Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ της Ροδόπης» με τίτλο: «Πριν δημοσιεύσεις, σκέψου, ενημερώσου, διάλεξε!».
Το Διαδίκτυο είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό εργαλείο με πλήθος δυνατοτήτων για τους χρήστες του. Άνθρωποι από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μπορούν να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους, να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, φωτογραφίες, αρχεία ήχου και εικόνας, να ενημερωθούν και να ενημερώσουν, να αναζητήσουν εργασία, να προβληματιστούν. Μπορεί, δηλαδή, ο κάθε χρήστης να διαλέξει το διαδικτυακό του προφίλ ανάλογα με τις ανάγκες του, τα ενδιαφέροντά του, τον χρόνο του: να είναι ένας πομπός ή αλλιώς δημιουργός πληροφορίας, ένας δέκτης ή να είναι ταυτόχρονα πομπός και δέκτης. Στο τελευταίο προφίλ ανήκουν περισσότερο οι νέοι, οι οποίοι δημιουργούν πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο, ενώ παράλληλα επισκέπτονται και λαμβάνουν πληροφορίες άλλων (κυρίως συνομιλήκων τους).
Οι δυνατότητες που δίνει το Διαδίκτυο για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, όμως, μπορεί να οδηγήσουν συχνά σε αμήχανες ή και τραυματικές καταστάσεις μη αναστρέψιμες. Για παράδειγμα, οι φωτογραφίες, από τη στιγμή που θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, παραμένουν εκεί και μπορεί να τις δει οποιοσδήποτε, ακόμη και ύστερα από χρόνια. Η δημοσίευση των φωτογραφιών από ένα ωραίο πάρτι σήμερα μπορεί να έχει συνέπεια στον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την αίτησή μας ένας εργοδότης στο μέλλον. Επομένως, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την παροχή των κατάλληλων εφοδίων στα παιδιά και τους νέους, ώστε να είναι σε θέση να διαχειρίζονται τη διαδικτυακή τους ταυτότητα υπεύθυνα, να έχουν τον έλεγχο και παράλληλα να σέβονται τις επιλογές των άλλων ατόμων να δημοσιεύουν ή όχι συγκεκριμένες πληροφορίες ή φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, την ανάδειξη της σημασίας της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο, εορτάζεται σήμερα για 7η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου σε περισσότερες από 60 χώρες. Το φετινό σύνθημα των εορτασμών είναι: «Πριν δημοσιεύσεις, σκέψου!» (“Think B4 U post!”), πιο επίκαιρο από ποτέ μιας και ανταποκρίνεται πλήρως στον τρόπο συμπεριφοράς μας απέναντι στα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποκαλούνται και social web 2.0, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Facebook, το Bebo, το hi5, το Myspace, το twitter, το Linkedin, τα ιστολόγια ή blogs, το Flickr και το Photobucket.
Οι δυνατότητες που δίνουν στον κάθε χρήστη, ακόμη και στον αρχάριο, τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μια πραγματική επανάσταση στο χώρο του Διαδικτύου και της παγκόσμιας επικοινωνίας. Ο κάθε ένας μπορεί να φτιάξει τη διαδικτυακή του ταυτότητα όπως την φαντάζεται: να είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, φωτογράφος, σκηνοθέτης, διαφημιστής, ειδικός για ένα θέμα και ο κατάλογος συνεχίζεται… Μπορεί να δημοσιεύει και να μοιράζεται με διαδικτυακούς, γνωστούς και άγνωστους, φίλους αρχεία κειμένου, φωτογραφίες, βίντεο, σκέψεις, ακόμη και συναισθήματα κι όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο! Κομμάτι της διαδικασίας αυτής είναι και οι κακόβουλοι, οι οποίοι, συνήθως με πλαστές διαδικτυακές ταυτότητες, καραδοκούν και είναι πάντα έτοιμοι για να κλέψουν προσωπικά στοιχεία των υπολοίπων χρηστών, προσωπικές στιγμές που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός και ό,τι άλλο υλικό μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπως αυτοί επιθυμούν. Για τον λόγο αυτό, οφείλει ο κάθε χρήστης να είναι πολύ προσεκτικός πριν δημοσιεύσει κάτι στο Διαδίκτυο, ειδάλλως θα οδηγηθεί σ’ έναν δρόμο χωρίς επιστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες. Θα πρέπει αφού σκεφτεί προσεκτικά αν πρέπει να δημοσιεύσει ή όχι κάτι, να ενημερωθεί εκτενώς για τα δικαιώματά του ή και τις ενδεχόμενες συνέπειες της πράξης του και τέλος να διαλέξει αν όντως πρέπει να προχωρήσει στη δημοσίευση ή αν θα ήταν καλύτερα να κρατήσει για τον εαυτό του το περιεχόμενο της δημοσίευσης. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (http://www.saferinternet.gr/), το οποίο αποτελεί ένα από τα 27 κέντρα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe, μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σύμβουλο του εξειδικευμένου ή μη χρήστη όχι μόνο του Διαδικτύου και των δυνατοτήτων του αλλά και του κινητού τηλεφώνου και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, διοργανώνονται δύο Πανευρωπαϊκοί διαγωνισμοί. Ο πρώτος αφορά ένα κουίζ του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου που απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας 9 έως 15 ετών. Θα υπάρχουν δύο διαφορετικά κουίζ ανάλογα με την ηλικία του παιδιού (9-12 και 13-15) τα οποία θα είναι προσπελάσιμα μέσω Διαδικτύου από σήμερα, 9 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 9 Μαρτίου 2010 στη διεύθυνση www.sid2010quiz.org. Οι πανευρωπαϊκοί νικητές θα παραλάβουν το βραβείο τους σε ειδική τελετή που θα διοργανώσει το Insafe (http://www.saferinternet.org/). Ο δεύτερος αφορά έναν διαγωνισμό πόστερ για παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών. Τα παιδιά θα πρέπει να αποτυπώσουν το πώς βλέπουν τον εαυτό τους στο Διαδίκτυο δημιουργώντας ζωγραφιές, κόμικ ή αφίσες τις οποίες θα πρέπει να στείλουν ψηφιοποιημένες στο info@saferinternet.gr από σήμερα, 9 Φεβρουαρίου ως τις 9 Μαρτίου 2010. Τους νικητές περιμένει φυσικά βραβείο καθώς και η ανάρτηση του έργου τους σε ψηφιακή γκαλερί.
SafeLine – Καταγγείλετε παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο!
Έχετε συναντήσει περιεχόμενο στο Διαδίκτυο που θεωρείτε παράνομο; Κάντε καταγγελία στη SafeLine!
Ο πρωταρχικός ρόλος της SafeLine (http://www.safeline.gr/) είναι να παρέχει ένα σημείο επικοινωνίας για τους χρήστες που επιθυμούν την ποινική δίωξη και την αφαίρεση από το Διαδίκτυο παράνομου περιεχομένου. Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που συναντάτε στο Διαδίκτυο και το οποίο θεωρείτε παράνομο. Τα μέλη της SafeLine θα εξετάσουν την καταγγελία σας και θα κάνουν τις σωστές ενέργειες για την αναφορά της καταγγελίας στις αρχές για περαιτέρω επεξεργασία. Ο χρήστης που κατέθεσε μια καταγγελία θα μπορεί να πληροφορηθεί για το αποτέλεσμα της μόλις αυτό είναι επιτρεπτό. Αν κάποιος χρήστης το επιθυμεί μπορεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Τα στοιχεία των χρηστών που καταθέτουν καταγγελίες είναι άκρως εμπιστευτικά.
Η SafeLine φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για χρήστες που επιθυμούν να προστατέψουν τους εαυτούς τους καθώς και τις οικογένειες του από παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου. Γι’ αυτό τον σκοπό, η ιστοσελίδα της SafeLine περιλαμβάνει μια συλλογή από συμβουλές για γονείς και παιδιά καθώς και μια λίστα από συνήθεις ερωτήσεις με σκοπό να πληροφορήσει με απλό τρόπο τον χρήστη για διαδικαστικά, νομικά καθώς και τεχνολογικά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Τεχνολογικά θέματα περιλαμβάνουν την ύπαρξη φίλτρων λογισμικού που φράζουν σελίδες του Διαδικτύου με επιβλαβές περιεχόμενο. Μια συλλογή από συνδέσμους μπορούν να χρησιμεύσουν σαν αρχή της περιπλάνησής σας για θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου.
Μερικές συμβουλές από τη SafeLine…
Συμβουλές για παιδιά
- Εξηγείτε στους γονείς σας τις εμπειρίες σας κατά την περιπλάνηση σας στο Διαδίκτυο.
- Πάντα να μιλάτε στους γονείς σας ή σε κάποιον ενήλικα για εικόνες ή κείμενα που βρήκατε στο Διαδίκτυο και σας ανησυχούν ή σας φοβίζουν.
- Διαφυλάσσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες. Ποτέ μην δίνετε το όνομα σας, την διεύθυνση σας, την διεύθυνση και το όνομα του σχολείου σας, το τηλέφωνο σας, φωτογραφίες σας σε αγνώστους που συναντάτε στο Διαδίκτυο ακόμη και άν σας το ζητήσουν.
- Κρατάτε τον κωδικό εισόδου στον υπολογιστή σας μυστικό. Είναι σαν το κλειδί του σπιτιού σας: δεν θα το δανείζατε σε κανέναν.
- Μόνο με την άδεια και την παρουσία των γονιών σας μπορείτε να συμφωνήσετε να συναντήσετε κάποιον/κάποια που γνωρίσατε στο Διαδίκτυο.
- Προσέχετε όταν μιλάτε διαμέσου chatroom ή email. Διακόψτε τη συνομιλία όταν κάποιοι σας κάνουν να νιώθετε άβολα.
- Μην εμπιστεύεστε ότι διαβάζετε στο Διαδίκτυο. Μάθετε να βλέπετε το περιεχόμενο με κριτικό μάτι.
Συμβουλές για γονείς
- Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Ασχοληθείτε με το πως δουλεύει το Διαδίκτυο και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά σας στον κυβερνόχωρο και μάθετε από αυτά.
- Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας είναι ενήμερα ότι πρέπει να ανησυχούν για αγνώστους που συναντούν μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όπως ακριβώς είμαστε ανήσυχοι όταν άγνωστοι χτυπάνε την πόρτα του σπιτιού μας, έτσι δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τους εαυτούς τους.
- Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chatrooms (δωμάτια συνομιλίας), χωρίς την επίβλεψη σας. Μην αφήσετε ποτέ τα παιδιά σας να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του Διαδικτύου χωρίς να είστε και εσείς μαζί.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προτιμούν τις ιστοσελίδες που εσείς θέλετε και όχι αυτές που θεωρείτε ανάρμοστες.
- Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου.
- Συζητήστε με τα παιδιά σας για την ασφάλεια του Διαδικτύου. Συζητώντας τους μελλοντικούς κινδύνους μέσω του Διαδικτύου με τα παιδιά χρειάζεται να δείξετε ευαισθησία και έγνοια έτσι ώστε να κατανοήσουν και τα ίδια τους κινδύνους.
- Γνωρίστε ποιους πρέπει να ενημερώσετε και εν ανάγκη να καταγγείλετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό και παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.
0 Comments