Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ της Ροδόπης» με τίτλο: «Europeana: σκέψου πολιτισμό, σκέψου Ευρώπη».



«Δεν ενώνουμε κράτη, ενώνουμε λαούς» είχε διακηρύξει ήδη από το 1952 ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ενότητας, ο Ζαν Μονέ. Ακριβώς αυτά τα στοιχεία που συμβάλουν στην «ένωση» των λαών όχι με την έννοια της συγχώνευσης αλλά με την έννοια της αλληλοκατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού: ο πολιτισμός, η πολιτιστική κληρονομιά, η τέχνη προβάλλονται και φυλάσσονται σ’ ένα διαδικτυακό χώρο που μετράει περίπου 4 εκατομμύρια ψηφιακά τεκμήρια και φέρει το όνομα «Europeana» (http://www.europeana.eu/portal/).

Ο διαδικτυακός αυτός χώρος, που είναι μεταφρασμένος σε 26 γλώσσες, είναι ένας χώρος για έμπνευση και ιδέες, δίνοντας τη δυνατότητα να ερευνήσετε στις πολιτιστικές συλλογές της Ευρώπης, να συνδεθείτε με τα μονοπάτια άλλων χρηστών και να μοιραστείτε τις ανακαλύψεις σας και περιλαμβάνει: εικόνες - πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και εικόνες μουσειακών αντικειμένων, κείμενα - βιβλία, εφημερίδες, επιστολές, ημερολόγια και αρχειακά έγγραφα, ήχο - μουσική και προφορικό λόγο από κυλίνδρους, ταινίες, δίσκους και ραδιοφωνικές εκπομπές, βίντεο - ταινίες, επίκαιρα και τηλεοπτικές εκπομπές. Ορισμένα μάλιστα είναι παγκοσμίου φήμης, άλλα είναι κρυμμένοι θησαυροί από της Ευρώπης τα μουσεία και τις πινακοθήκες, από αρχεία, από βιβλιοθήκες καθώς και από συλλογές οπτικο-ακουστικού υλικού. Μερικοί Οργανισμοί από τους οποίους προέρχεται το περιεχόμενο του «Europeana» είναι το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, η Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Το περιεχόμενο του «Europeana» είναι κατανεμημένο με τέτοιο τρόπο ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να βρει άμεσα αυτό που αναζητεί. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το «Europeana» δεν απαιτείται κάποια εγγραφή αλλά οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν περισσότερες λειτουργίες και να προσαρμόσουν στις δικές τους προτιμήσεις την περιήγησή τους κάθε φορά στους πολιτιστικούς θησαυρούς της σελίδας. Οι εξατομικευμένες υπηρεσίες ονομάζονται «My Europeana» και προσφέρουν αποθήκευση μιας αναζήτησης ώστε να έχει ο χρήστης διαρκή ενημέρωση για ένα συγκεκριμένο θέμα του «Europeana», προσθήκη ετικέτας στα αγαπημένα αντικείμενα του «Europeana», δυνατότητα αποστολής ενός αντικειμένου σ’ έναν φίλο. Άλλες ενότητες που συμβάλουν στην εύκολη, γρήγορη και απολαυστική περιήγηση στο «Europeana» είναι η ενότητα «Κοινότητες» όπου οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν, να συζητήσουν, να δημοσιεύσουν σ’ ένα ιστολόγιο για το περιεχόμενο του «Europeana», η ενότητα «Εταίροι» όπου υπάρχουν πληροφορίες για τους συνεργαζόμενους Φορείς και Οργανισμούς (Μουσεία, Αίθουσες Τέχνης-Gallery, Βιβλιοθήκες και οργανισμούς που ασχολούνται με τα οπτικοακουστικά) που παρέχουν υλικό στο «Europeana», η ενότητα «Λωρίδα χρόνου», όπου μπορεί ο χρήστης να ξεφυλλίσει τον χρόνο. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο να εξερευνήσει κανείς τα ψηφιακά αντικείμενα του «Europeana», απλά σύροντας ένα κουμπί κατά μήκος της λωρίδας χρόνου. Τέλος, η ενότητα «Εργαστήριο σκέψης» παρέχει τη δυνατότητα να δει ο χρήστης πώς προγραμματιστές της ομάδας του «Europeana» πειραματίζονται με καινοτόμους τρόπους (με την χρήση των τελευταίων τεχνολογικών δεδομένων) για να ανακαλύψουν μετά οι χρήστες τα αντικείμενα του «Europeana».

Για πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προγράμματα για να προωθήσει την ψηφιακή οικονομία. Αυτά τα προγράμματα προετοίμασαν το έδαφος για μια ηλεκτρονική υπηρεσία, η οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Η ιδέα για το «Europeana» προήλθε από μια επιστολή προς το Προεδρείο του Συμβουλίου και προς την Επιτροπή στις 28 Απριλίου 2005. Έξι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων πρότειναν τη δημιουργία μιας εικονικής Ευρωπαϊκής βιβλιοθήκης, με στόχο να γίνουν προσβάσιμες σε όλους οι πολιτισμικές και επιστημονικές πηγές της Ευρώπης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το “i2010: communication on digital libraries” (επικοινωνία για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες), όπου ανακοινώθηκε η στρατηγική της να προωθήσει και να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης, ως στρατηγικός στόχος εντός της “Information Society i2010 Initiative” (Πρωτοβουλία i2010 για την Κοινωνία της Πληροφορίας), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τα επαγγέλματα στην κοινωνία της πληροφορίας και στις βιομηχανίες μέσων ενημέρωσης.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Europeana» είναι να καταστήσει τις Ευρωπαϊκές πηγές πληροφόρησης ευκολότερες στη χρήση μέσα στο ηλεκτρονικό περιβάλλον. Θα βασιστεί στην πλούσια κληρονομιά της Ευρώπης, συνδυάζοντας πολυπολιτισμικά και πολυγλωσσικά περιβάλλοντα με τεχνολογικές προόδους και νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Το πρότυπο πρόγραμμα «Europeana» είναι το αποτέλεσμα διετούς προγράμματος που ξεκίνησε τον Ιούλιο 2007. Το πρόγραμμα αυτό βγήκε στον αέρα στις 20 Νοεμβρίου 2008 και εγκαινιάστηκε από την Viviane Reding, Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Το «Europeana» είναι ένα Θεματικό Δίκτυο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτω από το πρόγραμμα eContentplus, ως τμήμα της πολιτικής i2010. Αρχικά γνωστό ως δίκτυο της Ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης – EDLnet – είναι μια συνέργεια 100 αντιπροσώπων οργανισμών κληρονομιάς και γνώσης και ειδικών πληροφορικών από ολόκληρη την Ευρώπη. Συμβάλλουν στα Πακέτα Εργασίας, τα οποία επιλύουν θέματα τεχνικά και χρηστικότητας.

Το έργο διευθύνεται από μια κεντρική ομάδα με βάση την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας, τη Koninklijke Bibliotheek. Βασίζεται στη διαχείριση έργου και στην τεχνική έμπειρη γνώση που αναπτύχθηκε από The European Library (Η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη), που αποτελεί υπηρεσία της Διάσκεψης των διευθυντών των Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκών (Conference of European National Librarians). Επιβλέπων οργανισμός του έργου είναι το Ίδρυμα EDL (EDL Foundation), που περιλαμβάνει πρωταρχικές Ευρωπαϊκές ενώσεις πολιτισμικής κληρονομιάς από τους τέσσερις τομείς.