Συνέντευξη στην Ιωάννα Αναστάση, Infospoudes.gr, 27 Δεκεμβρίου 2012


Το όνομα του Ηρακλή Λαμπαδαρίου είναι συνδεδεμένο με τον εθελοντισμό, την αγάπη του για τα γράμματα, τα βιβλία και τα projects! Μέσα στις γιορτές τον βρήκαμε να ετοιμάζει καινούργια πράγματα και πολλές εκπλήξεις. Μας παραχώρησε όμως μία συνέντευξη από καρδιάς και ο αυθορμητισμός του ήταν φανερός. Ειδικότερα, διαβάστε την συνέντευξή του και θα διαμορφώσετε τη δική σας εικόνα για τον Ηρακλή.


Ηρακλή, σπούδασες Ελληνική Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σωστά; Ήταν το όνειρό σου;

Ναι, ξεκίνησα τις σπουδές μου τον Σεπτέμβριο του 2005 και τις ολοκλήρωσα τον Ιούνιο του 2009 στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, στην Κομοτηνή. Ήταν 4 πολύ όμορφα χρόνια που με βοήθησαν αρκετά στη σχέση μου με τα γράμματα, τις λέξεις, τις προτάσεις, τις παραγράφους, τα βιβλία. Αν και ήθελα να σπουδάσω νομικά, η Φιλολογία, ήδη από την αρχή των σπουδών μου, με κέρδισε. Μεταξύ άλλων, η συστηματική προσέγγιση των αρχαίων και λατινικών κειμένων, ενδιαφέροντα μαθήματα όπως η Γλωσσολογία, οι νέες μέθοδοι που συζητήσαμε στη Διδακτική, η συναρπαστική εμπειρία της μεταγραφής στην Παπυρολογία, ήταν αρκετά για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μου και να ξεχάσω τη νομική.

Έχεις ασχοληθεί με πολλά projects και όλα ήταν επιτυχημένα. Ποια δύο projects θεωρείς ότι ήταν τα σημαντικότερα και τα πιο πετυχημένα έως τώρα;

Γενικότερα μου αρέσουν οι προκλήσεις, οι απαιτητικές και δύσκολες. Συνεχώς προσπαθώ να δημιουργώ καινούρια projects τα οποία για να υλοποιηθούν, απαιτούν πάντα τη συμμετοχή και τη συλλογικότητα. Αν και είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω μονάχα δύο, πιστεύω πως τα σημαντικότερα είναι το project “A Comenius Assistant in Slovakia!” (https://sites.google.com/site/lamirakliscask/) και φυσικά οι Εκδόσεις Σαΐτα (http://www.saitapublications.gr/), ένα project που συνεχώς διαμορφώνεται από τους συγγραφείς και τους αναγνώστες.

Είσαι δημιουργός των ηλεκτρονικών εκδόσεων Σαΐτα - saitapublications.gr . Πώς προέκυψε αυτό;

Το ταξίδι της σαΐτας ξεκίνησε για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που συναντούν οι συγγραφείς για να φτάσει το έργο τους στο αναγνωστικό κοινό. Μέσω της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ατόμων που αγαπούν και σέβονται το βιβλίο και τους αναγνώστες, αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα και απόδειξη είναι τα 15 έργα που ταξιδεύουν ελεύθερα με τη σαΐτα σε διάστημα μόλις 3 μηνών. Πρόσφατα αναγκαστήκαμε να ορίσουμε ορισμένα κριτήρια σχετικά με την αξιολόγηση των έργων που εκδίδουμε καθώς δεν επιδιώκουμε το κέρδος και όλοι οι συνεργάτες παρέχουν αφιλοκερδώς το χρόνο και τις γνώσεις τους για την υλοποίηση των ψηφιακών μας βιβλίων. Βεβαίως οι συγγραφείς δε χρεώνονται για τις υπηρεσίες μας και οι αναγνώστες δε χρεώνονται για να κατεβάσουν και να διαβάσουν τα ebooks μας.

Έχεις εκδώσει δύο βιβλία μέχρι τώρα. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτά.

Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή» (http://www.saitapublications.gr/2012/09/ebook.1.html) ξεκίνησε το ελεύθερο ταξίδι του στο διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2012. Πρόκειται για έναν οδηγό με συμβουλές, δραστηριότητες και παιχνίδια για να αναπτύξουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των μαθητών. Όλα όσα γράφω στις σελίδες αυτού του βιβλίου έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν με Έλληνες και Σλοβάκους μαθητές ηλικίας 6-17 ετών από το Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Το δεύτερο βιβλίο είναι το παιδικό εικονογραφημένο παραμύθι «Ο μαγικός σελιδοδείκτης» ( http://www.saitapublications.gr/2012/12/ebook.15.html), το οποίο συνδέεται στενά με το πρώτο, καθώς προσθέτει ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για τη φιλαναγνωσία και τα μαθήματα του σχολείου. Το βιβλίο αυτό διανέμεται με άδεια Creative Commons και απελευθερώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Σαΐτα.
 
Πιστεύεις ότι ο κόσμος έχει αγαπήσει τα ηλεκτρονικά βιβλία e-books; Τα διαβάζουν περισσότερο σε σύγκριση με τα έντυπα βιβλία ή όχι;

Το πιο σημαντικό είναι ο κόσμος να διαβάζει βιβλία. Η μορφή του βιβλίου που θα επιλέξει είναι μικρότερης σημασίας. Άλλωστε το κείμενο παραμένει ως κείμενο είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Τα δάκρυα μπορούν να ποτίσουν εξίσου την οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός ηλεκτρονικού αναγνώστη, όπως ακριβώς και τις σελίδες ενός έντυπου βιβλίου. Όσο για τη μυρωδιά των σελίδων, κάλλιστα μπορεί κάποιος να συνοδεύσει την ανάγνωση με το άρωμα ενός κεριού. Περιορίζομαι σ’ αυτά τα δύο καθώς είναι οι ενστάσεις που ακούω συχνά από βιβλιοφάγους που επιλέγουν τα έντυπα από τα ψηφιακά. Αν κάνουν όμως το βήμα προς τα ebooks όχι απλά θα τα αγαπήσουν αλλά θα ζήσουν έναν έρωτα με την πρώτη ανάγνωση.

Ποιο είναι το όνειρό σου και τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Το όνειρό μου είναι να γιγαντωθεί το ελεύθερο ταξίδι των βιβλίων που επιχειρούν οι Εκδόσεις Σαΐτα, να στηριχθεί από συγγραφείς, να αγαπηθεί από τους αναγνώστες, να υπάρξει μια συνεχής διαμόρφωσή του. Σχέδια; Προτιμώ τα όνειρα από τα σχέδια αλλά επειδή δε θέλω να αφήνω αναπάντητα ερωτήματα, σχέδιό μου είναι να βρω μια αμειβόμενη θέση εργασίας.

Τελικά, είναι ανέφικτο να δημιουργήσει κάποιος νέος επιχείρηση στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει να σταθεί με επιτυχία;

Δε θεωρώ τον εαυτό μου κατάλληλο για να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση καθώς δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Οι Εκδόσεις Σαΐτα δεν είναι επιχείρηση, δεν είναι εμπορικός εκδοτικός οίκος, δεν έχει κέρδος κι ούτε αποβλέπει σ’ αυτό. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και ο συγγραφέας δεν επιβαρύνεται με κανένα κόστος. Πιστεύω όμως ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλά εμπόδια, πολλές προϋποθέσεις και αρκετοί περιορισμοί που είναι αποτρεπτικοί για την έναρξη μιας επιχείρησης πόσο μάλλον από κάποιον νέο.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1988 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Από τα 10 του χρόνια ασχολείται συστηματικά με τον εθελοντισμό, τόσο με τη διοργάνωση όσο και με τη συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, απ’ όπου αποφοίτησε το 2009. Είναι λάτρης των γλωσσών (γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά ενώ έχει αρχίσει να μαθαίνει σλοβάκικα και κινέζικα) και έχει ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, παίρνοντας μέρος σ’ έναν πλούσιο διαπολιτισμικό διάλογο που αναμφίβολα επηρέασε τον τρόπο σκέψης του. Γράφει παραμύθια για το παιδί που ο καθένας κρύβει μέσα του και αναζητά συνεχώς τρόπους για ένα Σχολείο που θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του μαθητή.

Ευχαριστούμε τον Ηρακλή Λαμπαδαρίου που μας παραχώρησε τη συνέντευξη.

[H συνέντευξη δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ]