Συνειδητή απόφαση, τυχαία, λύση ανάγκης, μία ακόμη περιπέτεια, όποιο κι αν είναι το κίνητρό σας και οι λόγοι που σας οδήγησαν στο να πάρετε τη γενναία απόφαση να μεταναστεύσετε για την αναζήτηση επαγγελματικής αποκατάστασης σε ένα σχολείο της Αγγλίας, αξίζει να δημιουργήσετε ένα μονοπάτι για την επιτυχία σας. Ας περπατήσουμε λοιπόν μαζί σ' αυτό το μονοπάτι, ελπίζοντας ότι θα μειώσουμε κάπως το άγχος και την ανησυχία, που είναι λογικό να έχετε.

Η καλή οργάνωση, η σωστή προετοιμασία και η εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επαγγελματική σας επιτυχία. Για να δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε και με ποια σειρά ώστε να γλιτώσετε χρόνο και κόπο...

Έγγραφα

Όσο είστε ακόμη στην Ελλάδα, φροντίστε να μεταφράσετε και να επικυρώσετε τα πτυχία σας. Για να γίνουμε πιο σαφείς, το πτυχίο ΑΕΙ, την αναλυτική σας βαθμολογία, μεταπτυχιακούς τίτλους που ενδεχομένως έχετε αποκτήσει. Η μετάφραση των εγγράφων αυτών μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε πιστοποιημένο μεταφραστικό γραφείο αλλά σας προτείνουμε την υπηρεσία μετάφρασης και επικύρωσης εγγράφων του Βρετανικού Συμβουλίου (British Council). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ . Η διαδικασία είναι απλή και μπορείτε να στείλετε και να λάβετε τα έγγραφά σας με υπηρεσία ταχυμεταφορών (courier) από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας (δεν απαιτείται η φυσική σας παρουσία).

Επίσης, φροντίστε για την έκδοση και μετάφραση Ποινικού Μητρώου όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημερομηνία αναχώρησής σας, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο για την έκδοσή του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Μπορείτε δηλαδή να ταξιδέψετε με την αστυνομική σας ταυτότητα χωρίς κανένα πρόβλημα. Καθώς όμως μετά την ημερομηνία αυτή είναι πιθανόν να χρειάζεται η έκδοση βίζας για τους ευρωπαίους πολίτες, καλό είναι να φροντίσετε για την έκδοση διαβατηρίου επειδή η έκδοση βίζας μπορεί να γίνει μόνο σε κατόχους διαβατηρίων. Ο χρόνος έκδοσης είναι περίπου μία εβδομάδα και η ισχύ του για πέντε χρόνια. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο δεν εκδίδει διαβατήρια.
Αν δεν έχετε αλλάξει την άδεια οδήγησης από το τρίπτυχο στην κάρτα, φροντίστε να το κάνετε καθώς όταν θα θελήσετε να ανταλλάξετε το ελληνικό σας δίπλωμα με το αγγλικό (εφόσον σκέφτεστε να μείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει αρκετά οφέλη το να έχετε το αγγλικό δίπλωμα), δεν θα μπορέσετε να το κάνετε.

Συγκεντρώστε στον φάκελο των εγγράφων σας αποδεικτικά του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής σας, του Αριθμού Φορολογικού σας Μητρώου και άλλα έγγραφα που ενδεχομένως θα θέλετε να έχετε μαζί σας στο εξωτερικό. Πριν φύγετε, αιτηθείτε από τον ασφαλιστικό σας φορέα την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Επίσης, μπορείτε να έχετε μαζί σας πιστοποιητικά γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών (ECDL, ict Europe κ.ά.), πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών (FCE, CPE, Delf, Dele κ.ά.) και όποιο άλλο έγγραφο θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να παρουσιάσετε σε μια συνέντευξη για να ενισχύσετε την υποψηφιότητά σας.

Αν πιστεύετε πως θα χρειαστεί στο διάστημα της απουσίας σας, να σας εκπροσωπήσει κάποιος για οποιαδήποτε υπόθεσή σας, φροντίστε να του χορηγήσετε Εξουσιοδότηση (μέσω ΚΕΠ ή της Αστυνομίας) ή ακόμη και πληρεξούσιο (αν και έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα που δεν το δέχονται ακόμη και για απλές υποθέσεις).

Αεροπορικά εισιτήρια

Αν σκέφτεστε πότε είναι η καλύτερη περίοδος για τη μετάβασή σας στην Αγγλία, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς όλο τον χρόνο υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας.
Όπως με όλα τα αεροπορικά εισιτήρια, όσο πιο νωρίς τα κλείσετε, τόσο πιο χαμηλό το κόστος τους. Προγραμματίστε επομένως έγκαιρα την πτήση σας και λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αεροπορικών εταιρειών. Αν επιλέξετε μια εταιρεία χαμηλού κόστους, μην παραλείψετε να προσθέσετε αποσκευή καθώς είναι σίγουρο πως θα την χρειαστείτε αν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για αγορά ρούχων, παπουτσιών κ.ά. το πρώτο διάστημα.

Διαμονή

Η πτήση είναι το πιο εύκολο και ξεκούραστο μέρος της διαδρομής σας. Επίσης, ειλικρινά, είναι πιο εύκολο να βρείτε εργασία παρά ένα αξιοπρεπές μέρος για να μείνετε σε λογικό κόστος. Οι επιλογές που έχετε για το πρώτο διάστημα είναι οι εξής:
1. να μείνετε σε έναν φίλο σας (εφόσον έχετε κάποιον) μέχρι να βρείτε δουλειά και να μπορέσετε μετά να ψάξετε για το δικό σας σπίτι άνετα και χωρίς άγχος. Φροντίστε μόνο να συμφωνήσετε εξ αρχής σε ένα κοινό πλαίσιο συμβίωσης για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις και απρόοπτα.
2. να μείνετε σε shared house, δηλαδή σε ένα μεγάλο σπίτι μαζί με άλλα άτομα. Θα έχετε το δικό σας δωμάτιο αλλά θα πρέπει να μοιράζεστε κοινόχρηστους χώρους όπως την κουζίνα, το μπάνιο (αν δεν έχει το δωμάτιό σας) και το σαλόνι.
3. να νοικιάσετε ένα studio ή διαμέρισμα απευθείας. Επειδή όμως δεν θα έχετε εργασία, θα πρέπει να πληρώσετε αρκετούς μήνες από την αρχή για να σας δώσουν τα κλειδιά.
4. να μείνετε σε κάποιο ξενοδοχείο, κάτι το οποίο θα σας κοστίσει μια περιουσία. Είναι προτιμότερο να νοικιάσετε ένα σπίτι και να προπληρώσετε ουσιαστικά 6-7 μήνες παρά να πληρώσετε ξενοδοχείο.
5. να μείνετε σε κάποιο σπίτι που θα βρείτε μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Η αναζήτηση για τον χώρο που θα φιλοξενήσει τα όνειρά σας στην Αγγλία μπορεί να γίνει από την ιστοσελίδα Rightmove Είναι μια από τις καλύτερες πλατφόρμες για την ενοικίαση σπιτιών, διαμερισμάτων και studios και πολύ εύκολη στη χρήση. Οι τιμές που θα δείτε αφορούν το κόστος μόνο για το ενοίκιο (χωρίς λογαριασμούς ή άλλα έξοδα) στις περισσότερες περιπτώσεις ενώ, ανάλογα με την περιοχή που θα επιλέξετε να μείνετε, υπάρχουν και τα υπόλοιπα κόστη. Αναλυτικά, για να νοικιάσετε έναν χώρο στην Αγγλία, έχετε υπόψη σας τα εξής:
- κόστος ενοικίου (εμφανίζεται είτε ως pcm-per calendar month είτε ως pw-per week): πρακτικά θα το πληρώνετε μία φορά το μήνα όπως και στην Ελλάδα
- αμοιβή μεσιτικού γραφείου (οι τιμές κυμαίνονται από 90-200 λίρες): είναι χρήματα που θα πάρει ο μεσίτης για να σας κάνει έλεγχο για τα οικονομικά σας, ώστε να είναι σίγουρος ότι θα πάρει τα χρήματά του από τα ενοίκια των επόμενων μηνών
- εγγύηση: στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ένα ενοίκιο ακόμη για ζημιές που ενδεχομένως να κάνετε στον χώρο το οποίο θα σας επιστραφεί ολόκληρο μόλις μετακομίσετε σε άλλο σπίτι εφόσον τηρήσετε τους όρους του συμβολαίου
- πάγια έξοδα: κόστος για ηλεκτρικό ρεύμα, έξοδα για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, κόστος για το νερό, council tax (δημοτικά τέλη) που περιλαμβάνουν το κόστος για την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τη συγκομιδή των οικιακών σας απορριμμάτων (μπλε κάδος για χαρτί, κόκκινος για πλαστικό, μαύρος για σκουπίδια, πράσινος για υπολείμματα τροφών) και είναι ανάλογα με την κατηγορία της περιοχής στην οποία βρίσκεται το σπίτι σας.

Για ένα διαμέρισμα με ένα δωμάτιο που απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από το κέντρο του Manchester το ενοίκιο ξεκινάει από τις 400 λίρες τον μήνα και τα υπόλοιπα έξοδα (ανάλογα πάντα με τη χρήση του ηλεκτρικού) ανέρχονται περίπου στις 200 λίρες, δηλαδή για το ενοίκιο και τα πάγια έξοδα του σπιτιού (χωρίς έξοδα διατροφής) το συνολικό κόστος είναι περίπου 600 λίρες τον μήνα.

Εφόσον θέλετε να έχετε και τηλεόραση ή να βλέπετε Αγγλικές τηλεοπτικές εκπομπές (live ή on demand) μέσω του laptop, του smartphone ή του tablet σας, στα πάγια έξοδα θα πρέπει να προστεθεί το ποσό των 12 λιρών για κάθε μήνα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Πολύ σημαντικό είναι να διαβάσετε και να κατανοήσετε τους όρους του συμβολαίου σας. Οποιοδήποτε έγγραφο καλείστε να υπογράψετε, διαβάστε το πάντα προσεκτικά, με την ησυχία σας και κάνετε όσες ερωτήσεις θέλετε για να είστε σίγουροι για τη δέσμευση που προτίθεστε να αναλάβετε. Αν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε χρόνο και συζητήστε το με φίλους σας που έχουν εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις. Μη φοβάστε να ρωτήσετε άτομα που εμπιστεύεστε και μη βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις που ενδεχομένως θα σας φέρουν αντιμέτωπους με δύσκολες καταστάσεις και πιθανόν οικονομικά προβλήματα.
Επίσης, φροντίστε να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια. Ακόμη κι αν δεν είστε σε θέση να νοικιάσετε κάποιο σπίτι, κλείστε ραντεβού με μεσίτες για να δείτε σπίτια καθώς δεν έχετε καμία δέσμευση. Έτσι, θα αποκτήσετε μια καλύτερη αίσθηση του τι υπάρχει στην αγορά, πού κυμαίνονται οι τιμές σε συνδυασμό με τις παροχές και τι σας συμφέρει καλύτερα. Μόλις λοιπόν έρθει η στιγμή να νοικιάσετε ένα σπίτι, θα κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή και μην ξεχνάτε ότι πάντα μπορείτε να μετακομίσετε (συνήθως τα συμβόλαια ενοικίασης έχουν διάρκεια από 6 έως 12 μήνες).

Σημαντικός παράγοντας για να νοικιάσετε ένα σπίτι είναι η απόστασή του από την εργασία σας, για να μην χάνετε άσκοπα χρόνο στις καθημερινές σας μετακινήσεις. Φροντίστε το σπίτι σας να είναι κοντά σε στάση λεωφορείου ή κάποιου άλλου μέσου μαζικής μεταφοράς. Επίσης, αν μπορείτε να πηγαίνετε στην εργασία σας με κάποιον συνάδελφό σας που μένει κοντά σ' εσάς, τολμήστε το. Και οι δυο θα έχετε όφελος καθώς το κόστος θα μοιράζεται στα δυο.

Αναζήτηση εργασίας

Ως εκπαιδευτικοί με τίτλους Ελληνικών Πανεπιστημίων με ή χωρίς προϋπηρεσία στο αντικείμενο, είναι δύσκολο να βρείτε κατευθείαν μια θέση εργασίας σε Αγγλικό σχολείο. Η έλλειψη εμπειρίας στο σχολικό περιβάλλον της χώρας αυτής καθώς και το διαφορετικό σύστημα είναι ένας μοναδικός συνδυασμός που δεν σας επιτρέπει εύκολα να βρείτε εργασία μόνοι σας. Γι' αυτό είναι καλό να απευθυνθείτε σε κάποιο Agency (δείτε το σχετικό άρθρο)
Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο "Να εγγραφώ ή να μην εγγραφώ;", φροντίστε για τα εξής:

Αριθμός κινητού τηλεφώνου από Αγγλικό πάροχο

Είναι σημαντικό στο βιογραφικό σας να υπάρχει ένας αγγλικός αριθμός γιατί σημαίνει πως βρίσκεστε ήδη στην Αγγλία και αναζητάτε εργασία. Προτείνουμε να παραγγείλετε μια δωρεάν κάρτα από την εταιρεία Giffgaff που δεν σας δεσμεύει με συμβόλαιο και έχει πολύ ελκυστικά πακέτα.

Αριθμός ασφάλισης (National Insurance Number)

Από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε με το που φτάσετε στη χώρα είναι να κλείσετε ένα ραντεβού για την έκδοση του αριθμού ασφάλισης (συνδυάζει το δικό μας ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ). Καλέστε την εθνική γραμμή για την έκδοση αυτών των αριθμών και φροντίστε να έχετε τα εξής στοιχεία καθώς θα σας τα ζητήσουν:
- λόγος έκδοσης αριθμού: για εργασία
- ονοματεπώνυμο
- ημερομηνία γέννησης
- ταχυδρομική διεύθυνση
- ημερομηνία εισόδου στη χώρα (ημερομηνία που προσγειωθήκατε)
- αριθμός τηλεφώνου (αγγλικού!)

Στη συνέχεια θα σας δώσουν έναν αριθμό αίτησης και θα σας ενημερώσουν για μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για το ραντεβού σας καθώς και το μέρος στο οποίο θα πρέπει να πάτε. Τις επόμενες ημέρες θα λάβετε και εγγράφως μέσω ταχυδρομείου τα παραπάνω στοιχεία.

Συνήθως η διαδικασία για την έκδοση του αριθμού ασφάλισης δεν ξεπερνά τον έναν μήνα αλλά εξαρτάται από την περίοδο που θα επικοινωνήσετε με την εθνική γραμμή.
Στο ραντεβού σας θα πρέπει να έχετε μαζί το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας (προτιμούν το διαβατήριο), τον αριθμό ΑΦΜ και τον αριθμό ΑΜΚΑ καθώς και την επιστολή που σας έχουν στείλει (την πρόσκληση στο ραντεβού).

Μετά θα περιμένετε μέχρι να σας στείλουν με το ταχυδρομείο στη διεύθυνση που έχετε αρχικά δηλώσει τον αριθμό ασφάλισής σας. Το έγγραφο αυτό εκτυπώνεται μόνο μία φορά. Φροντίστε να μην το χάσετε, καταστρέψετε, πετάξετε.

Τραπεζικός λογαριασμός

Στη συνέχεια, μπορείτε να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό με:
- το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας (προτιμούν το διαβατήριο)
- τον αριθμό ασφάλισης (που είναι αποδεικτικό της ταχυδρομικής σας διεύθυνσης)
- αν σας φιλοξενεί κάποιος φίλος σας, ένα έγγραφο με την υπογραφή του που να δηλώνει υπεύθυνα πως σας φιλοξενεί ή αν νοικιάζετε, το συμβόλαιο
- στοιχεία από εργοδότη. Αν δεν έχετε, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τους ενημερώνετε ότι αναζητείτε εργασία.

Υγεία - Εγγραφή σε Γενικό Παθολόγο (GP)

Μόλις λάβετε τον αριθμό ασφάλισης, αναζητήστε μέσω της σελίδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) τον πλησιέστερο GP (General Practitioner), δηλαδή τον γιατρό στον οποίο θα απευθύνεστε για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Ακόμη κι αν θέλετε να δείτε γιατρό άλλης ειδικότητας, θα πρέπει πάντα να απευθύνεστε στον GP σας ο οποίος θα σας παραπέμπει στον γιατρό που θέλετε να δείτε. Οι περισσότεροι GP κατά την εγγραφή σας, θα σας ζητήσουν να κάνετε εξετάσεις αίματος. Είναι μια απλή διαδικασία ρουτίνας για να έχουν στοιχεία για την υγεία σας στον φάκελό σας.

Φορολογική δήλωση

Το οικονομικό έτος στην Αγγλία ξεκινά στις 6 Απριλίου και τελειώνει στις 30 Μαρτίου του επόμενου έτους. Εφόσον είστε μισθωτός, δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα για να δηλώσετε τα εισοδήματά σας. Μέσω του αριθμού ασφάλισης (National Insurance Number), ο εργοδότης σας γνωρίζει το ποσό του φόρου που σας αναλογεί το οποίο θα δώσει απευθείας στο κράτος. Επίσης, κάθε μήνα από τον μισθό σας θα κρατείται και ένα ποσό για τις παροχές υγείας. Το αφορολόγητο σε ετήσια βάση είναι 11.500 λίρες κατ' άτομο. Αν κερδίζετε περισσότερα, τότε ο φόρος σας θα είναι μεγαλύτερος με αρχικό ποσοστό παρακράτησης το 20%. Επίσης, μπορείτε να εργαστείτε σε όσες δουλειές θέλετε. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να ορίσετε το αφορολόγητο ποσό για κάθε δουλειά σας επικοινωνώντας με την Εφορία (HMRC)

Μερικές συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας

Σκεφτείτε για το πρώτο διάστημα της διαμονής σας στην Αγγλία, να κάνετε οποιαδήποτε δουλειά θα σας εξασφαλίσει τα απαραίτητα πάγια έξοδά σας. Αυτό θα σας δώσει χρόνο ώστε να βρείτε έναν άνετο χώρο διαμονής, να οργανώσετε καλύτερα τα οικονομικά σας και να πάρετε καλύτερες αποφάσεις που αφορούν την επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Τα Agencies που βοηθούν εκπαιδευτικούς δεν μπορούν τις περισσότερες φορές να σας εξασφαλίσουν μόνιμη εργασία. Η εργασιακή σας σχέση θα περιοριστεί σε κάποιες ημέρες την εβδομάδα, γεγονός που θα σας δυσκολέψει οικονομικά και ενδεχομένως να σας φέρει σε αδιέξοδο. Έχοντας μια άλλη δουλειά μπορείτε να σκέφτεστε πιο ψύχραιμα και να δείτε τι σας συμφέρει περισσότερο. Οι πιθανές εργασιακές σχέσεις που θα σας προτείνουν τα Agencies είναι οι εξής:

Teaching Assistant: δεν έχετε τίποτα να κάνετε πέρα από το να ακολουθείτε εντολές από τον εκπαιδευτικό της τάξης. Δεν θα μείνετε ποτέ μόνος σας με τα παιδιά και πάντα θα είσαστε υπό επιτήρηση.

Cover Supervisor: δεν ξέρω κατά πόσο θα το θέλατε αυτό αλλά πρακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε οποιονδήποτε εκπαιδευτικό απουσιάζει στο σχολείο τη συγκεκριμένη ημέρα ή περίοδο. Ασχέτως του ότι είσαστε εκπαιδευμένος ως καθηγητής ξένων γλωσσών, για παράδειγμα, μπορείτε να διδάξετε οποιοδήποτε μάθημα, ό,τι μπορείτε να σκεφτείτε (Φυσική, Γυμναστική, Μουσική κλπ.)

Supply Teacher: είσαι ουσιαστικά αναπληρωτής εκπαιδευτικός στο αντικείμενό σας
Προσπαθήστε να διευρύνετε τον κύκλο επαφών σας με τη συμμετοχή σας σε κάποιον οργανισμό ή σε λέσχη ανάγνωσης βιβλίων ή σε μια ΜΚΟ. Θα σας εκπλήξει το πόσο πολύ θα ενδιαφερθούν για εσάς άτομα που θα γνωρίσετε εκεί. Φυσικά, πάντα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι κανένας δεν θα ενδιαφερθεί για εσάς περισσότερο από εσάς τους ίδιους.
Οργανώστε το υλικό που αποδεικνύει την εκπαιδευτική σας καριέρα όσο το δυνατόν καλύτερα. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων θα το παρατηρήσουν και θα κερδίσετε σε αξιοπιστία. Άλλωστε ένας εκπαιδευτικός που δεν είναι οργανωμένος, δεν έχει και πολλές πιθανότητες να απολαμβάνει το δύσκολο έργο του.

Το πιο σημαντικό είναι πως στην Αγγλία υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και το εργασιακό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Ο κανόνας είναι πως αυτός που πραγματικά θέλει να δουλέψει, είναι σίγουρο πως θα βρει κάτι για να ξεκινήσει και στη συνέχεια να χτίσει πάνω σε αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει.


Αδράξτε τις ευκαιρίες λοιπόν και καλή επιτυχία!