Συνέντευξη στον Μίνω-Αθανάσιο Καρυωτάκη, εΜΜΕίς, ηλεκτρονικό περιοδικό του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.


Ο εκδότης και συγγραφέας των εκδόσεων ΣαΐταΗρακλής Λαμπαδαρίου έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη για τους αναγνώστες του εMMΕίς. Απολαύστε την…

Γιατί δημιουργήσατε τις εκδόσεις Σαΐτα;

Γιατί ως αναγνώστης ήθελα να απολαμβάνω έργα του γραπτού λόγου και όχι να είμαι πελάτης προϊόντων εκμετάλλευσης πνευματικής ιδιοκτησίας και μόχθου. Γιατί ως συγγραφέας ήθελα να δώσω τη δυνατότητα στα έργα μου να πετάξουν ελεύθερα και να συναντήσουν τους αναγνώστες τους. Γιατί πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως ο ελληνικός εκδοτικός χώρος χρειάζεται πολλές αλλαγές σε αρκετά επίπεδα. Πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και να αναθεωρήσει τις αρχές πάνω στις οποίες είναι βασισμένος. Ελπίζω και εύχομαι η Σαΐτα να συμβάλει έστω και ελάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάζατε από μικρός;

Θυμάμαι ότι μου άρεσε η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων αλλά ποτέ δεν είχα φτάσει σε υπερβολικό σημείο, κάτι που συμβαίνει τώρα μετά από τη μακρά παύση λόγω της στρατιωτικής μου θητείας. Είναι η έλλειψη που οδηγεί σε κατάχρηση, αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια η ανάγνωση βιβλίων. Θα μπορούσε βέβαια, αν σκεφτείς ότι γίνεται εις βάρος ορισμένων υποχρεώσεων. Οφείλω πάντως να παραδεχτώ πως ποτέ δε μου άρεσαν οι κανόνες και τα «πρέπει» και όλες οι ταμπέλες που τα ακολουθούν.

Πού οφείλεται κατά την άποψή σας το γεγονός ότι ο κόσμος δεν διαβάζει πια;

Η ανάγνωση, σαφώς πιο εύκολη από τη συγγραφή, απαιτεί για να ολοκληρωθεί χρόνο, συγκέντρωση, αφοσίωση, συνέπεια και διαύγεια πνεύματος. Με τους έντονους ρυθμούς ζωής ή επιβίωσης θα έλεγα καλύτερα, και με τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα που συναντούμε καθημερινά, μειώνεται τόσο η ικανότητα όσο και η διάθεσή μας να διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία. Θέλουμε να ξεφύγουμε από όλα αυτά με κάτι που δε θα απαιτήσει από μας το παραμικρό. Γι’ αυτό η τηλεόραση γίνεται ο αγαπημένος σύντροφος στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, νανουρίζοντας περισσότερο παρά προσφέροντας κάτι ουσιαστικό. Οι ταινίες επίσης εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Γι’ αυτό και ελάχιστοι είναι όσοι επιλέγουν την ανάγνωση από τους εύκολους, γρήγορους, ξεκούραστους και απλούς τρόπους «αποσυμπίεσης».

Τι σημαίνει για εσάς το βιβλίο;

Είναι μια ηλιαχτίδα έντονου λευκού φωτός που μεταφέρει συναισθήματα, εικόνες και εμπειρίες στην καρδιά που ανυπομονεί να συγκινηθεί και στο μυαλό που επιδιώκει να διευρυνθεί.

Είστε υπέρ του ψηφιακού ή του έντυπου βιβλίου;

Είμαι υπέρ του βιβλίου σε οποιαδήποτε μορφή του. Προτιμώ όμως το ψηφιακό από το έντυπο καθώς συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, μεταφέρεται άνευ προϋποθέσεων, διαβάζεται πιο γρήγορα και διασκεδαστικά από ό,τι το έντυπο και μπορείς να το μοιραστείς πανεύκολα με οποιονδήποτε από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη καθώς το ταξίδι του δε σταματάει ποτέ. Αντίθετα, πιστεύω πως ένα έντυπο βιβλίο φυλακίζεται στο ράφι μιας βιβλιοθήκης μετά το σύντομο ταξίδι στον κύκλο επαφών του κατόχου του.

Ποια είναι η επιδίωξη του πρώτου σας βιβλίου με τίτλο «Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή»;

Όπως φανερώνει ο τίτλος, πρόκειται για ένα βιβλίο που σκοπό έχει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να υιοθετήσουν μια διδασκαλία που, έχοντας ως κέντρο της τον μαθητή, να τον ωθεί να κατακτήσει τη γνώση μέσα από δημιουργικές δράσεις και projects, αναπτύσσοντας παράλληλα και τη φαντασία του. Δεν είναι ένα σύνολο από «κανόνες» αλλά από συγκεκριμένα παραδείγματα που έχω πραγματοποιήσει με επιτυχία το διάστημα Σεπτέμβριος 2005- Ιούνιος 2011 με Έλληνες και Σλοβάκους μαθητές ηλικίας 6-17 ετών. Στόχος των παραδειγμάτων αυτών και του τρόπου με τον οποίο τα γράφω, είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να σχεδιάσουν τα δικά τους πρωτότυπα, δημιουργικά και ευφάνταστα προγράμματα ανάλογα με τις δυνατότητες των εποπτικών μέσων που διαθέτουν και με τις ιδιαιτερότητες των μαθητών τους. Σαφώς και οι γονείς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα παραδείγματα του βιβλίου αυτού για να συνεχίσουν την εκπαίδευση των παιδιών τους και εκτός σχολικής τάξης.

Πώς προέκυψε η δημιουργία του «Μαγικού Σελιδοδείκτη»;

Το πρώτο εικονογραφημένο μου παραμύθι έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη παράδειγμα στα πολλά που υπάρχουν στον οδηγό «Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή» για το πώς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για τη φιλαναγνωσία και τα μαθήματα του σχολείου. Μέσα από μια ιστορία ενός μικρού μαθητή που αντιπαθεί το Σχολείο και την ανάγνωση βιβλίων, γραμμένη πολύ απλά και χωρίς περιττά στοιχεία, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί πως κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του, αρκεί να την αναζητήσει με τη φαντασία και την ευρηματικότητά του. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο του συγκεκριμένου παραμυθιού είναι η ανάγνωση δύο διαφορετικών τρόπων ολοκλήρωσης της ιστορίας, μία από την εικονογράφο, Απολλώνια Παραμυθιώτη, και μία από τη Φιλόλογο που έκανε την επιμέλεια και τις διορθώσεις, Κωνσταντίνα Χαρλαβάνη.

Πιστεύετε ότι η ζωή των ανθρώπων είναι έτσι όπως αποτυπώνεται στο δεύτερο παραμύθι σας «Χαιρετίσματα και ευχές»;

Αν εξαιρέσεις σε κάποια σημεία τα υπερβολικά και τα χιουμοριστικά στοιχεία, ακριβώς αυτό πιστεύω για τη σύγχρονη ζωή. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, θεωρώ πως ο καθένας γνωρίζει πώς έχει η κατάσταση αλλά αισθάνεται ανήμπορος να κάνει τη διαφορά, να επαναστατήσει και να αλλάξει ό,τι δεν του αρέσει. Επιλέγει τον συμβιβασμό από την ανατροπή, το λιμάνι από τον ωκεανό, τη σιγουριά από την ελευθερία. Αλλά αυτό ακριβώς το ταξίδι στον ωκεανό είναι που οδηγεί στις μεγάλες αλλαγές, σε κάτι που μέχρι να το πραγματοποιήσουμε, φάνταζε στο μυαλό μας ακατόρθωτο.

Αρκεί ένα απλό «καλημέρα» για να αλλάξεις τη ζωή κάποιου;

Αυτό το απλό «καλημέρα» είναι η σπίθα για να ανάψει στις καρδιές μας ο βωμός της πίστης σε αξίες και ιδανικά που τείνουν να εξαφανιστούν. Όσα κι αν είναι τα τεχνολογικά και τα υπόλοιπα επιτεύγματά μας, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα αν δεν είμαστε σε θέση να μοιραζόμαστε μια τόσο απλή και αληθινή ευχή. Γιατί αν κοιτάξεις τα μικρά και ασήμαντα πράγματα από μια διαφορετική οπτική, θα οδηγηθείς σε μια τεράστια αλλαγή.

Είστε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του κόσμου τόσο ως συγγραφέας όσο και ως εκδότης;

Η μέχρι στιγμής πτήση της Σαΐτας έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία που είχα όταν ξεκίνησα να τη διπλώνω και να τη σχεδιάζω κάτω από τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση καθώς σ’ ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Σαΐτα κατέφερε να κερδίσει τόσο την εμπιστοσύνη αρκετών συγγραφέων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όσο και την αγάπη αναγνωστών κάθε ηλικίας. Είμαι επίσης αρκετά ευχαριστημένος και από τις πτήσεις των δικών μου βιβλίων και από τους ανέμους που βοηθούν ώστε αυτές να είναι μακριές και να φτάσουν στις οθόνες περισσότερων αναγνωστών.

Ποια είναι η γνώμη σας για το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου;

Η βεβιασμένη απόφαση για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ με βρίσκει αντίθετο. Σίγουρα οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ και στη λήψη των διαφόρων αποφάσεων και κυρίως όσων αφορούσαν προγράμματα με ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους, ήταν αναγκαίες. Όμως, δεν εξαλείφεις κάτι για να εξαλείψεις και το πρόβλημα που έχει αυτό. Προσπαθείς να βρεις τη λύση του προβλήματος, λαμβάνοντας συμβουλές, ιδέες και προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους. Θεωρώ πως το ΕΚΕΒΙ είναι ένα ακόμη θύμα σε ένα σύστημα που με πρόφαση την κρίση, αφανίζει ό,τι δεν το εξυπηρετεί άμεσα.

ι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Μα, έχω απαντήσει ήδη: κατάχρηση της ανάγνωσης.

Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Με την κρίση που υπάρχει και με τις αλλεπάλληλες αλλαγές, κάθε σχέδιο φαντάζει να είναι «επί χάρτου».

Ο Ηρακλής Λαµπαδαρίου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1988 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Από τα 10 του χρόνια ασχολείται συστηματικά µε τον εθελοντισμό, τόσο µε τη διοργάνωση όσο και µε τη συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, απ’ όπου αποφοίτησε το 2009. Είναι λάτρης των γλωσσών (γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά ενώ έχει αρχίσει να μαθαίνει σλοβάκικα και κινέζικα) και έχει ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, παίρνοντας μέρος σ’ έναν πλούσιο διαπολιτισµικό διάλογο που αναμφίβολα επηρέασε τον τρόπο σκέψης του. Γράφει παραμύθια για το παιδί που ο καθένας κρύβει μέσα του και αναζητά συνεχώς τρόπους για ένα Σχολείο που θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του μαθητή. Από τις Εκδόσεις Σαΐτα κυκλοφορούν σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή τα βιβλία του «Τάξη Δημιουργική µε Φαντασία αρκετή», «Ο μαγικός σελιδοδείκτης» και «Χαιρετίσματα και Ευχές».

Όλα τα βιβλία των εκδόσεων Σαΐτα κυκλοφορούν αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή και δωρεάν. Μπαίνοντας στον ιστότοπό τους, μπορείτε να τα διαβάσετε και να τα κατεβάσετε σε μορφή pdf. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 25 βιβλία-«Σαΐτες» που καλύπτουν διάφορα λογοτεχνικά είδη. Σας εύχομαι λοιπόν καλή ανάγνωση!

[Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ]