Όσοι ασχολείστε με το διαδίκτυο, έχετε αρκετές πιθανότητες να λάβατε/λάβετε κάποιο μήνυμα σύμφωνα με το οποίο κληρονομήσατε κάποιον μακρινό συγγενή, κερδίσατε ένα υπέρογκο ποσό σε κλήρωση, εκκρεμεί πληρωμή αστρονομικού ποσού στον τραπεζικό σας λογαριασμό εφόσον στείλετε τα στοιχεία σας και ίσως ένα μικρό κόστος για τη μεταφορά των χρημάτων. Δυστυχώς, ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί...

Δεν είναι άλλο από μηνύματα-απάτη: scams όπως αναφέρονται στα Αγγλικά. Το άρθρο αυτό επιχειρεί να μοιραστεί μαζί σας συμβουλές ώστε να είστε ενημερωμένοι και να αντιδράτε με τέτοιον τρόπο ώστε να συμβάλετε στην καταπολέμηση του τεράστιου αυτού προβλήματος στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, οι απάτες μπορεί να είναι μέσω τηλεφώνου, μέσω Ταχυδρομείου ακόμη και να σας επισκεφτούν στο σπίτι σας!

Πώς αναγνωρίζω τα μηνύματα αυτά;
Από τη στιγμή που δεν είστε μια διασημότητα, μπορείτε να αντιληφθείτε σχετικά εύκολα αν αναγνωρίζετε τον αποστολέα ενός μηνύματος. Επομένως, το email του αποστολέα είναι το πρώτο στοιχείο. Ακολουθεί ο τίτλος ο οποίος πιθανώς θα περιγράφει ένα αρκετά θελκτικό σενάριο προς οικονομικό σας όφελος ενώ αν ανοίξετε το μήνυμα, τότε θα υπάρχουν ορθογραφικά, συντακτικά, γραμματικά λάθη, σύνδεσμοι (τους οποίους ποτέ δεν πρέπει να πατήσετε!) που θα μοιάζουν με τους αληθινούς συνδέσμους των εταιρειών στις οποίες ισχυρίζονται ότι ανήκουν και λίστα με προσωπικά στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσετε ώστε να διεκδικήσετε το ποσό/ δώρο/ έπαθλο που με την απίστευτη τύχη-βουνό σας κερδίσατε χωρίς να κάνετε το παραμικρό.

Τι κάνω αν έχω λάβει ένα τέτοιο μήνυμα;
Σε καμία περίπτωση μην πατήσετε οποιονδήποτε σύνδεσμο αναφέρεται στο μήνυμα! Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές ακόμη και μόνο με το απλό κλικ που θα κάνετε στον σύνδεσμο, απλά για να δείτε περί τίνος πρόκειται. Δεν χρειάζεται να έχετε αμφιβολίες: είναι ξεκάθαρα απάτη και δυστυχώς, έγκλημα. Μπορείτε να κάνετε print screen ή εκτύπωση σε αρχείο (pdf) και να το στείλετε στην Action Fraud η οποία ακόμη και αν δεν μπορέσει να εντοπίσει τον απατεώνα, θα έχει ένα κομμάτι του παζλ για να αντιμετωπίσει στο μέλλον τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πώς μπορώ να μάθω περισσότερα;
To National Trading Standards έχει μια ομάδα που ασχολείται με κάθε είδους απάτες (μέσω διαδικτύου, μέσω Ταχυδρομείου, μέσω τηλεφώνου, μέσω επίσκεψης κατ' οίκον) η οποία έχει ξεκινήσει την εκστρατεία 'Friends Against Scams' (Φίλοι ενάντια στις απάτες). Η εκστρατεία αυτή περιλαμβάνει μια διαδικτυακήεκπαίδευση (online training) που καλύπτει με απλό και κατανοητό τρόπο το πρόβλημα, τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποφύγετε, πώς θα βοηθήσετε κάποιο θύμα, πώς θα αναγνωρίζετε τις απάτες και πώς μπορείτε να συμβάλετε στην αντιμετώπισή τους. Ολοκληρώνοντας τη διαδικτυακή εκπαίδευση μπορείτε να γίνετε Πρωταθλητής (SCAMchampion) προσπαθώντας να ενημερώσετε ακόμη περισσότερους για το πρόβλημα αυτό.

Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για τις πιο πρόσφατες απάτες;
Μέσω της ειδικής σελίδας που έχει δημιουργήσει το National Trading Standards.  

Η πρόληψη και η καταπολέμηση του προβλήματος με τις απάτες είναι υπόθεση όλων μας. Ας μην αφήσουμε τους απατεώνες να ζουν παρασιτικά στην κοινωνία μας, καταστρέφοντας τα θύματά τους οικονομικά και ψυχολογικά!