Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ της Ροδόπης» με τίτλο: «112: Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης».
Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε διακοπές σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβαίνει ένα ατύχημα ή αντιλαμβανόμαστε μια πυρκαγιά ή μια κλοπή. Πως θα πρέπει ν’ αντιδράσουμε; Η πρώτη μας σκέψη θα είναι να επικοινωνήσουμε άμεσα με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή με το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, ανάλογα με το περιστατικό. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι αριθμοί που θα πρέπει να καλέσουμε, αφού είναι διαφορετικοί από την χώρα μας. Όμως, με μια κλήση στο 112, τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης, από σταθερά και κινητά τηλέφωνα μπορούμε άμεσα και δωρεάν να έχουμε πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που αναφέρθηκαν παραπάνω από οποιοδήποτε σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Η καθιέρωση του αριθμού αυτού αποφασίστηκε το 1991 και πρόσφατα με τη μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκε η νομοθεσία ως προς το 112, ιδίως όσον αφορά την ταχύτερη διαβίβαση των πληροφοριών γεωεντοπισμού του καλούντος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, την ενημέρωση (ιδίως για τους ταξιδιώτες), την επέκταση των υποχρεώσεων πρόσβασης σε παρόχους ορισμένων τύπων διαδικτυακής τηλεφωνίας (VoIP) και την πρόσβαση των χρηστών με αναπηρίες. Από τον Ιούλιο του 2009, οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα κινητά τους στο πλαίσιο περιαγωγής σε άλλη χώρα της Ε.Ε. λαμβάνουν ένα μήνυμα SMS με πληροφορίες σχετικά με το 112. Να σημειωθεί μάλιστα ότι σε 21 χώρες της Ε.Ε., ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 περιλαμβάνεται στους τηλεφωνικούς καταλόγους, και σε 20 χώρες της Ε.Ε. εμφανίζεται πάνω στα οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Εντούτοις, παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής και με βάση πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, μόνο το 22% των πολιτών της ΕΕ απάντησαν ότι είχαν λάβει πληροφόρηση σχετικά με το 112.
Σύμφωνα, λοιπόν με την έρευνα αυτή μόλις το ένα τέταρτο (25%) των ερωτηθέντων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούσαν να αναφέρουν αυθόρμητα το 112 ως τον αριθμό κλήσης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης οπουδήποτε στην Ε.Ε. Αυτό αντιπροσωπεύει βελτίωση μίας μόνο εκατοστιαίας μονάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με το 2009 (αύξηση από ποσοστό 24%). Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, πολλοί περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν φέτος ότι το 112 είναι ο πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης σε σχέση με πέρυσι: πρόκειται για το Βέλγιο και τη Σλοβακία (βελτίωση κατά 9%), τη Σλοβενία (αύξηση κατά 7%), την Πολωνία (συν 6%), τη Λιθουανία και την Ουγγαρία (συν 5%). Στην Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Φινλανδία, πάνω από τον μισό πληθυσμό γνωρίζει για το 112. Όμως, όπως και πέρυσι, στην Ιταλία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο το 112 το γνωρίζει λιγότερο από το 10% των πολιτών, το χαμηλότερο επίπεδο ευαισθητοποίησης στην Ένωση. Για τη χώρα μας, που κατέχει και την προτελευταία θέση στην έρευνα αυτή, μόλις το 7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι γνωρίζει τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης, ενώ το 5% δήλωσε άλλο αριθμό. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 89% δεν γνώριζε/ δεν απάντησε καθόλου.
Εκτιμώντας αφενός τη σημασία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, οι οποίες συνδράμουν τους πολίτες σε περιπτώσεις κινδύνου και αφετέρου την ανάγκη να υποστηριχθούν περαιτέρω οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των κρατών μελών με την προβολή των θετικών επιπτώσεων από την ενίσχυση της δικτύωσης και της ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με διάφορα τεχνικά, οικονομικά, νομικά και οργανωτικά ζητήματα στο επίπεδο της Ε.Ε. και υπενθυμίζοντας την κοινωνική σημασία που έχει να αναγνωρίσουν οι πολίτες το 112 ως ένα σημαντικό αποτέλεσμα που έχει προκύψει από τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθιέρωσαν το προηγούμενο έτος τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας για το 112» που θα γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου κάθε έτους, ιδίως με την οργάνωση δραστηριοτήτων, ευαισθητοποίησης, ανταλλαγής εμπειριών και δικτύωσης. Επίσης, έχει δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα με χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες για τη λειτουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, η οποία είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/112/ καθώς και ηλεκτρονική «γωνιά των παιδιών» με παιχνίδια, φύλλα ζωγραφικής, κουίζ γνώσεων και απλές συμβουλές και οδηγίες που αφορούν τον αριθμό 112 για τα παιδιά.
0 Comments