Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα "ΦΩΝΗ της Ροδόπης" με τίτλο: "Ευρώπη: ο Πύργος της Βαβέλ ή Cafebabel;".



Θέλετε να εκφράσετε τις απόψεις σας, τις ιδέες σας, τους προβληματισμούς σας για την Ευρώπη και τους πολίτες της;

Θέλετε να συμμετέχετε στην διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής κοινής γνώμης;

Το πρωτότυπο ευρωπαϊκό περιοδικό που φέρει τον τίτλο CaféBabel σας δίνει την ευκαιρία αυτή!


Το περιοδικό CaféBabel έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και μπορούν να συνεισφέρουν σ’ αυτό με υλικό νέοι από όλη την Ευρώπη!

Η Συντονίστρια του “CaféBabel” στην χώρα μας, κα. Μακρή Ελίνα, αναλαμβάνει την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των νέων κυρίως αναγνωστών της «ΦΩΝΗΣ» μέσω της συνέντευξης που ακολουθεί…

Η.Λ.: Café Babel: ένα Ευρωπαϊκό περιοδικό. Δηλαδή;

Μ.Ε.:  Ένα ευρωπαϊκό περιοδικό και όχι μόνο, μια πανευρωπαϊκή κοινότητα, μια διαδικτυακή αγορά μέσων ενημέρωσης που έχει στόχο να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Με άλλα λόγια να παρουσιάσει και να δώσει μια ευρωπαϊκή προοπτική σε κάθε εθνικό ή παγκόσμιο θέμα με τη βοήθεια και την αξιοποίηση της τεχνολογίας (web 2.0).

Η.Λ.: Πως ξεκίνησε αυτή η πρωτότυπη ιδέα;

Μ.Ε.: H ιδέα ξεκίνησε το 2001 από φοιτητές του προγράμματος ERASMUS στο Στρασβούργο που θέλησαν να ανοίξουν μία διαδικτυακή αγορά όπου θα συζητιόνται τα ευρωπαϊκά θέματα.

Η.Λ.: Ποια η θεματολογία των άρθρων; Υπάρχει περιορισμός ή απεριόριστη ελευθερία;

Μ.Ε.: Κατά βάση, δεν υπάρχει περιορισμός στη θεματολογία των άρθρων, μπορεί να είναι πολιτικού κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού, περιβαλλοντολογικού ή ακόμα και αθλητικού ενδιαφέροντος αρκεί πάντα να υπάρχει μία ευρωπαϊκή προοπτική σε κάθε άρθρο.

Η.Λ.: Τα άρθρα των νέων πριν δημοσιευτούν ελέγχονται από κάποιον κι αν ναι ποιος είναι αυτός και βάση ποιών κριτηρίων γίνεται αυτός ο έλεγχος;

Μ.Ε.: Υπάρχει η κεντρική ομάδα των συντακτών του cafébabel που βρίσκεται στο Παρίσι, είναι η ομάδα που προτείνει σε ένα μεγάλο βαθμό θέματα στις τοπικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, βάση των ευρωπαϊκών ή παγκόσμιων γεγονότων και συγκυριών.

Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να περιγράψει τι ακριβώς κάνουμε στα πλαίσια του cafebabel. Τo cafebabel λειτουργεί με πιο ρηξικέλευθο, πιο μοντέρνο τρόπο, καθότι είναι διαδικτυακό και λειτουργεί μέσω του δικτύου των ομάδων του σε όλη την Ευρώπη. Όλοι μας προτείνουμε θέματα στους κεντρικούς αρχισυντάκτες και βέβαια υπάρχουν και τα blog όλων των χωρών όπου η θεματολογία είναι εντελώς ελεύθερη (στα πλαίσια της λογικής).

Η προσέγγιση είναι πιο bottom-up μιας και πολλά άρθρα είναι συμμετοχικά απ’όλες τις ομάδες. Πρόκειται για αρκετά διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και προσέγγισης του κοινού σε σχέση με τα «παραδοσιακά» μέσα ενημέρωσης. Η κοινότητα συμμετέχει στη δημιουργία και στην ανταλλαγή νέων και δεν αρκείται στην απλή «κατανάλωση» πληροφοριών. Πρόκειται για άλλη εμπειρία απ το να διαβάζει κανείς απλά τον Τύπο.

Η.Λ.: Υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων ή είναι ακόμη μια άκαρπη προσπάθεια ευαισθητοποίησής τους για την Ενωμένη Ευρώπη;

Μ.Ε.: Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και έντονο και πώς να μην είναι από τη στιγμή που οι νέοι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στα πλαίσια των σπουδών τους, μαθαίνουν κυρίως ευρωπαϊκές ξένες γλώσσες και επιλέγουν την κινητικότητα. Αυτές οι τάσεις αλλάζουν την Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα (ευρωγενιά) είναι σε εξέλιξη.

Η.Λ.: Η εικόνα στην χώρα μας ποια είναι; Συμμετέχουν ενεργά οι νέοι;

Μ.Ε.: Ναι, οι νέοι στην Ελλάδα συμμετέχουν, είναι αρκετά πολιτικοποιημένοι και το cafebabel αποτελεί μια πλατφόρμα έκφρασης όλων των απόψεων. Και αυτό θα ήθελα να το τονίσω. Όποιος θέλει να εκφράσει την άποψη του έχει την ευκαιρία, δε χρειάζεται να είναι μόνο πάνω σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Και βέβαια θέλω να τονίσω πως δε χρειάζεται να είναι κάποιος υπέρ της ενωμένης Ευρώπης για να συμμετέχει.

Η.Λ.: ΟΚ. Ένας νέος ενδιαφέρεται για την πρωτοβουλία αυτή και θέλει να γράψει το δικό του άρθρο. Τι πρέπει να κάνει;

Μ.Ε.: Αρχικά μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σε περίπτωση που θέλει να γράψει κάποιο άρθρο ή να ξεκινήσει δικό του blog στην «κοινότητα» του caféBabel ή ακόμα μπορεί να συμμετέχει απευθείας στις συζητήσεις και στα σχόλια που γίνονται στο site του cafebabel στα φόρουμ ή σε ένα από τα 90 blogs.

Η.Λ.: Ποιο το μήνυμά σας για τους επίδοξους αρθρογράφους στο Café Babel;

Μ.Ε.: Το caféBabel δίνει τη δυνατότητα σε νέους να δημοσιεύσουν τη δουλειά τους και να διαβαστεί από ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο. Το site www.cafebabel.com έχει μεγάλη αναγνωσιμότητα και το ίδιο το cafebabel είναι πολύ γνωστό κυρίως στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες ενώ το παρακολουθούν πολλά μέσα ενημέρωσης λόγο της πρωτοτυπίας του, δηλαδή της «συνάντησης» νέων ανθρώπων που εκθέτουν τις απόψεις τους, τα νέα και τις ιστορίες τους.

Ακόμα προβάλλοντας τη δουλειά του κανείς έχει τη δυνατότητα να βραβευτεί όπως έχει συμβεί με αρκετά άτομα που δημοσίευσαν τη δουλειά τους στο περιοδικό. Σαν παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω την περίπτωση της Ιρλανδής Αngela Steen που κέρδισε το εθνικό βραβείο Δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρθρο της που δημοσιεύτηκε από το caféBabel.

Η.Λ.: Ποια τα μελλοντικά σχέδια για την προώθηση του Café Babel;

Μ.Ε.: Το cafebabel να γίνει ο «τόπος συνάντησης» των ανθρώπων που αισθάνονται, ζουν, ενεργούν, σκέφτονται ως Ευρωπαίοι και που θέλουν να ανταλλάξουν και να μοιραστούν πληροφορίες, να ανακαλύψουν την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους σε ένα γενικότερο πλαίσιο.

Ακόμα η εξέλιξη του σε σημείο αναφοράς για ένα νέο που θέλει να ταξιδέψει, να αλλάξει τη ζωή του, τη πόλη του, τη δουλειά του και να ανακαλύψει την ήπειρο χωρίς φραγμούς και σύνορα,  Και γιατί όχι η εξέλιξη σε ένα ευρωπαϊκό social media…