Πέρα από τη συνεργασία σας με κάποια Agency ή την αναζήτηση εργασίας σε κάποιο σχολείο, μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας σε διάφορες σελίδες μέσα από τις οποίες θα μπορούσατε να βρείτε μαθητές για ιδιαίτερα μαθήματα είτε δια ζώσης είτε μέσω Skype ή κάποιας άλλης πλατφόρμας άμεσης διαδικτυακής επικοινωνίας. Το άρθρο αυτό συγκεντρώνει τις πιο σημαντικές ιστοσελίδες που σας παρέχουν τη δυνατότητα αυτή ενώ μπορείτε να βρείτε κι άλλες με μια απλή αναζήτηση μέσω Google.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες ιστοσελίδες για να δημιουργήσω λογαριασμό;

Τι θα πρέπει να προσέξω όταν δημιουργώ το προφίλ μου;

Δυο λέξεις: επαγγελματισμός και ειλικρίνεια. Πριν ξεκινήσετε να γράφετε το προφίλ σας σκεφτείτε ως γονέας (αν σας ενδιαφέρει η διδασκαλία σε ανήλικους). Θα θέλατε το καλύτερο για το παιδί σας και γι' αυτό αναζητάτε κάτι που να σας πείσει από την πρώτη στιγμή ότι έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή για το μέλλον του παιδιού σας. Δεν χωράει κανένας συμβιβασμός και καμία έκπτωση. Γι' αυτό κρατήστε ένα επαγγελματικό ύφος που να αποπνέει σιγουριά για τις ικανότητές σας, τη μέθοδό σας και την οργάνωσή σας. Πολύ σημαντικό είναι να μην δημιουργήσετε μια εικόνα του εαυτού σας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν έχετε ελάχιστη ή μικρή εμπειρία, είναι καλύτερο να το αποδεχθείτε και να προσπαθήσετε να τονίσετε άλλα στοιχεία που σας διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους καθηγητές. Άλλωστε, η εμπειρία ενός εκπαιδευτικού μπορεί πολύ εύκολα να φανεί ήδη από το πρώτο μάθημα. Δεν υπάρχει λόγος για να πείτε ψέματα, κάτι που είναι αντιεπαγγελματικό και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να εμπιστευτεί κάποιον που λέει ή δεν διστάζει να πει ψέματα. Η ειλικρίνειά σας θα εκτιμηθεί και θα σας προσδώσει το κύρος που χρειάζεστε για να προσεγγίσετε μαθητές. Επίσης, καλό είναι να μην γράψετε υπερβολικά στοιχεία για εσάς. Το να μπορείτε να περιγράψετε με συντομία και περιεκτικότητα το προφίλ σας είναι ένα ακόμη προσόν στη φαρέτρα σας το οποίο δεν περνάει απαρατήρητο. Οπωσδήποτε θα πρέπει να είστε ξεκάθαροι για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που μπορείτε να προσφέρετε μαθήματα καθώς και για οποιουσδήποτε όρους θα θέλατε να διέπουν τη συνεργασία σας με τους μαθητές σας.

Πώς θα ορίσω τις τιμές για τα μαθήματά μου;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με σημαντικότερους να είναι η περιοχή στην οποία μένετε (ακριβότερο κόστος ζωής στη Νότια Αγγλία, φθηνότερο κόστος ζωής στη Βόρεια Αγγλία), οι τιμές των υπολοίπων εκπαιδευτικών στην περιοχή σας και η εμπειρία σας. Αξίζει λοιπόν να κάνετε μια έρευνα για το εύρος των τιμών των συναδέλφων σας που διδάσκουν τα ίδια μαθήματα μ' εσάς και να αποφασίσετε πιο αντικειμενικά για το κόστος των μαθημάτων σας. Επίσης, θα πρέπει να διαφοροποιήσετε τις χρεώσεις σας για τα μαθήματα που προσφέρετε διαδικτυακά (on line) και τα μαθήματα δια ζώσης. Για τα δια ζώσης μαθήματα θα ήταν πιο δίκαιο να χρεώνετε διαφορετικά τον μαθητή που σας επισκέπτεται ο ίδιος στον χώρο σας (φθηνότερα) και τον μαθητή που τον επισκέπτεστε εσείς στον δικό του χώρο (ακριβότερα).

Πώς θα πρέπει να απαντήσω στους ενδιαφερόμενους μαθητές;

Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πάντα με ευγένεια, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις τους. Αν σας προβληματίζει η απόσταση προς το ιδιαίτερό σας, καλό είναι να το αναφέρετε στην αρχή της επικοινωνίας σας και να βρείτε μια λύση παρά να ξεκινήσετε τα μαθήματα και μετά να αφήσετε τον μαθητή.

Πώς θα κερδίσω αξιοπιστία έναντι άλλων εκπαιδευτικών;

Ένας καλός τρόπος για να το πετύχετε είναι να ζητάτε από τους μαθητές σας να αφήνουν κριτική με τις εντυπώσεις τους από τα μαθήματα που είτε είχαν είτε έχουν μαζί σας. Αυτό θα δώσει στο προφίλ σας ένα μοναδικό πλεονέκτημα και θα ενισχύσει το κύρος σας. Επίσης, προσπαθήστε να παρακολουθείτε μαθήματα CPD (Continuing Professional Development) τα οποία μπορείτε να προσθέτετε στο προφίλ σας, πάντα σχετικά με το μάθημα ή τα μαθήματα τα οποία διδάσκετε. Τέλος, μπορείτε να παρέχετε το πρώτο μάθημα δωρεάν, επιτρέποντας στον ενδιαφερόμενο μαθητή να σας γνωρίσει καλύτερα και σ' εσάς να προσεγγίσετε με αυτοπεποίθηση τον μελλοντικό σας μαθητή.

Πώς θα μπορούσα να γνωστοποιήσω την παροχή μαθημάτων;

Μέσω του προφίλ σας στο facebook και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα ιστολόγιο, μια ιστοσελίδα ή ακόμη και μια σελίδα στο facebook. Θα πρέπει να ανανεώνετε συχνά το περιεχόμενο στη σελίδα σας και να φροντίζετε ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των υποψηφίων μαθητών και εσάς.

Χρειάζομαι DBS για να εγγραφώ στις σελίδες αυτές;


Εφόσον θέλετε να αναλάβετε ιδιαίτερα μαθήματα ανηλίκων, τότε θα πρέπει να έχετε ένα έγκυρο DBS (enhanced). Για όσους ενδιαφέρονται μόνο για μαθήματα ενηλίκων, δεν απαιτείται το πιστοποιητικό αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι καλό για το προφίλ σας να έχετε ένα DBS. Αν θέλετε να εκδώσετε το DBS, δυστυχώς δεν μπορείτε να το ζητήσετε εσείς απευθείας από το κράτος, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο κάθε πολίτης μπορεί να αιτηθεί για αντίγραφο του Ποινικού του Μητρώου. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποια Agency και να ζητήσετε να εγγραφείτε. Κατά τη διαδικασία της εγγραφής, θα σας ζητήσουν να πληρώσετε ένα ποσό (συνήθως 40-55 λίρες) για την έκδοση του DBS. Μην ξεχάσετε μόλις το παραλάβετε, να κάνετε την εγγραφή στο Update Service (https://www.gov.uk/dbs-update-service) ούτως ώστε να μην χρειάζεται να εκδίδετε καινούριο DBS για κάθε μελλοντικό εργοδότη.