Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής, η Διεύθυνση Β’ θμιας εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης και η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Παιδιά εν δράση» με έδρα την Θεσσαλονίκη ήταν οι διοργανωτές της διαχρονικότατης έκθεσης για την Άννα Φράνκ που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή από τις 9-16 Μαρτίου 2007.
Ως εθελοντής, λοιπόν, του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής είχα την ευκαιρία να λάβω μέρος ενεργά μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές του Κέντρου στην παρουσίαση του οπτικοακουστικού υλικού και στην προετοιμασία της έκθεσης.
Αφού χωρίζαμε τα παιδιά τα οποία έρχονταν στον χώρο της έκθεσης σε δυο ομάδες, η μια ομάδα με δυο εθελοντές πήγαινε στην αίθουσα του οπτικοακουστικού υλικού, όπου γινόταν μια σύντομη παρουσίαση της ζωής της Άννας Φράνκ μέσα από μια εικονική περιήγηση στο σπίτι ή πιο ορθά στο «Μυστικό παράσπιτο», όπου έζησε η μικρή Άννα μαζί με άλλα επτά άτομα για δυο ολόκληρα χρόνια χωρίς να ‘βγει ούτε στιγμή από αυτό και το οποίο σήμερα έχει γίνει από το Ινστιτούτο «Άννα Φράνκ» Μουσείο μεγάλης επισκεψιμότητας.
Έπειτα, αφού ερχόταν στην αίθουσα αυτή η άλλη ομάδα (που έκανε περιήγηση με την βοήθεια των εθελοντών στο χώρο της έκθεσης) γινόταν μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος “Free2choose” (= ελεύθερος να επιλέξεις) το οποίο εκπόνησε το Ινστιτούτο «Άννα Φράνκ». Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή μέθοδο για να επιτύχει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και γενικότερα των εφήβων σε θέματα δικαιωμάτων, όπως αυτό της ελευθερίας του τύπου, του λόγου, της θρησκευτικής ελευθερίας. Μέσα από την προβολή τετράλεπτων βίντεο με πραγματικά γεγονότα από την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο μας όσον αφορά την σύγκρουση ή καταπάτηση των δικαιωμάτων, οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν με κρίση, να ιεραρχήσουν και να απαντήσουν σε μια ερώτηση που τους γίνετε στο τέλος αυτών των βίντεο.

Γίνεται πιστεύω αντιληπτό ότι με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ πετυχαίνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών για αξίες, ιδέες, οράματα, ιδανικά που φέρνει η ειρήνη και αφαιρεί ο πόλεμος. Ελπίζω να δοθούν ξανά τέτοιες παρόμοιες εκδηλώσεις και εκθέσεις που «ανοίγουν» τα μάτια των εφήβων. Βέβαια, όπως και σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και η αντίθετη άποψη: Η πλειοψηφία των καθηγητών που συνόδεψαν τους μαθητές στον χώρο της έκθεσης δεν φάνηκαν έτοιμοι να καταλάβουν ποιος ήταν ο στόχος της προβολής των βίντεο, γι’ αυτό υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις στην προβολή των βίντεο που άγγιζαν το θέμα της ομοφυλοφιλίας…

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κα. Συμεωνίδου Δήμητρα, δημοσιογράφο της καθημερινής εφημερίδας της Κομοτηνής "Ο Χρόνος" για την ευγενική παραχώρηση της φωτογραφίας.