Διαβάστε το άρθρο μου στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "ΦΩΝΗ της Ροδόπης".



Απογοητευτικά θα χαρακτηρίζαμε τα αποτελέσματα των φετινών Ευρωεκλογών που θέτουν αρκετά ερωτήματα και δημιουργούν έντονο προβληματισμό για την πορεία εξέλιξης της ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αφού η συμμετοχή των πολιτών ακολούθησε την πτώση των προηγούμενων ευρωπαϊκών εκλογικών αναμετρήσεων σημειώνοντας μάλιστα την μεγαλύτερη αγγίζοντας το 42,94% !

Παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες των πολιτικών κομμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να οδηγήσουν τους ευρωπαίους πολίτες στις κάλπες, δίνοντας τους συνεχώς κίνητρα και επιστρατεύοντας ισχυρές προσωπικότητες από τον χώρο του ποδοσφαίρου και του θεάματος, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων προτίμησε να απέχει από την διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων του για τα επόμενα πέντε έτη.

Οι λόγοι μιας τέτοιας απόφασης-στάσης των πολιτών από 27 κράτη-μέλη στην μεγαλύτερη παγκοσμίως εκλογική διαδικασία σίγουρα είναι πολλοί. Θα είχε όμως ενδιαφέρον να τονίσουμε τους δυο λόγους που φαντάζουν ως επικρατέστεροι μέσα σ’ ένα σκηνικό παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αφενός μεν η υπαρκτή φανερά πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες διακυβέρνησης των κομμάτων που εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- και αφετέρου η έλλειψη κατανόησης, ή καλύτερα πληροφόρησης, γύρω από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των τριών βασικών θεσμικών οργάνων της: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αποστροφή των πολιτών απέναντι στα πολιτικά κόμματα και τις ουτοπικές θέσεις των κομμάτων για ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους και δείχνουν όλο και πιο απρόθυμοι να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες δίχως την ύπαρξη του κατάλληλου πολιτικού συνδυασμού προς ψήφιση. Αυτή η πραγματικότητα, λοιπόν, που φαίνεται να έχει παγιωθεί στη συνείδηση των «εθνικών ψηφοφόρων» περνάει σιγά-σιγά και αποτυπώνεται και στις ευρωεκλογές με τους «ευρωπαίους», πλέον, ψηφοφόρους να στέλνουν ισχυρό μήνυμα για αλλαγή του πολιτικού κατεστημένου αρχικά σε εθνικό επίπεδο και ύστερα σε ευρωπαϊκό, αφού το ευρωπαϊκό προκύπτει από τα επιμέρους εθνικά.

Η έλλειψη ενημέρωσης προς τους πολίτες και δη αυτούς που αποτελούν το εκλογικό σώμα, είναι εξίσου ένας σημαντικός παράγοντας για τη μη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογικές διαδικασίες. Η αποφυγή εκτενούς συζήτησης, προβολής, παρουσίασης και σχολιασμού των θέσεων των πολιτικών κομμάτων σε εθνικό επίπεδο για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται με έντεχνο τρόπο από μέρους του πολιτικού κόσμου σε μια προσπάθεια διεξαγωγής ενός είδους έγκυρης και επίσημης σφυγμομέτρησης των προθέσεων των πολιτών για τις εθνικές εκλογές. Με την υιοθέτηση μιας τέτοιου είδους στάσης από την πλευρά των κομμάτων, οι πολίτες καλούνται στις κάλπες αγνοώντας την βαθύτερη ουσία αυτού του καλέσματος με αρνητικά για τους ίδιους και για το μέλλον της Ευρώπης αποτελέσματα.

Αντίθετα, σε χώρες όπου έχει δοθεί έμφαση στη σωστή ενημέρωση και στη γενικότερη ευαισθητοποίηση γύρω από τα ευρωπαϊκά, η συμμετοχή των πολιτών είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο προσέλευσης στις ευρωεκλογές (42,94%). Παράδειγμα αποτελούν το Λουξεμβούργο, όπου είναι και η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ποσοστό συμμετοχής στις φετινές ευρωεκλογές 91%, το Βέλγιο με ποσοστό 90,39%, η Μάλτα, το μικρότερο σε έκταση κράτος-μέλος και με τον λιγότερο πληθυσμό, με ποσοστό 78,81% και η Ιταλία με ποσοστό 66,46%. Αρνητικά παραδείγματα ως προς την έλλειψη ενημέρωσης γύρω από τα ευρωπαϊκά αποτελούν η Σλοβακία με ποσοστό μόλις 19,64%, η Λιθουανία με ποσοστό 20,88%, η Πολωνία με ποσοστό 24,4%, ενώ τα νέα κράτη-μέλη του 2007, η Ρουμανία και Βουλγαρία ακολουθούν το γενικό κανόνα με ποσοστά 27,4% και 37,49% αντίστοιχα.

Για την χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται στο 52,63% έναντι του 63,22% των προηγούμενων ευρωεκλογών του 2004, πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό των εκλογών που ακολούθησαν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981 (81,48%).

Οι πολίτες, λοιπόν, που κλήθηκαν να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό τους μέλλον τώρα καλούν τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα να δημιουργήσουν ένα καινούριο πολιτικό σκηνικό που να τους εκφράζει και να τους περιλαμβάνει όλους. Είναι όμως έτοιμοι να το κάνουν;

Σημείωση: Τα ποσοστά είναι προσωρινά με βάση την σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τελευταία ενημέρωση στις 8 Ιουνίου και ώρα 14:45 CEST.