Ως μέρος της αίτησης για τη Βρετανική υπηκοότητα, θα πρέπει να περάσετε επιτυχώς το τεστ ‘Life in the UK’ (Η ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο). Το άρθρο αυτό συγκεντρώνει ό,τι πρέπει να γνωρίζετε.

Σημαντικές πληροφορίες για το τεστ
 • Κόστος: £50
 • Εξεταστικά κέντρα: 30 
 • Διάρκεια: 45 λεπτά
 • Ερωτήσεις: 24
 • Ελάχιστος αριθμός σωστών απαντήσεων που απαιτούνται: 18 
 • Τυπολογία ερωτήσεων: 
  α. επιλογή μίας απάντησης από 4 πιθανές επιλογές
  β. Σωστό ή Λάθος
  γ. επιλογή σωστής πρότασης από δυο προτεινόμενες
  δ. επιλογή δύο απαντήσεων από 4 πιθανές επιλογές 
 • Εγγραφή: διαδικτυακά και τουλάχιστον 3 ημέρες πριν το τεστ 

Μπορώ να μην το δώσω; 

Ναι, αν:

 • είστε ανήλικος (κάτω των 18 ετών)
 • είστε άνω των 65 ετών 
 • το έχετε ήδη περάσει επιτυχώς
 • έχετε κάποιο μακροχρόνιο πρόβλημα σωματικής/ψυχικής υγείας (θα πρέπει να προσκομίσετε σχετική φόρμα ή γράμμα από τον γιατρό σας που να το επιβεβαιώνει) 

Πώς μπορώ να το δώσω;

Θα πρέπει να δημιουργήσετε λογαριασμό απ’ όπου μπορείτε να επιλέξετε το εξεταστικό κέντρο που σας εξυπηρετεί, την ημερομηνία και την επιθυμητή ώρα και να δηλώσετε ένα έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητά σας (διαβατήριο, ταξιδιωτικό έγγραφο με φωτογραφία, biometric residence permit ή biometric residence card). Πληρώνετε το ποσό των £50 και λαμβάνετε σχετικά e-mails πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της εξέτασης.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ;

Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις που σας προετοιμάζουν για το τεστ όμως μία έκδοση είναι η επίσημη και από την οποία προέρχονται όλες οι ερωτήσεις του τεστ. Αυτή η έκδοση είναι η εξής:
Official Guide for New Residents Book (3rd edition)’, 
Επίσης, η Κυβέρνηση έχει εκδώσει ένα βιβλίο με 17 τεστ, έναν οδηγό μελέτης και έναν πρακτικό οδηγό για τη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αν κάνετε μια διαδικτυακή αναζήτηση θα βρείτε αρκετές ιστοσελίδες και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα με πλήθος ερωτήσεων, συμβουλές για τη μελέτη σας και υλικό παρόμοιο με αυτό του επίσημου οδηγού. 

Τι θα πρέπει να γνωρίζω σίγουρα;

Οπωσδήποτε θα πρέπει να γνωρίζετε βασικά στοιχεία για την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Έχω ετοιμάσει μια εικόνα που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ιστορικά γεγονότα (με ημερομηνίες και πρόσωπα κλεδιά), γιορτές και έθιμα, το σύστημα διακυβέρνησης, σημαντικές προσωπικότητες επιστημόνων, αθλητών, πολιτικών. 

Πώς θα επιτύχω στις εξετάσεις; 

Θα πρέπει να διαβάσετε τουλάχιστον μία φορά τον επίσημο οδηγό και να κάνετε όσα περισσότερα τεστ προετοιμασίας μπορείτε και σας επιτρέπει το πρόγραμμά σας.

Τι να περιμένω την ημέρα της εξέτασης;

Φροντίστε να βρίσκεστε στο εξεταστικό κέντρο τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την ώρα έναρξης του τεστ σας. Θα διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων, θα σας φωτογραφίσουν, θα ελέγξουν το έγγραφο ταυτοπροσωπίας σας, θα σας ζητήσουν να αφαιρέσετε ό,τι αντικείμενα τυχόν έχετε στις τσέπες σας (κινητό, κλειδιά, χρήματα, σημειώσεις κτλ.), θα σας ζητήσουν να βάλετε τα προσωπικά σας αντικείμενα σε φοριαμό και θα σας κάνουν σωματικό έλεγχο και σάρωση με ανιχνευτή μετάλλων. Έπειτα, θα σας οδηγήσουν στην αίθουσα των υπολογιστών όπου θα δώσετε το τεστ. Εκεί θα έχετε στη διάθεσή σας 45 λεπτά για να απαντήσετε σωστά τουλάχιστον 18 ερωτήσεις. Το τεστ θα ξεκινήσει με 4 ερωτήσεις για να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία οι οποίες δεν μετράνε στο πραγματικό τεστ. Μόλις ολοκληρώσετε το τεστ και έχετε χρόνο, θα μπορέσετε να ξαναδείτε τις ερωτήσεις σας πριν τις αποστείλετε για έλεγχο. Απομακρύνεστε από τον υπολογιστή και παίρνετε τα πράγματά σας από τον φοριαμό. Εκείνη τη στιγμή θα σας ανακοινωθεί το αποτέλεσμά σας ενώ θα ακολουθήσει και e-mail όπου θα συνδεθείτε για να πάρετε τον αριθμό που θα χρησιμοποιήσετε στην αίτησή σας για την απόκτηση της Βρετανικής υπηκοότητας.

Καλή επιτυχία στην εξέτασή σας και να θυμάστε ότι η προετοιμασία και τα πολλά τεστ προετοιμασίας που υπάρχουν διαδικτυκά ή μέσω εφαρμογών, είναι το κλειδί!