Οι ευκαιρίες που προσφέρουν τα Agencies και πώς να τις αξιοποιήσετε για να πετύχετε τον στόχο σας και να βρεθείτε σε ένα σχολικό περιβάλλον που θα σας γεμίζει κάθε μέρα.


Το ιδανικό θα ήταν να βρείτε μια θέση εργασίας σ’ ένα σχολείο χωρίς να επισκεφτείτε κάποιο Agency, όμως η έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας σε σχολείο της Αγγλίας καθιστά σχεδόν μονόδρομο τη συνεργασία σας με ένα από τα πάμπολλα που υπάρχουν.


Μα, τι είναι το Agency;


Ουσιαστικά είναι ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας που θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του, τις επαφές του και τους πελάτες του για να σας βρει εργασία από την οποία θα λάβει και αντίστοιχη αμοιβή. Υπάρχουν γραφεία που θα προσπαθήσουν να σας βρουν εργασία σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς και άλλα γραφεία που ειδικεύονται σε συγκεκριμένο τομέα, όπως αυτόν της Εκπαίδευσης που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο. Τα Agencies δεν θα ζητήσουν κανένα χρηματικό ποσό από εσάς για τις υπηρεσίες τους για τις οποίες θα πληρωθούν εφόσον σας βρουν δουλειά μέσω του εργοδότη σας. Η αμοιβή που θα σας προτείνει το Agency θα είναι το μεικτό ποσό που θα λάβετε εφόσον εργαστείτε μέσω του συγκεκριμένου Agency. Η προμήθειά του θα δοθεί απευθείας σ’ αυτό από τον εργοδότη σας και εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτα.


Πώς εγγράφομαι σε ένα Agency;


Θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού μηνύματος ή μέσω online φόρμας που θα βρείτε στην ιστοσελίδα τους. Στη συνέχεια θα κανονίσετε μια συνάντηση (συγκεκριμένη ημέρα και ώρα) όπου θα κάνετε την εγγραφή σας και θα μπορέσετε να λύσετε τις όποιες απορίες τυχόν έχετε για τη συνεργασία σας.

Στη συνέντευξη θα πρέπει να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία είναι τα εξής και θα φωτοτυπήσουν ώστε να τα έχουν στο αρχείο τους:
– Διαβατήριο
– DBS (αν δεν έχετε, θα σας εκδώσουν αυτοί έναντι ενός μικρού ποσού)
– Ποινικό Μητρώο (με μετάφραση στα Αγγλικά)
– Πτυχίο (πρωτότυπο και μετάφραση στα Αγγλικά)
– Αναλυτική Βαθμολογία (πρωτότυπο και μετάφραση στα Αγγλικά)
– National Insurance Number
– QTS (Qualified Teacher Status)
– 2 αποδεικτικά της διεύθυνσης κατοικίας σας (εντός 3 μηνών)
– οποιαδήποτε άλλα έγγραφα αφορούν ξένες γλώσσες (DELE, DELF κτλ.) και πτυχία πληροφορικής (ECDL, ICT Europe κτλ.) – ενδεχομένως δεν θα σας τα ζητήσουν όλες οι Agencies αλλά είναι καλό να τα έχετε μαζί σας.

Πολύ σημαντικό είναι να έχετε και τα τραπεζικά σας στοιχεία ούτως ώστε όταν έρθει η στιγμή να σας πληρώσουν, να τα έχουν στο αρχείο τους.


Αποτελεί πάγια τακτική τόσο των Agencies όσο και των σχολείων (εφόσον υποβάλλετε απευθείας αίτηση για μια θέση εργασίας που έχει προκηρυχθεί σε αυτά) να ζητούν 2-3 συστατικές (references). Η μία από αυτές θα πρέπει να είναι του πιο πρόσφατου εργοδότη σας και η δεύτερη μπορεί να είναι από κάποιον προηγούμενο εργοδότη. Η μορφή των συστατικών αυτών δεν είναι η συνηθισμένη που υπάρχει στην Ελλάδα, δηλαδή με τη μορφή επιστολής, αλλά μια φόρμα που σχεδιάζουν οι ίδιοι και τη στέλνουν μέσω e-mail να τη συμπληρώσει ο εργοδότης σας. Επίσης, αν δεν έχετε συστατικές από την Αγγλία, μπορούν να δεχθούν συστατικές από την Ελλάδα. Επίσης, μπορούν να δεχθούν συστατικές για τον χαρακτήρα σας (character references) από κάποιο άτομο που σας γνωρίζει προσωπικά (εφόσον πληροί κάποιες προϋποθέσεις).


Κατά τη συνέντευξη θα σας ρωτήσουν κάποια πράγματα για τις σπουδές σας, τα αντικείμενα που θέλετε να διδάξετε, τις περιοχές που σας ενδιαφέρουν, το είδος των σχολείων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Ειδική αγωγή κλπ.), τον ρόλο σας στο σχολείο (Cover Supervisor, Teaching Assistant, Teacher), την χρονική διάρκεια της θέσης (day to day, long term, short term) καθώς και για την εργασιακή σας εμπειρία. Όσες περισσότερες πληροφορίες τους δώσετε, τόσο περισσότερο θα αυξήσετε τις πιθανότητες να σας βρουν μια θέση εργασίας που είναι κοντά στις επιθυμίες σας.


Έκανα την εγγραφή μου. Τώρα τι γίνεται;


Τώρα είστε πλέον στα συστήματά τους και μόλις προκύψει μια θέση που να ταιριάζει στο προφίλ σας, κάποιος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί σας για να σας παρουσιάσει τη θέση, την περιοχή, το ωράριο, την ημερήσια αμοιβή σας και τη χρονική περίοδο της θέσης. Εφόσον συμφωνήσετε θα σας αποκαλύψει τα στοιχεία του σχολείου (για να μην τυχόν και έρθετε σε απευθείας επαφή με το σχολείο και χάσουν την αμοιβή τους) και μπορείτε να πάτε σ’ αυτό και να εργαστείτε.


Πώς θα βρω όμως ένα σχολείο που θα μου προσφέρει μια πιο σταθερή δουλειά;


Το πιο σημαντικό που σας προσφέρει η συνεργασία σας με τα Agencies δεν είναι τόσο οι οικονομικές απολαβές όσο η διεύρυνση του κύκλου των επαφών σας με τους εκπαιδευτικούς που γνωρίζετε, η πολύτιμη διδακτική εμπειρία στην Αγγλία και οι ευκαιρίες για να βελτιώσετε το επαγγελματικό σας προφίλ. Όλη η συνεργασία σας θα σάς επιτρέψει είτε να γνωρίζετε πρώτοι και χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου Agency για νέες θέσεις εργασίας απευθείας στο σχολείο είτε να υποβάλλετε μόνοι σας αίτηση σε κάποιο σχολείο καθώς θα έχετε πλέον την εμπειρία που σας έλειπε.


Τι να προσέξω;


1. Τα περισσότερα πράγματα χρειάζονται χρόνο. Η εύρεση μιας πιο μόνιμης θέσης εργασίας δυστυχώς δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα. Εφόσον το Agency ή τα Agencies με τα οποία συνεργάζεστε δεν σας βρίσκει/ βρίσκουν τόσες ημέρες εργασίας όσες για να καλύψετε τα έξοδά σας, τότε σκεφτείτε να βρείτε μια δουλειά η οποία θα σας καλύπτει ένα συγκεκριμένο ποσό και θα σας επιτρέψει να πάρετε καλύτερες αποφάσεις όσον αφορά το επαγγελματικό σας μέλλον ως Εκπαιδευτικός. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να βρείτε μια full time δουλειά για τις απογευματινές/ βραδινές ώρες ώστε να έχετε τα πρωινά σας ελεύθερα για να πηγαίνετε σε σχολεία. Διαφορετικά, μπορείτε να βρείτε μια part time δουλειά για να καλύπτετε για παράδειγμα δυο ημέρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες να τις έχετε ελεύθερες για τα Agencies.


2. Κανένας δεν θα ενδιαφερθεί για εσάς, περισσότερο από ότι εσείς. Φροντίστε να κάνετε εγγραφή σε όσο το δυνατόν περισσότερα Agencies αλλά μην στηρίζεστε αποκλειστικά και μόνο στις προσπάθειές τους. Τολμήστε να συμπληρώσετε αιτήσεις και να στείλετε απευθείας σε σχολεία.


3. Να είστε έτοιμοι να αισθανθείτε ότι ανήκετε σε κάποιο σώμα ασφαλείας ή αμέσου δράσεως. Η συνηθισμένη τακτική που ακολουθούν τα περισσότερα Agencies είναι να σας ενημερώνουν από τις 7.00 έως τις 8.00 (σπανίως και αργότερα) το πρωί της ημέρας που θα σας προτείνουν να εργαστείτε σε ένα σχολείο. Θα πρέπει λοιπόν να είστε έτοιμοι με το lunch box σας, το Google maps στο κινητό σας και με τα ρούχα που θα φορέσετε (τις περισσότερες φορές extra smart) να σας περιμένουν στην καρέκλα για να μην χάσετε χρόνο. Ελάχιστα Agencies ενημερώνουν εγκαίρως (από την προηγούμενη ημέρα για παράδειγμα) για το κενό που έχει δημιουργηθεί σ’ ένα σχολείο κι αν θέλετε να το καλύψετε.


4. Φροντίστε να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερα από την εργασία σας στο σχολείο και κρατήστε σημειώσεις ώστε να μπορέσετε να ενημερώσετε το Agency για την εμπειρία σας. Έτσι θα μπορέσουν να σας στέλνουν σε σχολεία από τα οποία θα κερδίσετε περισσότερα για το βιογραφικό σας και την επαγγελματική σας εξέλιξη.


5. Να είστε προσεκτικοί. Αν ένα Agency σας ζητήσει χρήματα για τις υπηρεσίες του, πιθανόν να πρόκειται για απάτη. Μην δώσετε το χρηματικό ποσό.


6. Τα περισσότερα Agencies προσφέρουν σεμινάρια CPD για διάφορα ενδιαφέροντα θέματα. Παρακολουθήστε όσο το δυνατόν περισσότερα!