Εφόσον παρέχετε κάποια υπηρεσία ή πουλάτε κάποιο προϊόν, θα πρέπει να εγγραφείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας και να φροντίζετε για την ετήσια αποστολή της φορολογικής σας δήλωσης. Όσον αφορά το ερώτημα του τίτλου, η απάντηση είναι θετική και το συγκεκριμένο άρθρο συγκεντρώνει τα πιο σημαντικά επιχειρήματα καθώς και συμβουλές για όσους πρόκειται να εγγραφούν. 


Το φορολογικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες στην Αγγλία είναι αρκετά δίκαιο χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει κανείς χρήματα πριν ακόμη ξεκινήσει να έχει έσοδα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Η Εφορία παρέχει αναλυτικές οδηγίες και βίντεο για να βοηθήσει ακόμη κι αυτούς που έχουν περιορισμένες γνώσεις στα λογιστικά. Και το καλύτερο; Αν κερδίζετε λιγότερο από 1.000 λίρες τον χρόνο ως ελεύθερος επαγγελματίας, δεν χρειάζεται να δηλώσετε τα έσοδά σας!


Τα βήματα


1. Όλα ξεκινούν με μια αίτηση μέσω διαδικτύου όπου συμπληρώνετε μερικά βασικά στοιχεία για τη δραστηριότητά σας.

2. Στη συνέχεια, λαμβάνετε μέσω ταχυδρομείου τον αριθμό UTR, τον μοναδικό αριθμό φορολογούμενου (δεν είναι ο ίδιος με τον National Insurance Number), αποτελούμενο από 10 αριθμούς. 
3. Μπορείτε να εγγραφείτε στις online υπηρεσίες ζητώντας έναν αριθμό επιβεβαίωσης που θα σας σταλεί επίσης μέσω ταχυδρομείου και θα χρησιμοποιήσετε μόνο μία φορά. 
4. Στο τέλος κάθε φορολογικού έτους (το φορολογικό έτος στην Αγγλία ξεκινά στις 6 Απριλίου του προηγούμενου έτους και τελειώνει στις 5 Απριλίου του επόμενου έτους, για παράδειγμα το φορολογικό έτος 2019: 6 Απριλίου 2018 έως 5 Απριλίου 2019), υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση. 

Ποια είναι τα πάγια έξοδα;


Δεν υπάρχουν πάγια έξοδα (ΕΦΚΑ κλπ.)! Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου που θα πληρώσετε εξαρτάται από το οικονομικό σας προφίλ για το κάθε φορολογικό έτος. Εφόσον τα συνολικά σας έσοδα ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο (για το 2019 έχει οριστεί στις 12.500 λίρες) και μέχρι τις 37.500 λίρες, θα πρέπει να πληρώσετε 20%, από τις 37.501 μέχρι τις 150.000 λίρες 40% και πάνω από 150.000 λίρες 45% (αναλυτικά εδώ). 


Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές για το τρέχον φορολογικό έτος (2018/19), έχουν οριστεί στις 2.95 λίρες την εβδομάδα (Class 2), 9% επί των κερδών εφόσον αυτά είναι μεταξύ 8.424 και 46.350 λιρών (Class 4) και 2% για κέρδη άνω των 46.350 λιρών (Class 4). Αν τα κέρδη σας είναι λιγότερο από 6.205 λίρες, δεν πληρώνετε ασφαλιστικές εισφορές αλλά αν επιθυμείτε να έχετε πρόσβαση σε κάποια benefits, μπορείτε να το κάνετε εθελοντικά. 


Τι έξοδα επιτρέπονται;


Ανάλογα με το είδος της δραστηριότητάς σας, επιτρέπονται ορισμένα έξοδα τα οποία σας βοηθούν να μειώσετε το κέρδος σας (από τον τζίρο σας αφαιρείτε τα έξοδά σας). Διαβάστε αναλυτικές οδηγίες ενώ για ορισμένες κατηγορίες εξόδων, όπως το κόστος του αυτοκινήτου, το ενοίκιο και τους λογαριασμούς του χώρου που χρησιμοποιείτε για να ασκήσετε το ελεύθερο επάγγελμά σας, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ δύο τρόπων υπολογισμού: προυπολογισμένες τιμές από την Εφορία ή τον δικό σας τρόπο υπολογισμού των εξόδων σας βάση ορισμένων κριτηρίων.


Τι να προσέξω;


- Εγγραφείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας το συντομότερο δυνατόν. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύετε με πρόστιμο. 


- Φροντίζετε να τηρείτε με θρησκευτική ευλάβεια τα βιβλία σας καθόλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους, δηλαδή τα έσοδά σας από τις πωλήσεις των υπηρεσιών ή των προϊόντων σας και τα έξοδά σας ώστε να μπορείτε να συμπληρώσετε ευκολότερα τη φορολογική σας δήλωση.


- Ανοίξτε έναν επιχειρηματικό λογαριασμό για να έχετε καλύτερο έλεγχο των οικονομικών σας. Επίσης, μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα τα έσοδα και τα έξοδά σας που αφορούν την επιχειρηματική σας δραστηριότητα. Ορισμένες τράπεζες προσφέρουν δωρεάν πάγια έξοδα για τη λειτουργία ενός τέτοιου λογαριασμού δωρεάν για τον πρώτο χρόνο ή μερικούς μήνες. 


- Μην αφήνετε τη φορολογική σας δήλωση για την τελευταία στιγμή. Το οικονομικό έτος τελειώνει στις 5 Απριλίου και έχετε μέχρι τις 30 Οκτωβρίου να υποβάλλετε την έντυπη δήλωσή σας ή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους για την ηλεκτρονική σας δήλωση. Η συμβουλή μου είναι να κάνετε ένα προσχέδιο της δήλωσής σας τον Μάρτιο και να υποβάλλετε την αίτησή σας τον Απρίλιο, αμέσως μετά δηλαδή τη λήξη του φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που δεν υποβάλλετε τη δήλωσή σας, θα πληρώσετε 100 λίρες πρόστιμο στο οποίο προστίθεται με την πάροδο του χρόνου επιπλέον χρεώσεις (σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής).


- Διαβάστε τους σχετικούς οδηγούς πριν ξεκινήσετε να συμπληρώνετε τη φορολογική σας δήλωση. Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση ή χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εφορία.


- Όταν επικοινωνείτε με την Εφορία, κρατήστε το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου με τον οποίο μιλήσατε, την ημερομηνία και την ώρα έναρξης της κλήσης σας ώστε να αξιοποιήσετε τις συγκεκριμένες πληροφορίες εφόσον χρειαστεί στο μέλλον.


- Δεν είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε κάποιον λογιστή για να σας βοηθήσει με τη φορολογική σας δήλωση. Αν αποφασίσετε να το κάνετε, να θυμάστε πάντα πως εσείς φέρετε την ευθύνη και θα πρέπει να είστε έτοιμος να πληρώσετε οποιοδήποτε πρόστιμο για κάποια παράλειψη (όπως για παράδειγμα τη μη έγκαιρη αποστολή της δήλωσή σας) ή οποιοδήποτε άλλο θέμα αφορά τις φορολογικές σας υποχρεώσεις. Αν θέλετε να σας βοηθήσει κάποιος λογιστής, θα πρέπει να ενημερώσετε την Εφορία.