Διαβάστε το άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα της Καβάλας «Χρονόμετρο» το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 στην στήλη «Με την ματιά ενός φοιτητή».
Σας έχω αναφέρει και άλλη φορά στην στήλη αυτή πόσο όμορφη είναι η πόλη στην οποία ζούμε. Με τι μοναδικό τρόπο συνδυάζει το γαλάζιο της θάλασσας με το πράσινο του βουνού. Όμως, όπως θα έχετε αντιληφθεί το πράσινο λείπει από το κέντρο της πόλης, ενώ είναι τόσο σημαντικό. Είναι σημαντικό και για αισθητικούς λόγους αλλά και γιατί προσφέρει πολλά στο περιβάλλον, το οποίο ειδικά στο κέντρο της Καβάλας είναι αρκετά υποβαθμισμένο.

Αυτό το Σάββατο λοιπόν σας προτείνω να υπάρχει στην πόλη μας περισσότερο πράσινο, περισσότερα δηλαδή δέντρα, παρτέρια, λουλούδια. Προσωπικά, θεωρώ καλύτερο να αρχίσει η προσπάθεια αυτή πρώτα από το κέντρο της πόλης και ύστερα από τις συνοικίες. Συγκεκριμένα, μπορεί να σχεδιαστεί από την αρχή η άποψη της κεντρικής πλατείας με στόχο την μετατροπή της σε μια μικρή όαση. Για παράδειγμα μπορούν να τοποθετηθούν ψηλά δέντρα στην περίμετρο της πλατείας. Ακόμη, στο κέντρο της πλατείας μπορούν να τοποθετηθούν πιο χαμηλά δέντρα και παρτέρια πάνω σε γκαζόν και να χαραχτούν μονοπάτια και μικροί διάδρομοι. Με άλλα λόγια να αλλάξει ριζικά αυτή η έρημη εικόνα που αποπνέει η κεντρική πλατεία, η οποία αντί να σε ξεκουράζει από την κίνηση και την ηχορύπανση των αυτοκινήτων, σε γεμίζει με ένταση και άγχος.
Στη συνέχεια, θα μπορούσε να προστεθεί περισσότερο πράσινο στο παραλιακό πεζοδρόμιο και να αντικατασταθούν οι τσιμεντένιες μπάλες με δέντρα. Είναι σημαντικό για εμάς ως πολίτες αυτής της πόλης να δείξουμε στον τουρίστα που έρχεται από το λιμάνι την αγάπη μας προς το περιβάλλον. Είναι σημαντικό να τον υποδεχτούμε με δέντρα και όχι με μπάρες και τσιμεντένιες μπάλες!

Όμως και σε ατομικό επίπεδο, μπορεί ο καθένας από εμάς να βάλει έστω κι ένα μικρό γλαστράκι στο μπαλκόνι του ή στην ταράτσα του! Πόσο διαφορετική θα ήταν τότε η εικόνα της πόλης μας! Πόσο όμορφη! Πόσο άξια για να ζει κανείς σε αυτήν! Στο χέρι μας είναι!