Και σε ποιον δεν αρέσει να ασχολείται με αυτό που έχει σπουδάσει! Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά η πλειοψηφία των αποφοίτων μιας Σχολής επιθυμεί να εργαστεί στο αντικείμενο της εξειδίκευσης που έχει λάβει. Έτσι λοιπόν και για έναν Δάσκαλο ή Φιλόλογο η επιθυμία να διδάξει Ελληνικά στην Αγγλία είναι αρκετά μεγάλη.

Δυστυχώς, η ζήτηση δεν είναι και τόσο μεγάλη που να επιτρέπει τον βιοπορισμό αποκλειστικά και μόνο με τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας. Το άρθρο αυτό συγκεντρώνει τρόπους απασχόλησης στην Αγγλία που σχετίζονται με τη μητρική μας γλώσσα και περιλαμβάνει ορισμένες συμβουλές για τους τολμηρούς που θα το επιχειρήσουν.

Παροικιακά Σχολεία

Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετά παροικιακά σχολεία που λειτουργούν ορισμένες ημέρες της εβδομάδας (κυρίως Σάββατο) για ελάχιστες ώρες (συνήθως 2 ώρες τις καθημερινές και 4-5 ώρες το Σάββατο). Τα περισσότερα από τα σχολεία αυτά διοικούνται από μια Σχολική Επιτροπή και στηρίζονται με έναν περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών από το Γραφείο Εκπαίδευσης Λονδίνου της Ελληνικής Πρεσβείας και την Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή. Επίσης, λειτουργεί και ο συντονιστικός Φορέας που είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης (Ε.Φ.Ε.Π.Ε.).

Πώς μπορώ να αναζητήσω εργασία σε κάποιο Παροικιακό Ελληνικό Σχολείο;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας με το κάθε σχολείο ξεχωριστά καθώς η Σχολική Επιτροπή σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Σχολείου αποφασίζουν για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας κάθε σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος-Ιούλιος). Λάβετε υπόψη σας ότι η σχέση εργασίας σας θα είναι αυτή του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού με πιθανές απολαβές (καθορίζονται ξεχωριστά από το κάθε σχολείο) 10-15 λίρες την ώρα.

Τι θα πρέπει να προσέξω;

Θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το σχολείο έχει καταστατικό, διαθέτει και εφαρμόζει Πολιτικές, εκδίδει DBS (ποινικό μητρώο) για τον κάθε εκπαιδευτικό, είναι εγγεγραμμένο με τον ICO για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, έχει Scheme of Work (προγραμματισμένη ύλη) για την κάθε τάξη και έχει φροντίσει είτε να υπογράψει συμβόλαιο εργασίας με τον εκπαιδευτικό ή να έχει ζητήσει αποδεικτικό ότι ο εκπαιδευτικός είναι αυτοαπασχολούμενος και θα φορολογείται για τα έσοδα από το σχολείο.

Αγγλικά Σχολεία

Δυστυχώς, το μάθημα των Νέων Ελληνικών δεν παρέχεται από τα Αγγλικά σχολεία. Ελάχιστα σχολεία προσφέρουν Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά στους μαθητές τους και οι θέσεις προκύπτουν συνήθως αν κάποιος εκπαιδευτικός χρειαστεί να πάρει κάποια άδεια (ασθένειας, μητρότητας κλπ.).

Πώς μπορώ να αναζητήσω εργασία σε κάποιο Αγγλικό Σχολείο;

Ο πιο απλός τρόπος είναι να κάνετε μια απλή αναζήτηση μέσω Google: "Latin teacher needed in..." . Επίσης, θέσεις εργασίας κοινοποιούνται στη σελίδα Classics Library. Τέλος, θα μπορούσατε να εγγραφείτε σε κάποιο γραφείο ευρέσεως εργασίας για εκπαιδευτικούς (Agency) αν και θα σας ενημερώσουν ότι θα δυσκολευτούν να σας βρουν κάποια θέση εργασίας καθώς δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση.

Τι θα πρέπει να προσέξω;

Πριν αναζητήσετε εργασία, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το εκπαιδευτικό σύστημα της Αγγλίας, τις εξετάσεις του GCSE και του A Level και τα διδακτικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται (το κυρίαρχο είναι το Cambridge Latin Course ενώ κάποια σχολεία αξιοποιούν το So you really want to learn Latin).


Ιδιαίτερα μαθήματα

Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν να μάθουν Ελληνικά γιατί έχουν κάποια σχέση με την Ελλάδα (είτε γιατί επισκέπτονται την Ελλάδα ή την Κύπρο για τις διακοπές τους είτε γιατί έχουν συγγενείς στην Ελλάδα ή είναι παντρεμένοι με Έλληνες/ Ελληνίδες).