Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ της Ροδόπης» με τίτλο: «Ψάξτε για το οικολογικό σήμα της Ε.Ε.!».


Πλέον ο αριθμός των συνειδητοποιημένων πολιτών απέναντι στη διαχείριση των φυσικών πόρων και του πλούτου του περιβάλλοντος έχει αυξηθεί σημαντικά. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση αρχίζει ήδη από πολύ μικρή ηλικία μέσα στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης και ενισχύεται μέσω ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δραστηριοτήτων, και κατασκευών. Ο καθένας μας γίνεται με τον τρόπο αυτό συμμέτοχος της λύσης του προβλήματος της υποβάθμισης – ακόμη και καταστροφής πολλές φορές – του περιβάλλοντος και επηρεάζει με τις καθημερινές του επιλογές, που συνιστούν το «ενεργειακό του αποτύπωμα», την εξέλιξη του σοβαρότατου φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Στις καθημερινές του επιλογές, βέβαια, σημαντική θέση κατέχει τόσο η αγορά προϊόντων όσο και υπηρεσιών. Θα πρέπει να είναι σε θέση επομένως, ως καταναλωτής, να γνωρίζει αν τα προϊόντα αυτά που προτίθεται να αγοράσει ή οι υπηρεσίες που θα χρησιμοποιήσει είναι φιλικές προς το περιβάλλον, καλύπτοντας ορισμένα αξιόπιστα κριτήρια.

Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα θέλει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη θέσπιση του «οικολογικού σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (www.ecolabel.eu), το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1993. Το οικολογικό σήμα – με το χαρακτηριστικό λογότυπο με το λουλούδι – είναι το πρωτοποριακό σήμα της Ευρώπης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αποτελούν καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον. Η ανάγκη για τη χρήση τέτοιων οικολογικών σημάτων είναι μεγάλη αφού οδηγεί τις εταιρείες στο να κατασκευάζουν είδη και να προσφέρουν υπηρεσίες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ενώ έχουν τις ίδιες ή καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλα προϊόντα, διαρκούν περισσότερο μέσω πιο ανθεκτικού σχεδιασμού και διαθεσιμότητας ανταλλακτικών, ανακυκλώνονται ευκολότερα λόγω της προσεκτικότερης συναρμολόγησης και χρήσης των υλικών και καταναλώνουν λιγότερους φυσικούς πόρους (όπως νερό και πρώτες ύλες).

Το οικολογικό σήμα βοηθά τους κατασκευαστές, εμπόρους και παρόχους υπηρεσιών να κερδίζουν αναγνώριση για το ότι τηρούν υψηλά πρότυπα σε όλη τη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους, προσδίδοντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αναπτυσσόμενη αγορά των περισσότερο οικολογικών αγαθών και υπηρεσιών. Βλέποντας το σύμβολο, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν μια ενημερωμένη επιλογή, γνωρίζοντας ότι το οικολογικό σήμα παρέχεται μόνο όταν καλύπτονται οι σχετικές απαιτήσεις. Βασίζεται σε βάσιμη, σύγχρονη επιστήμη και λαμβάνει υπόψη του θέματα υγείας των καταναλωτών και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ένα προϊόν.

Το σήμα εφαρμόζεται σε διάφορους κλάδους, όπως τα προϊόντα καθαρισμού, οι συσκευές, τα είδη σπιτιού και κήπου, ο ρουχισμός και ακόμη και ο τουρισμός. Δεν καλύπτει τα τρόφιμα και τα ποτά, τον ιατρικό ή φαρμακευτικό κλάδο, και τα αγαθά που κατασκευάζονται με διαδικασίες «που ενδέχεται να βλάψουν σημαντικά τους ανθρώπους ή το περιβάλλον».

Το πρόγραμμα του οικολογικού σήματος προτίθεται να ενθαρρύνει περισσότερους οργανισμούς να ζητήσουν το σήμα και, εάν τα καταφέρουν, να δημοσιοποιήσουν το γεγονός. Αυτό θα βοηθήσει στην προώθηση της διαθεσιμότητας οικολογικά σημασμένων προϊόντων και θα ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για το εύθραυστο περιβάλλον μας. Ενδεικτικά, πάνω από 300 εταιρείες έχουν αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και περίπου 280 εκατομμύρια είδη με Ευρωπαϊκή Οικολογική Σήμανση πουλήθηκαν το 2004, με εργοστασιακή (ex-factory) αξία πωλήσεων 700 εκατομμυρίων ευρώ. Στη χώρα μας, τα στοιχεία είναι κάπως απογοητευτικά με μόλις 26 κατασκευαστές/ παροχείς υπηρεσιών να τους έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν καθοριστεί κριτήρια για περισσότερους από 23 τύπους προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνουν συσκευές (πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ψυγεία, ηλεκτρικές σκούπες), τηλεοράσεις και ηλεκτρικό εξοπλισμό (λαμπτήρες φωτισμού), υπολογιστές (προσωπικοί και φορητοί), χαρτικά προϊόντα (φωτοτυπικό χαρτί και χαρτί γραφικών, προϊόντα από χαρτί υγιεινής), ένδυση (υφάσματα για ρούχα και αξεσουάρ), υπόδηση (παπούτσια και μπότες),  οικιακή επίπλωση (στρώματα κρεβατιών, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα), κηπουρική (καλλιεργητικά μέσα – κομπόστ, βελτιωτικά εδάφους), λιπαντικά (υδραυλικά έλαια και γράσα), είδη ιδιοκατασκευών (σκληρές επενδύσεις δαπέδων, χρώματα και βερνίκια εσωτερικών χώρων), καθαριστικά (καθαριστικά γενικής χρήσεως, απορρυπαντικά για πλυντήρια πιάτων και ρούχων), καταλύματα διακοπών (υπηρεσίες κάμπινγκ, υπηρεσίες τουριστικών καταλυμάτων) και συνεχώς προστίθενται νέες κατηγορίες.

Επομένως, κάθε φορά που χρειάζεστε ένα προϊόν το οποίο να καλύπτεται από το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απονομή του οικολογικού σήματος, αναζητείστε το λουλούδι! Και μπορείτε να το κάνετε εύκολα και γρήγορα μέσα από το «Πράσινο Κατάστημα» (www.eco-label.com)! Πρόκειται για έναν επιγραμμικό κατάλογο των προϊόντων και των υπηρεσιών που φέρουν το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο κατάστημα αυτό μπορείτε να βρείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα προϊόντα στη χώρα σας! Και καθώς οι Ευρωπαίοι αναζητούν νέους τρόπους για να μειώσουν τον αντίκτυπο που έχουν στον πλανήτη – ελαφρύνοντας το ίχνος άνθρακα που αφήνουν – το οικολογικό σήμα μάλλον θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό!