Ακολουθεί το άρθρο μου που δημοσιεύτηκε εχθές στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ της Ροδόπης» με τίτλο «Η μουσική κατά της φτώχειας».


Οι νέοι Ευρωπαίοι εκφράζονται για την καταπολέμηση της φτώχειας στον κόσμο!

Όπως έχει ήδη αναφερθεί μέσω της στήλης αυτής, το τρέχον έτος έχει χαρακτηριστεί ως το «Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού αποκλεισμού», χωρίς να υπάρχουν περιθώρια αργοπορίας για την ουσιαστική αντιμετώπιση των δύο αυτών θεμάτων του Έτους. Οι συνθήκες ακραίας φτώχειας μάλιστα επηρεάζουν σήμερα πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Αν και από το 2000, στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία τέθηκε ο στόχος «της απελευθέρωσης των συνανθρώπων μας από τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες της ακραίας φτώχειας» και η επίτευξη οκτώ συγκεκριμένων στόχων μέχρι το 2015, ο δρόμος που πρέπει να διανύθει είναι ακόμη μακρύς. Το 2009 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφιέρωσαν 0,42% του εθνικού τους εισοδήματος στην εξωτερική βοήθεια, το οποίο απέχει πολύ από το στόχο που έχει τεθεί για το 2015 (0,7%).

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα μεγέθη δείχνουν ενθαρρυντικά. Αφενός, από το 2000 η κοινοτική βοήθεια έχει διπλασιαστεί (το 2009 η κοινοτική βοήθεια ανήλθε σε 49 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει 100 ευρώ ανά κάτοικο κάθε χρόνο) και αφετέρου η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη χορηγός βοήθειας στον κόσμο, με σχεδόν 60% των συνολικών ποσών. Βέβαια, η καταπολέμηση της φτώχειας δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της, ώστε οι ενέργειές τους κατά της φτώχειας να αλληλοσυμπληρώνονται, διαμορφώνει άλλες κοινοτικές πολιτικές, όπως εκείνες για το εμπόριο, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να είναι συμβατές με την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η ΕΕ συνεργάζεται με αναπτυσσόμενες χώρες πάνω στην έρευνα για την υγεία ή την επισιτιστική ασφάλεια. Ενώ, τέλος, υποστηρίζει την ύπαρξη μιας ισχυρής φωνής για τις αναπτυσσόμενες χώρες στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Και πριν από μόλις τέσσερις μέρες, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει το δυναμικό των νέων Ευρωπαίων ώστε να αναλάβει δράση και να υποστηρίξουν τον αγώνα για την εξάλειψη της φτώχειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε τον Ευρωπαϊκό μουσικό Διαγωνισμό με θέμα: «Η μουσική κατά της φτώχειας» (http://www.ifightpoverty.eu/el).

Ο Διαγωνισμός αυτός καλεί τους νέους Ευρωπαίους μεταξύ 15 και 25 ετών να υποβάλουν ένα τραγούδι που να εκφράζει την υποστήριξη του αγώνα κατά της φτώχειας στον κόσμο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Κάθε συμμετέχων θα δημιουργήσει ένα πρωτότυπο τραγούδι για το γενικό θέμα της ανάπτυξης και ιδίως για τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, οι οποίοι είναι η εξάλειψη της έσχατης φτώχειας και της πείνας, η εξασφάλιση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους, η προώθηση της ισότητας των φύλων, η μείωση της παιδικής θνησιμότητας, η βελτίωση της μητρικής υγείας, η καταπολέμηση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών, η εξασφάλιση βιώσιμου περιβάλλοντος και η δημιουργία παγκόσμιας εταιρικής σχέσης για την ανάπτυξη. Οι νικητές – που θα επιλεγούν κατόπιν επιγραμμικής ψηφοφορίας και από μία κριτική επιτροπή επαγγελματιών στον τομέα της μουσικής - θα έχουν την ευκαιρία να ηχογραφήσουν το τραγούδι τους σε ένα επαγγελματικό στούντιο και θα προσκληθούν να το παρουσιάσουν στο κοινό κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη, το Δεκέμβριο του 2010, στις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης διοργανώνονται από την ΕΕ κάθε χρόνο, όπου χιλιάδες άνθρωποι και οργανώσεις από 125 χώρες συναντώνται για να συζητήσουν σοβαρά ζητήματα, όπως η διακυβέρνηση, η φτώχεια και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ο μουσικός διαγωνισμός «Η μουσική κατά της φτώχειας» αποτελεί μέρος της εκστρατείας «Αγωνίζομαι κατά της φτώχειας», που έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει του εφήβους σχετικά με τη δράση της ΕΕ στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας.



Ο Andris Piebalgs, Ευρωπαίος Επίτροπος για την ανάπτυξη, δήλωσε: «Η μουσική αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλες τις χώρες να αγωνιστούν κατά της φτώχειας. Αυτός ο μουσικός διαγωνισμός αποτελεί μέρος της βούλησης της Επιτροπής να κινητοποιήσει τους νέους και να αυξήσει την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Περιμένω με ανυπομονησία πολλές συμμετοχές από το rap και το hip-hop μέχρι το σκληρό rock».