Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού του Δήμου Κομοτηνής η εκδήλωση με τίτλο: «Έφηβοι με δικαιώματα, για τα δικαιώματά τους!» με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από το 2ο και 6ο Γυμνάσιο Δράμας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής, κα. Σαλτσίδου-Ματεοσιάν Λουίζα, η οποία αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δράσεις που έχει διοργανώσει το Κέντρο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού συνεργαζόμενο με Φορείς και ΜΚΟ απ’ όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο Υπεύθυνος Πληροφόρησης και Συντονιστής των Εθελοντικών Ομάδων του Κέντρου, κος. Νάκος Σπυρίδων, παρουσίασε τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό με τίτλο: «Ζωγράφισέ μου ένα δικαίωμα» και ενθάρρυνε τους μαθητές να λάβουν μέρος για να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους μαθητές ώστε να καταλάβουν το επίπεδο των γνώσεών τους γύρω από τα δικαιώματα του παιδιού, έπαιξε μαζί τους ένα διαδραστικό, on-line κουίζ που φιλοξενείται στην σελίδα του εν λόγω Διαγωνισμού.

Έπειτα, ακολούθησε από εμένα ως Υπεύθυνο Επικοινωνίας του Κέντρου, η παρουσίαση του ειδικά σχεδιασμένου ιστολογίου για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς με τίτλο: «Europe Direct Κομοτηνής 4 kids!» καθώς και του εκπαιδευτικού προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του παιδιού με τίτλο: «Κτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά», συνοδευμένη από animated video. Με αφορμή τη δομή του προγράμματος «Κτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά», παρουσιάστηκαν στους μαθητές ορισμένες ιδέες που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να οργανώσουν τις μελλοντικές τους δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Την εκδήλωση έκλεισαν οι μαθητές με την παρουσίαση των προγραμμάτων που έχουν ξεκινήσει και συνεχίζουν να υλοποιούν με τη βοήθεια των καθηγητών τους, τα οποία στοχεύουν στην αφύπνιση των συνομιλήκων τους και των γονέων τους για τα δικαιώματά τους. Η θέρμη με την οποία ασχολούνται με τα προγράμματα αυτά ήταν έκδηλη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, κάτι που αποτελεί έναν πολύ καλό οιωνό για μια σταθερή, εποικοδομητική συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από κοινού με τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Δράμας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής.