Διαβάστε το άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα της Καβάλας «Χρονόμετρο» το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2005 στην στήλη «Με την ματιά ενός φοιτητή». 
Αυτό το Σάββατο η πρόταση που αφορά την πόλη μας είναι σχετική με την ανακύκλωση.



Όπως πολύ πιθανόν να γνωρίζετε οι περισσότεροι κάτοικοι της Καβάλας, ο Δήμαρχος εφαρμόζει πιλοτικά ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης αλλά μόνο για το χαρτί. Για τον σκοπό αυτό έχει τοποθετήσει σε όλα τα σχολεία της πόλης μπλε κάδους στους οποίους μπορούν να τοποθετούνται τα χαρτιά που είναι για ανακύκλωση. Στην αρχή του προγράμματος τέτοιοι μπλε κάδοι υπήρχαν και στον Δημοτικό κήπο αλλά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αποσύρθηκαν.

Ο όλος σχεδιασμός αυτού του προγράμματος αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία και ένα πολύ αξιόλογο βήμα για τον τομέα της ανακύκλωσης στην πόλη μας. Οφείλει όμως να προχωρήσει δυναμικά και να εξελιχθεί με στόχο την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Για τον λόγο αυτό, προτείνω την άμεση και ταχύτατη εφαρμογή ενός προγράμματος ανακύκλωσης όλων των υλικών ( γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί ) και την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης όχι μόνο στα σχολεία αλλά και σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη καθώς και σε πολλές συνοικίες. Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι το περιεχόμενο των κάδων αυτών θα είναι καλό να περισυλλέγεται συχνά από τα συνεργεία του Δήμου. Όμως το σημαντικότερο ίσως θέμα είναι αυτό της πλήρους κατανόησης από μέρους των πολιτών σχετικά με το ζήτημα της ανακύκλωσης. Θα επιχειρήσω λοιπόν περιγράψω σύντομα τι είναι η ανακύκλωση, τι προσφέρει και πως μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Αρχικά, η ανακύκλωση αποτελεί ένα σύστημα για την εναλλακτική διαχείριση των στερεών αποβλήτων που ο κάθε ένας από εμάς παράγει καθημερινά. Είναι μια δραστηριότητα, η οποία οπουδήποτε κι αν εφαρμοστεί έχει σημαντικό όφελος για την δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής. Είναι μια απλή διαδικασία κατά την οποία οι άδειες συσκευασίες μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμη πρώτη ύλη, από την οποία κατασκευάζονται πλαστικά, γυάλινα και μεταλλικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης . Είναι τέλος μια πράξη που δηλώνει σεβασμό, υπευθυνότητα, αγάπη προς το περιβάλλον.

Με την υλοποίηση ενός προγράμματος ανακύκλωσης, αξιοποιούνται πλήρως τα απορρίμματα και ελαχιστοποιείται ο όγκος αυτών των απορριμμάτων που οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και σε χωματερές. Ακόμη, προσφέρεται μια σημαντική βοήθεια στο περιβάλλον, αφού για παράδειγμα με την ανακύκλωση του χαρτιού, λιγοστεύονται τα δέντρα που κόβονται για να παραχθεί χαρτί από τις βιομηχανίες. Έτσι, λιγοστεύεται και η ρύπανση του περιβάλλοντος από την μείωση της λειτουργίας αυτών των εργοστασίων.

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει η ανακύκλωση μπορεί να γίνει εύκολα και απλά από όλες τις ηλικίες ! Πώς όμως μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή μας ζωή ; Πολύ πιο απλά από ότι φαντάζεστε ! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ορίσετε ένα μέρος στο οποίο θα συγκεντρώνετε τα υλικά που θέλετε να ανακυκλώσετε και να έχετε υπόψη σας την παρακάτω λίστα με τα υλικά που ανακυκλώνονται :
Ας ανακυκλώσουμε 



Χαρτί : χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές συσκευές, γάλατα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
Αλουμίνιο : συσκευασίες από αλουμίνιο π.χ. αναψυκτικά, μπύρες, κ.α.
Σίδερο : σιδερένιες συσκευασίες από π.χ. γάλατα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, κ.α.
Γυαλί : γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερά, γάλατα, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α.
Πλαστικό : πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.α.Αρχίστε από σήμερα την ανακύκλωση ! Και να θυμάστε : Ό,τι πετάμε δεν είναι σκουπίδι!