μέσα από παραδοσιακά μουσικά όργανα, γεύσεις και χορούς. Στόχος αυτού του project είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τόσο τις διαφορές όσο και τις ομοιότητες που κρύβουν οι τρεις θεματικές που ανέφερα. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν συμμετέχοντες από Ισπανία, Ιταλία, Αίγυπτο, Αλβανία, Τουρκία, Βέλγιο και Μάλτα. Κατόπιν προφορικής έγκρισης του σχεδίου αυτού από την υπεύθυνη του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής, κας. Σαλτσίδου Λουΐζας θα αποστείλω σε λίγες μέρες ένα κάλεσμα προς όλους τους συμμετέχοντες της Διάσκεψης για να δρομολογηθεί από την καινούρια χρονιά.
Την τελευταία μέρα οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το “Expert’s Panel” με δεκαπεντάλεπτες ομιλίες γύρω από την εργασία με Νέους, την Ευρώπη και τους γείτονές της: αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της μετανάστευσης. Πρόεδρος της συζήτησης ήταν ο κος. Giovanni de Paola, Δημοσιογράφος, Μέλη της συζήτησης ήταν οι: κος. Janez Skulj, Εθνική Υπηρεσία της Σλοβενίας, κο. Said Graiouid, Πανεπιστήμιο Rabat (Μαρόκο), κα. Paloma Reillo, Πανεπιστήμιο La Laguna (Ισπανία), κα. Jovana Bazerkovska, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας με τα οποία ως συμμετέχοντες συζητήσαμε περαιτέρω γύρω από το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια του διαλείμματος που ακολούθησε.
Κατεβάστε εδώ το πρόγραμμα της Διάσκεψης.
0 Comments