Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής με τίτλο «Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από εσένα» σε Δημοτικά και Μειονοτικά Σχολεία του Δήμου Κομοτηνής την περίοδο Απριλίου 2007-Ιουλίου 2008, το πρόγραμμα, αφού εμπλουτίστηκε και απέκτησε νέο τίτλο «Το κλίμα αλλάζει, εμένα με νοιάζει!» θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία του γειτονικού Νομού της Ξάνθης σε συνεργασία των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής και Ξάνθης και με την Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ξάνθης!


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών και αποσκοπεί στην πληρέστερη ενημέρωσή τους γύρω από το μείζον πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος και της ευαισθητοποίησής τους για απλές, πρακτικές συμβουλές που μπορούν εύκολα να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους, ώστε να συμβάλουν στην μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος. Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σύντομη εισαγωγή για τους σκοπούς της λειτουργίας του Δικτύου Europe Direct, μια παρουσίαση Power Point, animated video με τίτλο «Ενέργεια, ας τη σώσουμε!» της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φύλλα δραστηριοτήτων και επιδαπέδια παιχνίδια. Στο τέλος, μοιράζονται έντυπες εκδόσεις για παιδιά της Υπηρεσίας Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμνηστικά δωράκια.

Μέχρι στιγμής, μαζί με την Υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Ξάνθης, κα. Σαββίδου Σουμέλα, έχουμε επισκεφτεί το 14ο (21.01.2010) και 2ο Δημοτικό Σχολείο (28.01.2010) της Ξάνθης, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.