Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ της Ροδόπης» με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων».


Πλέον η καθημερινότητα έχει καταστήσει σαφές το γεγονός ότι η έλλειψη γνώσεων πληροφορικής και χρήσης του Διαδικτύου, ο ψηφιακός ουσιαστικά αναλφαβητισμός, οδηγεί στον ψηφιακό διαχωρισμό των πολιτών και, κυρίως για τους νέους, στην απώλεια της ευημερίας και στη μείωση των πιθανοτήτων κατάκτησης μιας καλής, ελκυστικής θέσης εργασίας. Με σκοπό να προληφθούν τέτοιου είδους καταστάσεις και να υπάρξει μια σύγκλιση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας) χαρακτήρισε την εβδομάδα που διανύουμε ως την 1η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων, που περιλαμβάνει δραστηριότητες ηλεκτρονικών δεξιοτήτων για μαθητές, προγράμματα, εκστρατείες και διαγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, η εκστρατεία αυτή επιδιώκει την τόνωση του ενδιαφέροντος των νέων, των επαγγελματιών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σχετικά με το ευρύ φάσμα των ευκαιριών που σχετίζονται με τις θέσεις εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων αναμένεται ότι θα προσελκύσει περισσότερους από 300.000 συμμετέχοντες σε περισσότερες από 100 δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς συμμετέχουν περισσότερες από 20 χώρες. Αυτή η συνεργασία εξασφαλίζει ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα έχει υψηλή αξία στο κομμάτι της πληροφόρησης και αναμένεται να είναι αξιομνημόνευτη για ένα ευρύ και ανομοιογενές κοινό.

Με τη χρήση του Διαδικτύου ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα, γρήγορα και απλά να αξιοποιήσει ορισμένες από τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων.

Εκπαιδευτικές πηγές

Teachtoday

Το Teachtoday αποτελεί έργο που αναπτύχθηκε από δεκατέσσερις εξέχοντες χειριστές κινητών, ψηφιακού περιεχομένου, εταιρίες κοινωνικής δικτύωσης και παροχέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Προσφέρει πληροφορίες και συμβουλές στους εκπαιδευτικούς αναφορικά με τη θετική, υπεύθυνη και ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Το Teachtoday προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τους τρόπους προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων, της ασφάλειας και της υπόληψής σας και αντιμετωπίζει περιστατικά κυβερνητικής παρενόχλησης κατά του προσωπικού των σχολείων. Όλες οι πηγές διατίθενται στην ιστοσελίδα: www.teachtoday.eu .

Ψηφιακά Παιχνίδια στα Σχολεία

Το «Παιχνίδια στα Σχολεία» αποτελεί έργο που κατευθύνει το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο. Έχει αναλάβει μια πολύ σημαντική μελέτη για τη χρήση των παιχνιδιών στα σχολεία της Ευρώπης: βιντεοπαιχνίδια, διαδικτυακά παιχνίδια που τρέχουν μέσω κονσόλας, υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου. Μεταξύ πολλών πηγών, αξιοσύστατο είναι το εγχειρίδιο του Patrick Felicia αναφορικά με το πώς μπορούν τα ψηφιακά παιχνίδια να αξιοποιηθούν στα σχολεία. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν ως αρχείο pdf από την ιστοσελίδα: http://games.eun.org . Η σημασία των παιχνιδιών στα σχολεία είναι πολύ μεγάλη και τώρα μπορούν να παίζονται ακόμα και σε ώρες εκτός διαλείμματος… Όλοι ξέρουμε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι λατρεύουν τα παιχνίδια!

Το εργαλείο της Microsoft για τους καθηγητές Μαθηματικών

Το Microsoft Education Labs ετοίμασε το Math Worksheet Generator, ένα εργαλείο για καθηγητές μαθηματικών που δημιουργεί εκτυπώσιμα φύλλα εργασίας μαθηματικών. Το πρόγραμμα λειτουργεί καλύτερα με το λογισμικό του Microsoft Word 2007, και μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα: www.educationlabs.com .

Διδάξτε το Δικαίωμα στην Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ο Οργανισμός Electronic Frontier Foundation (EFF) παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα και την ιστοσελίδα Teaching Copyright για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να ενημερώσουν ορθά τους μαθητές αναφορικά με τα ψηφιακά τους δικαιώματα και υποχρεώσεις στο Διαδίκτυο αλλά και πέραν των ορίων του. Το αναλυτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα λεπτομερές πλάνο που επιδέχεται μεταβολές, ώστε να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες κάθε φορά ανάγκες, και φέρνει σε επαφή τους μαθητές με σύγχρονα προβλήματα συνυφασμένα με το Διαδίκτυο και την τεχνολογία. Το Teaching Copyright ενθαρρύνει το διάλογο αναφορικά με τη δημιουργική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τα ψηφιακά δικαιώματα και υποχρεώσεις και το ρόλο των μαθητών ως χρηστών της τεχνολογίας. Για να δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του έργου, πηγαίνετε στη διεύθυνση: www.teachingcopyright.org .

Alice

Το Alice είναι ένα πρωτοποριακό τρισδιάστατο περιβάλλον προγραμματισμού που κάνει τον προγραμματισμό εύκολο και θελκτικό. Οι μαθητές μπορούν να δημιουργούν κινούμενα σχέδια για να αφηγηθούν μια ιστορία, να παίξουν ένα διαδραστικό παιχνίδι ή να δημιουργήσουν ένα βίντεο που θα δημοσιοποιήσουν στο Διαδίκτυο. Το Alice είναι ένα δωρεάν εκπαιδευτικό εργαλείο σχεδιασμένο, ώστε ο μαθητές να εκτεθεί για πρώτη φορά σε προγραμματισμό προσανατολισμένο σε αντικείμενο (object-oriented programming). Παρέχει στους μαθητές την ευκαιρία να κατακτήσουν θεμελιώδεις έννοιες προγραμματισμού στο πλαίσιο δημιουργίας ταινιών κινουμένων σχεδίων και απλών βιντεοπαιχνιδιών. Στο Alice, τρισδιάστατα αντικείμενα (π.χ. άνθρωποι, ζώα, οχήματα) κατοικούν έναν εικονικό κόσμο και οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα, για να δώσουν ζωή στα αντικείμενα. Το πρόγραμμα Alice διατίθεται δωρεάν στη σελίδα: www.alice.org .

Δωρεάν βιβλία από το InformIT

Το InformIT προσφέρει βιβλία σε θέματα IT που κυμαίνονται από το Microsoft Office, το Linux και γλώσσες προγραμματισμού ως τον προγραμματισμό Διαδικτύου. Μπορείτε να τα διαβάσετε στο διαδίκτυο ή να αγοράσετε έντυπα αντίγραφα. Το InformIT αποτελεί τη διαδικτυακή παρουσία της οικογένειας εκδοτών IT και των επωνυμιών του Pearson Education. Τα δωρεάν βιβλία (όλα γραμμένα στα Αγγλικά) είναι προσπελάσιμα στη διεύθυνση: www.informit.com/library .

Παιχνίδια από τη CISCO

Το CISCO Learning Network προσφέρει παιχνίδια για μαθητές που ενδιαφέρονται για τη δικτύωση και την Υπολογιστική επιστήμη γενικότερα. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στα παιχνίδια πρέπει να πάτε στο: https://learningnetwork.cisco.com, και κατόπιν από το μενού στην κορυφή της σελίδας να επιλέξετε Συνδέσεις (Connections) όπου θα βρείτε το κεφάλαιο Games Arcade. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σ’ ένα συγκεκριμένο παιχνίδι θα σας ζητηθεί όνομα σύνδεσης (login name) και κωδικός (password), γι’ αυτό, αν δεν έχετε λογαριασμό, θα πρέπει πρώτα να εγγραφείτε. Τα επιμορφωτικά παιχνίδια είναι όλα στην Αγγλική γλώσσα και όλα, με εξαίρεση ένα μόνο, διατίθενται δωρεάν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τα παίξετε online. Το μοναδικό παιχνίδι που πρέπει να κατεβάσετε είναι το The Cisco Mind Share Game. Περιέχει διασκεδαστικές ασκήσεις σχεδιασμένες να βοηθήσουν τους μαθητές να εξασκήσουν τις διαδικτυακές τους δεξιότητες, καθώς προετοιμάζονται για τις εξετάσεις πιστοποίησης CCENT και CCNA. Η δοκιμαστική εκδοχή του παιχνιδιού αυτού διατίθεται δωρεάν.

Προγράμματα και Εκστρατείες

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Από το 2004 εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» σε μια προσπάθεια ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών για την σωστή, ορθή και ασφαλή χρήση των δυνατοτήτων του Διαδικτύου. Φέτος, η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» εστίασε στην ιδιωτικότητα με το σύνθημα «Πριν δημοσιεύσεις, σκέψου!» και με στόχο να βοηθήσει, ώστε οι χρήστες να προβαίνουν σε ενημερωμένες επιλογές αναφορικά με την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών. Περισσότερες πληροφορίες για την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» θα βρείτε στη διεύθυνση: www.saferinternet.org , ενώ για το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλέστερου Διαδικτύου, μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση: www.saferinternet.gr 

eTwinning

Το eTwinning αποτελεί την Κοινότητα για τα σχολεία της Ευρώπης. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εγγραφούν στην πύλη: www.etwinning.net , να βρουν έναν ή περισσότερους συνεργάτες και να δημιουργήσουν από κοινού μια εργασία βασισμένη στο Διαδίκτυο. Καθώς τα σχολεία επικοινωνούν και συνεργάζονται μέσω του Διαδικτύου, το πρόγραμμα δεν επιβαρύνεται με κάποιο κόστος ή διοικητικά έξοδα. Φέτος το eTwinning γιορτάζει τα 5ο του γενέθλια. Η δράση έγινε πολύ δημοφιλής στα σχολεία και αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχής.

Τα σχολεία μπορούν να εργαστούν πάνω σ’ όποιο θέμα επιθυμούν. Στις εργασίες θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της χρήσης ΤΠΕ και των δραστηριοτήτων που συντελούνται στην τάξη, ενώ επιθυμητό είναι να ανταποκρίνονται στην εθνική διδακτέα ύλη των συνεργαζόμενων σχολείων. Κάθε χρόνο τόσο οι εθνικοί όσο και οι Ευρωπαϊκοί φορείς διοργανώνουν διαγωνισμούς eTwinning, με στόχο να αναδειχθεί η αξία της πρακτικής των εργασιών που εκπονούνται από συνεργαζόμενα σχολεία που αξιοποιούν τις ΤΠΕ.

Διαγωνισμοί

Διαγωνισμός ThinkQuest

Το ThinkQuest είναι μια προστατευμένη διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να ενσωματώσουν εκπαιδευτικές εργασίες στη διδακτική ύλη της τάξης τους και στους μαθητές να αναπτύξουν νέες ηλεκτρονικές δεξιότητες. Μαθητές σχολείων εγγεγραμμένοι στο: www.thinkquest.org μπορούν να εκπονήσουν την εκπαιδευτική τους εργασία αξιοποιώντας ένα περιβάλλον προστατευμένο, ευπροσάρμοστο, εύχρηστο και δωρεάν. Το έργο χρηματοδοτείται από την Oracle και περιλαμβάνει μια τεράστια βάση δεδομένων εκπαιδευτικών εργασιών που αναπτύχθηκαν από μαθητές, την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια διαδικτυακών μαθητών κάθε μήνα. Κάθε χρόνο διοργανώνεται ένας διαγωνισμός για την καλύτερη εκπαιδευτική πηγή. Η επόμενη έκδοση του 2011 θα ξεκινήσει κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.

Βραβεία eLearning

Το eLearning Awards είναι Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για την καλύτερη διαδικτυακή πηγή ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning) που χρησιμοποιείται από σχολεία κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (European Schoolnet) από το 2001. Κάθε χρόνο οι νικητές προσκαλούνται σε μια τελετή απονομής βραβείων και τα καλύτερα σχολεία λαμβάνουν πολύτιμα βραβεία. Το 2009, οι νικητές ανακοινώθηκαν σε 7 κατηγορίες: Διεθνής Συνεργασία, Πολιτισμική έκφραση, Μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και τεχνολογία, Συνεργατική μάθηση, ηλεκτρονικός αλφαβητισμός (e-Literacy), Το ηλεκτρονικά ώριμο σχολείο και μια Ειδική κατηγορία για έξοχους εκπαιδευτικούς. Υποβλήθηκαν περισσότερες από 700 συμμετοχές και οι καλύτερες 50 εργασίες ανακοινώθηκαν από την κριτική επιτροπή.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στο μάθημα και παράγουν τις δικές τους διαδικτυακές πηγές για τους μαθητές. Ο διαγωνισμός eLearning αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους (μπορεί να είναι ιστοσελίδα, ένα διαδικτυακό μάθημα, μια εργασία eTwinning κ.ά.) και να κερδίσουν βραβεία. Τις συμμετοχές μπορούν να υποβάλλουν οι εκπαιδευτικοί στην εθνική τους γλώσσα. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο: www.elearningawards.eun.org .

Διαγωνισμός της Εβδομάδας Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων

Ο Διαγωνισμός της Εβδομάδας Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων απευθύνεται σε νέους και παιδαγωγούς με υψηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων, παθιασμένους με τις ΤΠΕ. Αν οι μαθητές σας έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στο παρελθόν σ’ άλλους διαγωνισμούς ή εργασίες στον τομέα των ΤΠΕ, μπορείτε να υποβάλλετε τη συμμετοχή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου παρουσιάζετε εν συντομία τα επιτεύγματά τους στο Εθνικό Σημείο Επαφής (για την Ελλάδα: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, www.sepe.gr, myrvas@sepe.gr). Δεκτές γίνονται ατομικές και συλλογικές εργασίες. Οι 5 νικητές και οι 5 επιλαχόντες θα βραβευτούν σε μια λαμπρή εκδήλωση λήξης στις 5 Μαρτίου. Τα βραβεία θα περιλαμβάνουν λογισμικό, hardware, εργαστηριακά σεμινάρια κ.ά.

Ο διαγωνισμός διακρίνει πέντε κατηγορίες βραβείων: Προάγοντας την Καινοτομία στην Εκπαίδευση μέσω των Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων (για επαγγελματικές εκπαιδευτικούς και νέους), Νεανική Επιχειρηματικότητα & Ηλεκτρονικές Δεξιότητες (για νέους), Αγνές Ηλεκτρονικές Δεξιότητες (δύο σκέλη: για νέους γενικά και για νεαρές γυναίκες) και Ψηφιακή Έκφραση (για νέους που χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης). Όλοι οι νέοι πρέπει να είναι ηλικίας από 14-21 ετών.

Ο διαγωνισμός της Εβδομάδας Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων μπορεί να θεωρηθεί ως ο «διαγωνισμός των διαγωνισμών». Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα διεθνών διαγωνισμών που μπορούν να αναφερθούν στην αίτηση (θεμιτοί είναι επίσης εθνικοί διαγωνισμοί):

- World Robot Olympiad: www.wroscandinavia.org

- Imagine Cup: http://imaginecup.com


- Les e-magiciens: www.e-magiciens.net

Ας ελπίσουμε ότι η εκστρατεία της Εβδομάδας Ηλεκτρονικών Δεξιοτήτων θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού εξειδικευμένων χρηστών των ΤΠΕ και επαγγελματιών που θα ηγηθούν μιας ανταγωνιστικής και καινοτόμου Ευρώπης!