Αυτό ήταν το θέμα εκπαιδευτικού σεμιναρίου για το οποίο συναντήθηκαν στην πόλη Mons του Βελγίου 20 συμμετέχοντες από διάφορες χώρες της Ευρώπης: Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Λιθουανία, Μάλτα, Σλοβακία και Ρουμανία από τις 1 έως τις 6 Ιουλίου 2007. Σ’ αυτό λοιπόν το σεμινάριο που διοργανώθηκε από το τμήμα των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (Jeunes Europeens Federalistes - JEF) του Βελγίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Νεολαία σε Δράση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχα την τιμή να εκπροσωπήσω το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κομοτηνής και την χώρα μας εξασφαλίζοντας υλικό τόσο από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς όσο και από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Συγκεκριμένα, η ιδέα για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου σεμιναρίου προέκυψε από την παρατήρηση της JEF Βελγίου ότι, ενώ οι πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που αναπτύσσουν μεταξύ τους οι νέοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι οι αθλητικοί αγώνες, οι ανταλλαγές νέων, οι θερινές κατασκηνώσεις, εκπέμπουν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον, δύσκολα καταφέρνουν να κερδίσουν (ή ακόμη και να ‘τραβήξουν’) το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων ή να εξασφαλίσουν την αναγκαία προβολή μέσω των ΜΜΕ. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα αυτής της εξαήμερης κατάρτισης ήταν διπλό. Αφ’ ενός - και μέσω μιας σειράς συναντήσεων με τους δημοσιογράφους και τους ιθύνοντες, επισκέψεις τομέων, παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με το τοπίο των ΜΜΕ στην Ευρώπη - οι συμμετέχοντες πήραν μια καλύτερη εικόνα του επαγγέλματος του δημοσιογράφου και του ρόλου των ΜΜΕ στην κοινωνία. Αφετέρου τα ΜΜΕ να είναι προθυμότερα να αναφέρονται στις πρωτοβουλίες της νεολαίας.

Θα προσπαθήσω στο σημείο αυτό να επιχειρήσω μια σύντομη περιγραφή μέσα από το καθημερινό πρόγραμμα που είχαμε…

ΚΥΡΙΑΚΗ 1/07
- Άφιξη των συμμετεχόντων στον ξενώνα “Auberge du Beffroi” της πόλης Mons.

ΔΕΥΤΕΡΑ 2/07
- Παρουσίαση των εκπαιδευτών του σεμιναρίου (Christine Bauquis, Arnaud Vagany, Olivier de Bueger, Vincent Van Calck, Farah Dehon), των δράσεων της JEF Βελγίου και σύντομη επισκόπηση του προγράμματος.
- Ενημέρωση για τους κανόνες λειτουργίας του ξενώνα.
- Λόγος υποδοχής από τον Πρόεδρο της JEF Βελγίου, Alexander Hoefmans.
- Διάλειμμα
- Παιχνίδια γνωριμίας (1. αλήθεια-ψέματα 2. zig-zag 3. Χώρες-Πρωτεύουσες)
- Μεσημεριανό
- Δράση μέσα στην πόλη! (Διανεμήθηκε ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με την πόλη και την κοινωνία της Mons και μας δόθηκε 1:30 ώρα για να το συμπληρώσουμε και να βγάλουμε μια φωτογραφία που να έχει την σημαία της Ευρώπης).
- Συζήτηση με θέμα «Εισαγωγή στην εκστρατεία» από τον Peter Strempel, εκπρόσωπο της εταιρείας “Gellis Communications”. Πληροφορίες για το τι είναι μια εκστρατεία, γιατί είναι χρήσιμες, πως σχεδιάζουμε-προγραμματίζουμε μια εκστρατεία. Δράση! Να δημιουργήσουμε ανά ομάδες την δική μας εκστρατεία την οποία και παρουσιάσαμε στην συνέχεια.
- Βραδινό.
- Speed dating ή αλλιώς «Γρήγορο ραντεβού»! Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά πρόκειται για ένα παιχνίδι γνωριμίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Υπάρχουν δυο ομάδες οι οποίες κάθονται αντικριστά σε ένα μεγάλο τραπέζι. Η μία ομάδα δεν μετακινείται ενώ τα μέλη της άλλης μετακινούνται κατά μια θέση ανά 3 λεπτά. Στο διάστημα αυτό κάνουν διάφορες ερωτήσεις σ’ αυτόν/ αυτή που βρίσκεται απέναντί τους με σκοπό να τον/την γνωρίσουν καλύτερα και να καταλήξουν σ’ ένα γενικότερο συμπέρασμα για την προσωπικότητα του άλλου.

ΤΡΙΤΗ 3/07
- Δράση! Στα περισσότερα εκπαιδευτικά σεμινάρια τις πρωινές ώρες ακολουθούμε κάποιες δραστηριότητες οι οποίες αναπτύσσουν τόσο την σωματική ευεξία όσο και τον διάλογο-ανταλλαγή απόψεων κυρίως σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Δραστηριότητα 1: Με κλειστά μάτια οι συμμετέχοντες βαδίζουν σ’ ένα νοητό κύκλο και μόλις ακουστεί το σύνθημα του εκπαιδευτή πιάνουν τα χέρια του ατόμου που βρίσκονται γύρω τους. Μετά ανοίγουν τα μάτια και προσπαθούν να «λύσουν» τον κόμπο, κάτι που δεν είναι εύκολο σε μερικές περιπτώσεις… Δραστηριότητα 2: «Η νοητή γραμμή του ΝΑΙ-ΟΧΙ» Εδώ γίνεται μια δήλωση από τον εκπαιδευτή σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης (Ευρωσύνταγμα, Διεύρυνση, Εξωτερικές σχέσεις κτλ.) και οι συμμετέχοντες καλούνται να επιλέξουν σε ποιο σημείο θα σταθούν, στο ΝΑΙ ή στο ΟΧΙ. Έπειτα γίνεται ένας διάλογος μεταξύ των δυο παρατάξεων με τη μορφή debate.
- Διάλειμμα
- Συζήτηση με θέμα «Το τοπίο των ΜΜΕ στην Ευρώπη» από την Christine Bauquis και τον Arnaud Vaganay. Έγινε μια παρουσίαση μέσω Power Point για το τοπίο των ΜΜΕ στην Ευρώπη σήμερα. Αφού διακρίθηκαν 4 είδη εφημερίδας: α. Οικονομικές β. Εθνικές γ. Τοπικές και δ. Tabloid μας δόθηκαν αποκόμματα από άρθρα εφημερίδων για να τις κατατάξουμε στις τέσσερις κατηγορίες που αναφέρθηκαν, γράφοντας τουλάχιστον 2 λόγους για την επιλογή μας. Δράση! 1. Να γράψουμε το δικό μας tabloid βασισμένοι σ’ ένα δελτίο τύπου 2. Να ετοιμάσουμε μια σύντομη παρουσίαση για το εθνικό τοπίο των ΜΜΕ σε διάστημα 2 λεπτών και στη συνέχεια να το παρουσιάσουμε.
- Μεσημεριανό
- Εκπαιδευτική ενότητα με θέμα «Γράφοντας ένα δελτίο τύπου, Μέρος 1ο» από τον Herve Velvoer, από το eux.tv . Τι είναι ένα δελτίο τύπου, σε ποιόν απευθύνεται, πως θα γίνει πιο ελκυστικό το θέμα ενός δελτίο τύπου, δομή, ιεραρχία υλικού-πληροφοριών, συμβουλές για το σώμα κειμένου. Δράση! Γράφω το δικό μου δελτίο τύπου με θέμα την εκδήλωση απονομής του σεμιναρίου που έγινε την Παρασκευή 6/07 στο Δημαρχείο της Mons.
- Διάλειμμα
- Συνέχεια της Δράσης: οι εκπαιδευτές αφού μελέτησαν το δελτίο τύπου του κάθε συμμετέχοντα σημείωσαν τα αρνητικά και τα θετικά.
- Εκπαιδευτική ενότητα με θέμα «Γράφοντα ένα δελτίο τύπου, Μέρος 2ο» από τον Herve Velvoer, από το eux.tv .
- Βραδινό
- International evening ή αλλιώς μια πολύ καλή ευκαιρία για να κατανοήσεις την διαφορετικότητα του άλλου, καθώς η κάθε αποστολή παρουσιάζει την χώρα της στους υπόλοιπους συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, χάρτες, παραδοσιακά φαγητά και ποτά που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μοναδική και πραγματικά αξέχαστη! Η ελληνική αποστολή, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, διέθετε ενημερωτικά φυλλάδια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Αργοσαρωνικού κόλπου καθώς και τον ελληνικό χάρτη, antistress balls, στυλό, λουράκια για κλειδιά και μπρελόκ με το λογότυπο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και ούζο και χαλβά, ως ένα μικρό δείγμα από τις παραδοσιακές μας γεύσεις.

ΤΕΤΑΡΤΗ 4/07
- Πηγαίνοντας για μια αξέχαστη μέρα στις Βρυξέλλες ή αλλιώς εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Ευρώπης!
- Επίσκεψη στο Δημαρχείο των Βρυξελών όπου είχαμε μια ανεπίσημη συνάντηση με την κα. Hariche, Αντιδήμαρχο η οποία και μας ξενάγησε για περίπου 1:30 ώρα στους χώρους του Δημαρχείου.
- Διάλειμμα
- Επίσκεψη στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Βελγίου. Γεύμα και συζήτηση με θέμα «Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν θέλουμε να πλησιάσουμε τα ΜΜΕ για κάποια δράση μας» από τους: κ. Willy Helin, εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Βελγίου, τον κ. Jean-Paul Chapel, από το γαλλικό κανάλι “France 2” και την κα. Elisabeth Lannoo, του “VRT”. Παρουσίαση του θέματος και ανάλυση που έδωσαν το έναυσμα μιας συζήτησης με ερωτήσεις από την πλευρά των συμμετεχόντων.
- Επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ανεπίσημη συνάντηση με την κα. Marianne Mikko, Ευρωβουλευτή της Εσθονίας και πρώην δημοσιογράφο με την οποία συζητήσαμε για την σχέση πολιτικής και δημοσιογραφίας για 45 περίπου λεπτά.
- Βραδινό στο εστιατόριο “Novo” στις Βρυξέλλες.
- Επιστροφή στην Mons.

ΠΕΜΠΤΗ 5/07
- Εκπαιδευτική ενότητα με θέμα «Χτίζοντας την δική σας ηλεκτρονική καμπάνια» από τον Steffen Thejl Moller, του “ZN”. Παρουσίαση εκστρατειών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και σύντομη ανάλυση της δομής τους, πως σχεδιάζεται και υλοποιείται μια ηλεκτρονική καμπάνια, πως μπορεί να προωθηθεί-προβληθεί, συζήτηση-διάλογος.
- Διάλειμμα
- Εκπαιδευτική ενότητα με θέμα «Μελέτη περίπτωσης: η εκστρατεία YES!» από τον Joan Marc Simon, από την JEF Ευρώπης. Παρουσίαση της εκστρατείας “YES!” που είχε πραγματοποιήσει η JEF Ευρώπης το 2005 για το Ευρωσύνταγμα.
- Μεταφορά στο πάρκο “PASS”.
- Μεσημεριανό
- Εκπαιδευτική ενότητα με θέμα «Οπτικοακουστικά ΜΜΕ, Μέρος 1ο» από την κα. Elisabeth Lannoo, του “VRT”. Συμβουλές και μυστικά για μια επιτυχημένη συνέντευξη στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση, τι αποφεύγουμε, τόνος φωνής, περιεχόμενο των όσων λέμε (μήνυμα, κατανόηση, εξήγηση), προσπάθεια για υποστήριξη της εκστρατείας μας από κάποιο ισχυρό πρόσωπο, να μην παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο, να μην είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι, απλότητα στην φύση και την δομή της εκστρατείας.
- Διάλειμμα
- Εκπαιδευτική ενότητα με θέμα «Οπτικοακουστικά ΜΜΕ, Μέρος 2ο» από την κα. Elisabeth Lannoo, του “VRT”. Συνέντευξη χρονικής διάρκειας 25 λεπτών ανά ομάδες για την εκστρατεία που σκεφτήκαμε στην συζήτηση με θέμα «Εισαγωγή στην εκστρατεία» από τον Peter Strempel, εκπρόσωπο της εταιρείας “Gellis Communications” που είχαμε την Δευτέρα στις 2/07.
- Επιστροφή στην Mons. Βραδινό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/07
- Επίσκεψη στο Δημαρχείο της Mons.
- Ενημερωτική ενότητα για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Νεολαία σε Δράση 2007-2013» από τον κ. Thierry Dufour, Εθνική Υπηρεσία Νεολαίας του Βελγίου. Αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, ποιες οι αλλαγές από το πρόγραμμα «Νεολαία», απαντήσεις σε απορίες των συμμετεχόντων, συζήτηση.
- Συμπλήρωση ερωτηματολογίου για το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Νεολαία και ΜΜΕ στην Ευρώπη».
- Διάλειμμα
- Απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής και παρακολούθησης του σεμιναρίου «Νεολαία και ΜΜΕ στην Ευρώπη». Αναμνηστικά.
- Επιστροφή στον ξενώνα. Μεσημεριανό.
- Αναχώρηση συμμετεχόντων.

Οι εμπειρίες, οι αναμνήσεις, οι γνώσεις και οι εικόνες από το εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο πολλές αλλά δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω δίχως την πολύτιμη βοήθεια του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής. Παράλληλα, αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τόσο την κα. Τσιριγότη, υπεύθυνη Eurodesk της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για την στήριξή της καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας για το ταξίδι όσο και την κα. Βελισάρη από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για την άμεση και πρόθυμη αποστολή του ενημερωτικού υλικού για την χώρα μας. Σας ευχαριστώ πολύ!