Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ της Ροδόπης» με τίτλο: «Προς μια Ευρώπη χωρίς τσιγάρο». 


Θα μπορούσε να είναι ένα σύνθημα το οποίο θα είχε αρκετούς υποστηρικτές αλλά, ίσως και περισσότερους επικριτές. Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) και το θλιβερό γεγονός ότι το κάπνισμα είναι η μοναδική μεγαλύτερη αιτία αποφευκτού θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 650.000 πρόωρους θανάτους να καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. (δηλαδή ένας στους επτά θανάτους), αριθμός μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της Μάλτας ή του Λουξεμβούργου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 19.000 θάνατοι από παθητικό κάπνισμα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να αναλογιστούμε τη σοβαρότητα του προβλήματος και να πετύχουμε μια μακρά και υγιή ζωή, απαλλαγμένη από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού.


Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί, το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ακόμα καπνίζουν. Βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αλλά και αυτή των παθητικών καπνιστών που εκτίθενται στον καπνό τους. Με στόχο τη βελτίωση της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών με έναν αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται συνεχώς για τον έλεγχο του καπνίσματος, τόσο σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστώντας τον αγώνα κατά του καπνίσματος μία από τις βασικές της προτεραιότητες στον τομέα της δημόσιας υγείας.


Στοχεύοντας τους νέους, η εκστρατεία που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2005: «HELP – για μια ζωή χωρίς τσιγάρο» είναι μια από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες που οργάνωσε ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για την υγεία. Η εκστρατεία δραστηριοποιείται σε όλα τα 27 κράτη-μέλη με διαφημιστικά spot στην τηλεόραση, έναν ιστότοπο (http://el-el.help-eu.com/) σε 22 γλώσσες και μια σειρά από Ευρωπαϊκές και εθνικές εκδηλώσεις τύπου.

Το HELP 2.0 εξακολουθεί να στοχεύει τους νέους. Η εκστρατεία μέσω διαδικτύου έχει σχεδιαστεί για να δώσει στους νέους όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος και πώς να το κόψουν. Τους ενθαρρύνει να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να δίνουν λιγότερη σημασία στις επιρροές των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Περιλαμβάνει συμβουλές για την αποφυγή του καπνίσματος, τη σταδιακή μείωση και τη διακοπή του, ενδιαφέρον τεστ εξάρτησης, συμβουλές από ειδικούς εικόνες, βίντεο και αρχεία ήχου με μηνύματα κατά του καπνίσματος, παιχνίδια, τηλέφωνα επικοινωνίας για τη διακοπή του καπνίσματος και αρκετές ακόμη χρήσιμες εφαρμογές και πληροφορίες.

Ακολουθούν μερικές πολύ καλές συμβουλές από το συγκεκριμένο ιστότοπο:

Δεν θέλω να αρχίσω το κάπνισμα

Το κάπνισμα σκοτώνει! Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Ο 1 στους 10 καπνιστές βλέπει το προσδόκιμο επιβίωσής του να μειώνεται κατά 20 χρόνια. Εκτός από ορισμένα είδη καρκίνων, το κάπνισμα ευθύνεται επίσης για πολλές παθήσεις.

Το κάπνισμα είναι δαπανηρό! Είτε τα αγοράζετε σε πακέτο, είτε τα στρίβετε, τα τσιγάρα μπορούν να μειώσουν γρήγορα έναν προϋπολογισμό και να δημιουργήσουν χρέη σε ένα νεαρό άτομο ή σε μια οικογένεια. Όσον αφορά τις παθήσεις που προκαλούνται από το κάπνισμα, οδηγούν σε τεράστιες δαπάνες στον τομέα της Υγείας, οι οποίες πληρώνονται από τους φορολογούμενους και τα κρατικά συστήματα υγείας.

Το κάπνισμα αλλοιώνει! Μειώνει τη γεύση και την όσφρηση.

Το κάπνισμα βλάπτει το σώμα σας εσωτερικά και εξωτερικά! Το κάπνισμα οδηγεί σε αναπνευστικά προβλήματα και μειώνει τόσο τις αθλητικές όσο και τις σεξουαλικές επιδόσεις, δημιουργεί ανδρική ανικανότητα και στις γυναίκες, προκαλεί εξωμήτρια εγκυμοσύνη, αποβολές και διαταράσσει την ανάπτυξη του μωρού. Επιπλέον, το κάπνισμα κάνει τα μαλλιά θαμπά και αφυδατώνει το δέρμα, το οποίο αποκτά φαιά απόχρωση.

Το κάπνισμα είναι ναρκωτικό! Το κάπνισμα δημιουργεί σύντομα εξάρτηση από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγετε. Το πρώτο τσιγάρο, που συχνά το ανάβουμε για χάρη της παρέας, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.

Το κάπνισμα είναι μια ανοιχτή πόρτα προς άλλες εξαρτήσεις! Η πλειονότητα αυτών που είναι εξαρτημένοι από το οινόπνευμα ή από άλλα ναρκωτικά –είτε αυτά είναι μαλακά (χασίς, κάνναβη) είτε σκληρά – ξεκίνησε με την εξάρτηση από τον καπνό.

Το κάπνισμα είναι βλαβερό για όσους βρίσκονται κοντά στον καπνιστή! Πέρα από την ενόχληση που υφίσταται η οικογένεια του, ο καπνός προκαλεί δυσφορία και άμεσες ή μακροπρόθεσμες ασθένειες. Ειδικότερα, τα παιδιά είναι ευπρόσβλητα στον καπνό των άλλων.

Το κάπνισμα δεν είναι πια της μόδας! Για τους νέους, το κάπνισμα συνδέεται συχνά με ανησυχία ή μεταμφιεσμένη εξέγερση κατά της αρχής και της κοινωνίας εν γένει. Σε πολλούς χώρους, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι δημόσιοι χώροι, το κάπνισμα απαγορεύεται. Το κάπνισμα έχει γίνει πλέον κάτι που κάνουμε κρυφά, σε κάποιο απομονωμένο χώρο, ενώ ενημερωνόμαστε όλο και περισσότερο για τους κινδύνους που εγκυμονεί. Ο καπνιστής μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα ανεύθυνο, εγωιστικό άτομο, το οποίο δεν ενδιαφέρεται ούτε για τον εαυτό του ούτε για τους άλλους.

Θέλω να σταματήσω το κάπνισμα

Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, θα ανακτήσετε τη γεύση και την όσφρηση μέσα σε λίγες μέρες.

Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, θα ανακτήσετε μια ομαλή και φυσική αναπνοή.

Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, θα ανακτήσετε έναν σταθερότερο ρυθμό ζωής, έναν πραγματικά αναζωογονητικό ύπνο.

Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, θα ανακτήσετε γαλήνη και μια ξεχασμένη όρεξη για ζωή: το άγχος, η ανησυχία και η αψιθυμία που προκαλούνται από το κόψιμο του καπνίσματος θα ατονήσουν ταχύτατα (θεραπευτικές μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν) και τα σχετικά πλεονεκτήματα θα πάρουν σύντομα το πάνω χέρι, ξεπερνώντας τη δυσφορία.

Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, θα ξοδεύετε λιγότερα χρήματα και, επιπλέον, θα αποταμιεύσετε κάποια χρήματα. Η «αποταμίευση» των χρημάτων που ξοδεύατε αρχικά για τσιγάρα, για ένα σχέδιο το οποίο το επιθυμείτε πολύ να πραγματοποιήσετε, είναι καλό κίνητρο.


Η αύξηση βάρους που έχει παρατηρηθεί κατά την περίοδο απεξάρτησης, σταθεροποιείται κατά μέσον όρο μέσα σε 3 μήνες.

Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, το δέρμα σας και τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν μια πιο υγιή όψη, όπως τα δάχτυλά, τα δόντια και η αναπνοή σας, τα οποία δεν θα προδίδουν πια τις συνήθειές σας.

Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, θα ανακτήσετε τη θέση σας στην κοινωνία. Η εμφάνιση πολυάριθμων χώρων για μη καπνιστές σας επιτρέπει να ζήσετε μια υγιεινή και κανονική ζωή, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους μόνιμους πειρασμούς του καπνίσματος.

Δεν έχει σημασία αν είσαι τακτικός, περιστασιακός, νεότερος ή παλιότερος καπνιστής, πάντα είναι καιρός να σταματήσετε το κάπνισμα, ακόμη και αν χρειαστεί να προσπαθήσετε πολλές φορές. Σήμερα υπάρχουν πολυάριθμες αποτελεσματικές μέθοδοι. Μπορεί να εξεταστεί και η περίπτωση ιατρικής ή συλλογικής βοήθειας, πριν ή μετά την απόφασή σας.

Δηλώσεις για το κάπνισμα από έρευνα που διεξήχθει στο πλαίσιο του δημοσιεύματος αυτού για τη «ΦΩΝΗ της Ροδόπης»…

Τούση Φωτεινή, 19 ετών: «Είμαι κατά, δεν καπνίζω, ούτε σκοπεύω να το ξεκινήσω. Δυστυχώς, όμως, είμαι παθητική καπνίστρια.»

Σαραπάνη Βάσω, 19 ετών: «Καπνίζω για να διαχειριστώ το άγχος και την καταπίεση.»

Χρυσίδης Κυριάκος-Δομήνικος, 20 ετών: «Μπορώ! Είμαι ικανός να σταματήσω το κάπνισμα εύκολα. Δεν είναι μοιρολάτρης, ούτε ωχαδελφιστής, απλά, δεν είμαι διατεθιμένος να «κόψω» το απόλυτό μου αγχολυτικό. Δεν θέλω!»

Αναστασίου Γιάννης, 23 ετών: «Αν και καπνίζω είμαι κατά γιατί βλάπτει την υγεία. Αν το ξεκινήσεις πολύ δύσκολα το σταματάς.»

Μποτσίδου Σουζάνα, 19 ετών: «Είμαι κατά. Δημιουργεί πολλά προβλήματα, αλλά δυστυχώς κι εγώ καπνίζω.»

Συρίγου Αναστασία, 19 ετών: «Είμαι κατά γιατί δεν κάνει καλό στην υγεία και δεν ωφελεί σε τίποτα.»

Κοκκινίδης Χρήστος, 18 ετών: «Είμαι κατά γιατί δεν θα μπορούσα να αθληθώ.»