Φέτος για πρώτη φορά μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ το φεστιβάλ που γίνεται στον ποταμό Άρδα εδώ και 13 χρόνια στις Καστανιές του Έβρου από τον Δήμο Βύσσας με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Hellenic Aid του Υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα μου ζητήθηκε από το WWF Ελλάς να είμαι ο υπεύθυνος του περιπτέρου της οργάνωσης στον χώρο του φεστιβάλ και εννοείται πως δεν έχασα την ευκαιρία να πάρω το λεωφορείο και να ξεκινήσω για το γραφικό χωριό της Δαδιάς όπου θα έμενα μαζί με τους εθελοντές της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (E.V.S.) στο «Χάνι», ένα παραδοσιακό σπίτι που φιλοξενεί πολλά χρόνια τους εθελοντές.

Η μέρα μας ξεκινούσε από νωρίς το πρωί (8:00) για το απαραίτητο πρωινό και την περιπολία μέσα στο δάσος της Δαδιάς (9:00-14:00). Τις περισσότερες φορές πηγαίναμε στην κορυφή της Γκίμπρενας όπου η θέα του τοπίου είναι κάτι παραπάνω από μοναδική, παρέχοντας ευρύτερη ακτίνα ελέγχου πιθανής εστίας πυρκαγιάς. Στη συνέχεια επιστρέφαμε στο «Χάνι» για μεσημεριανό και ξεκούραση απ’ όπου ξεκινούσαμε για τον χώρο του φεστιβάλ γύρω στις 17:00. Η διαδρομή, διάρκειας περίπου μιας ώρας, σε γέμιζε με το πράσινο των δέντρων και τις μυρωδιές των χωριών που υπάρχουν γύρω από τον δρόμο. Με την άφιξή μας στον Άρδα στήναμε το περίπτερο βάζοντας ενημερωτικά φυλλάδια, αιτήσεις εθελοντών και τα δυο παιχνίδια που ετοίμασαν οι εθελοντές του E.V.S.: το ένα καλούσε τους επισκέπτες να σκεφτούν και να γράψουν σ’ ένα χάρτινο φτερό (Μαυρόγυπα - μαύρο ή Πελαργού - άσπρο) το δικό τους μήνυμα για το περιβάλλον και να το κολλήσουν πάνω στο σήμα του WWF – το πάντα ενώ το άλλο είχε το χάρτη της Ευρώπης και διάφορες εικόνες (ζώα, τοπία κτλ.) τις οποίες έπρεπε να τοποθετήσουν πάνω στην σωστή χώρα του χάρτη.

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση από το φεστιβάλ του Άρδα είναι το μαγευτικό τοπίο όπως μπορείτε κι εσείς να δείτε από τις φωτογραφίες που θα μπορούσαν να γίνουν wallpaper σε κάθε υπολογιστή! Μέσα λοιπόν σε ένα τόσο όμορφο μέρος του φυσικού μας περιβάλλοντος από τις 25 μέχρι τις 29 Ιουλίου 2007 πραγματοποιήθηκαν αγώνες 5x5 και 4x4, αγώνες Motocross, αγώνες Scramble, εκδηλώσεις ενημέρωσης, θεατρικές παραστάσεις, σκακιστικοί αγώνες, εναλλακτικές δραστηριότητες από την “Riverland”, δεξιοτεχνία αυτοκινήτων, επίδειξη Tae Kwon Do από τον Αθλητική Σύλλογο Tae Kwon Do «ΔΥΜΑΝΗ» Ν. Βύσσας, μέλη του οποίου έχουν καταφέρει σημαντικές διακρίσεις σε αγώνες εντός και εκτός Ελλάδας και φυσικά αξέχαστες συναυλίες με τους: Μιχάλη Χατζηγιάννη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Νίκο Κουρκούλη, Μαριώ, Καρέλα, Ζ. Πασιάλη, «Μπλε», Γιάννη Ζουγανέλη, «Locomondo», «Magic de Spell», «Ημισκούμπρια», «Δυτικές Συνοικίες», «Τσοπάνα Rave», «Υποχθόνιο» και Μολτσίδη από τις 21:30 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κάθε βράδυ!

Νομίζω πως είναι εύκολο για κάποιον να το καθιερώσει και να πηγαίνει κάθε χρόνο! Όσο για τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Βύσσας θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στην διοργάνωση του επόμενου φεστιβάλ!