1957 – 2007: 50 χρόνια από την Υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής – Europe Direct της Περιφέρειας Αν. Μ.-Θ. σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διοίκηση Β/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Μ.-Θ. διοργάνωσαν διαγωνισμό γραπτού δοκιμίου στο οποίο συμμετείχαν μαθητές Λυκείου από τους τρεις νόμους Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης. Μάλιστα, οι δυο μαθητές από κάθε νομό με τα καλύτερα δοκίμια επιβραβεύτηκαν με ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2007 στην αίθουσα OdySea του Πολυχώρου Batis στην Καβάλα.
Πριν την έναρξη της συγγραφής των δοκιμίων οι μαθητές άκουσαν ομιλίες για την ημέρα της Ευρώπης και τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης από τον
Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αν. Μ.-Θ., κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο και από τον κ. Κυριάκο Ρέβελα από την Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ήρθε ειδικά για την εκδήλωση αυτή από τις Βρυξέλλες όπου και εργάζεται. Επίσης, έγινε προβολή του ενημερωτικού video «Η Ευρώπη σε κίνηση: ορόσημα και πρόσωπα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης» διάρκειας 25 περίπου λεπτών. Αμέσως μετά δόθηκε το θέμα στους μαθητές οι οποίοι είχαν στην διάθεσή τους 2,5 ώρες για να ολοκληρώσουν το δοκίμιό τους. Τέλος, παρατέθηκε γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες στην ταβέρνα Ammos του Πολυχώρου Batis.



Κατά την διάρκεια της συγγραφής των δοκιμίων μαζί με την κα. Σαλτσίδου Λουΐζα, Υπεύθυνη Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής – Europe Direct και τον κ. Κυριάκο Ρέβελα επισκεφτήκαμε το 11ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας για να συζητήσουμε με τους μαθητές σχετικά με τα 50 χρόνια της Ε.Ε. και για να παίξουμε το επιδαπέδιο παιχνίδι «Ευρωγνώστες». Οι στιγμές που περάσαμε με τους μαθητές ήταν πολύ ενδιαφέρουσες αφού έγινε ένας πραγματικός διάλογος με ερωτήσεις, απορίες, γέλια και φωνές χαράς, κάτι άλλωστε που είναι ο στόχος μας σε κάθε επαφή με μικρούς μαθητές!


Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην κα. Σαλτσίδου για την δυνατότητα την οποία μου έδωσε να συμμετάσχω ως εθελοντής στην συγκεκριμένη εκδήλωση και στον κ. Ρέβελα για την σημαντική συζήτηση που είχαμε σχετικά με ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαική Ένωση!