Διαβάστε το άρθρο μου στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "ΦΩΝΗ της Ροδόπης".




Πολλές είναι οι ΜΚΟ εκείνες που ασχολούνται με προγράμματα ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης, μεταξύ των οποίων και η ΜΚΟ PRAKSIS. Μια ΜΚΟ που προσθέτει την εμπειρία, αφαιρεί την προκατάληψη, πολλαπλασιάζει την συμβολή των υποστηρικτών της και διαιρεί τα προβλήματα των ατόμων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μεταξύ των προγραμμάτων που σχεδιάζει και υλοποιεί συγκαταλέγεται και το «Πρώτα Ρώτα!?», ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το οποίο καλεί τους νέους να ενημερώσουν τους συνομιλήκους τους για κρίσιμα θέματα που αφορούν την υγεία τους, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η κατανάλωση αλκοόλ με λογική και υπευθυνότητα και η αποφυγή χρήσης ναρκωτικών ουσιών.


Η συνέντευξη που ακολουθεί δεν έχει σαν στόχο μόνο την ενημέρωση για τους σκοπούς και τους στόχους της PRAKSIS αλλά και την ευαισθητοποίηση των νέων για ενεργό συμμετοχή στο καλοκαιρινό «Πρώτα Ρώτα!?» για το οποίο η ημερομηνία υποβολής των Αιτήσεων λήγει την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, δηλαδή σε μόλις 3 μέρες (26 Ιουνίου). Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού της PRAKSIS, κα. Φιλιππούση Νατάσα, και την Υπεύθυνη Επικοινωνίας της PRAKSIS, κα. Μπαβαβέα Ζωή για την συνέντευξη που ακολουθεί.


Η.Λ.: Τι είναι η PRAKSIS και ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της στην ελληνική πραγματικότητα;

Ζ.Μ.: Η PRAKSIS είναι μία ανεξάρτητη, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που βασικό στόχο έχει τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.

Με παρακαταθήκη την κληρονομιά των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», η PRAKSIS διαθέτει δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία προσφέρουν εδώ και 13 χρόνια υπηρεσίες σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα που δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης, όπως: οικονομικούς μετανάστες, αιτούντες άσυλο /πρόσφυγες, άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους, παιδιά των φαναριών, αιτούντες άσυλο /πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, οικονομικούς μετανάστες, ROMA, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), αποφυλακισμένους.
Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της PRAKSIS, η Οργάνωση στοχεύει σε:

  • Δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής, κλπ.

  • Προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Εκπαίδευση εθελοντών σε θέματα καταπολέμησης κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.

  • Συνεργασία με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου, με την ελληνική κοινωνία καθώς και με επίσημους κρατικούς φορείς.

  • Συνεργασία με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών καθώς και η δημιουργία Δικτύων, FORUM και consortium για την εξυπηρέτηση των αναγκών και την επίτευξη των σκοπών της PRAKSIS.

  • Δημιουργία συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης κοινωνικών και ιατρικών δεδομένων με στόχο την προώθηση της έρευνας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, και τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό γενικότερα.

  • Μαρτυρία (στην οποία εντάσσεται κατά περίπτωση και η καταγγελία) σε Ελληνικούς και διεθνείς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς οργανισμούς καθώς και ενώπιον πάσης Αρχής, στην Ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη, της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο και της διαφθοράς ή εν γένει αδικίας που διαπιστώνονται από τη δράση μας.

  • Όλες ανεξαιρέτως οι ανωτέρω δραστηριότητες απευθύνονται σε άτομα ή ομάδες πληθυσμών που παρουσιάζουν αντίστοιχες ανάγκες ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία, ηλικία, εθνικότητα, ιδεολογία ή πολιτικές πεποιθήσεις.

Σε όλα τα παραπάνω η PRAKSIS στέκεται ως ενεργός συνομιλητής και προωθεί δραστηριότητες που προωθούν τις συνεργασίες και την ενεργή πολιτειότητα.

Η.Λ.: Ποιες είναι οι πιο χαρακτηριστικές δραστηριότητες που σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την Praksis;

Ν.Φ.: Η PRAKIS είναι μια νέα, ανεξάρτητη ΜΚΟ που βασικό στόχο τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Χαρακτηριστικές δράσεις: Άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες, κοινωνική στήριξη, ψυχολογική στήριξη, νομική συμβουλευτική, εργασιακή προώθηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των πληθυσμών σε θέματα υγιεινής, προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού.

Η.Λ.: Υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες και ειδικά από τους νέους για τα προγράμματα που έχετε και κυρίως για αυτά που αφορούν τον εθελοντισμό;

Ν.Φ.: Όσο περνάει ο καιρός και αναπτύσσεται η δράση μας, ο κόσμος μας γνωρίζει περισσότερο οπότε και δείχνει ενδιαφέρον να συμμετέχει ενεργά στα προγράμματά μας. Αυτό καταδεικνύει το πόσο μεγάλο ρόλο έχει η αξιοπιστία ενός φορέα στην επιλογή ενός ατόμου να προσφέρει τον χρόνο και την ενέργειά του. Εμείς μπορούμε με σιγουριά να υποστηρίξουμε πως οι εθελοντές μας, ανεξαρτήτου ηλικίας,  είναι ο πυρήνας της PRAKSIS και η δύναμη στην οποία επενδύουμε  για να κάνουμε νέες και αποτελεσματικότερες δράσεις.

Η.Λ.: Πως ξεπήδησε η ιδέα της πρωτότυπης και νεανικής εκστρατείας ενημέρωσης «Πρώτα Ρώτα!?» η οποία μάλιστα έχει λάβει το πρώτο βραβείο στα ACE Awards 2008 (Active Citizens of Europe);

Ζ.Μ.: Η PRAKSIS, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007, την πρωτότυπη και νεανική καμπάνια ενημέρωσης "ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ" καλύπτοντας θεματικές, στις οποίες οι νέοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωτοι και επιρρεπείς. Έτσι κι έγινε! Η ΓΓΝΓ, η οποία ήθελε να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό της, τους νέους και τις νέες της Ελλάδας, σε φλέγοντα θέματα, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα κι η PRAKSIS, η οποία ήθελε να πρωτοστατήσει σε μία εκστρατεία ενημέρωσης διαφορετική από ότι έχει γίνει έως τώρα, λόγω του περιεχομένου και του ενεργού της χαρακτήρα, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν ένα πρόγραμμα καινοτόμο κ νεανικό. Καινοτόμο, γιατί αντί να περιμένουμε τους νέους και τις νέες να έρθουν σε εμάς, το «Πρώτα Ρώτα» σχεδιάστηκε κι υλοποιείται 3 χρόνια τώρα «πηγαίνοντας» στους νέους: με την ενεργητική ενημέρωση χιλιάδων ατόμων από εθελοντές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και με την κινητοποίηση ανθρώπων του πολιτισμού να μιλήσουν για το Aids και τις υπόλοιπες θεματικές της εκστρατείας.  Νεανικό γιατί οι εθελοντές που συμμετέχουν δεν ξεπερνούν τα 29, ενώ όλο το επικοινωνιακό υλικό κι οι εκδηλώσεις βασίζονται στη σύγχρονη γλώσσα και  πραγματικότητά τους. Το «Πρώτα Ρώτα» λοιπόν, είναι μία συνεργασία πρότυπο μεταξύ ενός κρατικού φορέα και μίας ΜΚΟ. Γι’ αυτό κι άλλωστε βραβεύθηκε για το 2008 με το πρώτο βραβείο στα ACE Awards 2008 ως η καλύτερη εθελοντική καμπάνια στην Ευρώπη για το 2008 (International Volunteering Project).

Η.Λ.: Στο «Πρώτα Ρώτα!?» συμμετέχουν άλλες 9 ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα. Πως επιτεύχθηκαν αυτές οι συνεργασίες και κυρίως ποια η δυναμική που προσδίδεται στο πρόγραμμα;

Ζ.Μ.: Σε όλη αυτήν την προσπάθεια, η καμπάνια «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» απέκτησε πολλούς φίλους και συνεργάτες. Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκδηλώσεων συμβάλλουν πολλές ακόμη Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κοινότητες Μεταναστών, προσφέροντας τεχνογνωσία, εξειδικευμένες γνώσεις, νέες ιδέες και δραστήριους εθελοντές.

Μετά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος, αξιολογήσαμε και κρίναμε εξαιρετικά απαραίτητη τη συνέργεια με άλλους κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν ανελλιπώς από τότε σε κάθε δράση του προγράμματος. Πέρυσι συμμετείχαν στην καλοκαιρινή περίοδο 3 νέα άτομα, μετανάστες «δεύτερης γενιάς», ενώ ευελπιστούμε στη συμμετοχή κι άλλων ατόμων από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids το 2008, το «Πρώτα Ρώτα» έγινε «ομπρέλα» των δράσεων που ανάλογοι φορείς είχαν προγραμματίσει. Επιπλέον, ανάλογα με το θέμα των εκδηλώσεων, οι αντίστοιχοι φορείς έχουν και πρωταρχικό ρόλο, όπως για παράδειγμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και του Αλκοόλ (26 Ιουνίου) όπου το «Πρώτα Ρώτα» συνεργάζεται και συμμετέχει στις εκδηλώσεις που έχει οργανώσει ο Τομέας Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ.  Ως γενική διαπίστωση καταλήγουμε στη γνωστή ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει» η οποία και μετατρέπει το «Πρώτα Ρώτα» σε εκστρατεία ενημέρωσης με εκτόπισμα σε κάθε κοινωνικό χώρο. 

Η.Λ.: Πιστεύετε ότι οι νέοι είναι απρόθυμοι και δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό ή απλώς δεν τους έχει δοθεί το κατάλληλο ερέθισμα;

Ν.Φ.: Αρχικά θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως ο εθελοντισμός δεν προσδιορίζεται ή ορίζεται με κριτήρια που έχουν να κάνουν με την ηλικία. Ο εθελοντισμός είναι άποψη/στάση ζωής! Σε ότι αφορά στους νέους η εμπειρία η δική μας, μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι! Τα προγράμματά μας τα υποστηρίζουν εθελοντικά και νέοι άνθρωποι που επέλεξαν να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που βρίσκονται σε ανάγκη.  Βέβαια η συνεχής ενημέρωση του κόσμου για τους τρόπους που κάποιος μπορεί να βοηθήσει και κυρίως να αξιοποιηθεί μέσα σε ένα πλαίσιο οργανωμένο, σίγουρα βοηθάει κάποιον που θέλει να γίνει εθελοντής και να το αποφασίσει. Συνήθως η μεγαλύτερη απόσταση , το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το προσωπικό ΘΕΛΩ να γίνει ΠΡΑΞΗ! Η διαδικασία σωστής και συνεχούς ενημέρωσης είναι η απάντηση.

Η.Λ.: Πιστεύετε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αδιεξόδων των πολιτών; Η τελικά είναι αδύναμη απάντηση;

Ν.Φ.: Ο εθελοντισμός δεν έρχεται ως απάντηση αλλά ως ανάγκη των πολιτών, του καθενός ατόμου χωριστά, να συμμετέχει ενεργά και με άποψη στην διαμόρφωση της καθημερινότητάς του. Το αδιέξοδο έρχεται με την μη συμμετοχή με την έλλειψη ενδιαφέροντος για τον κόσμο που μας περιβάλλει! Νομίζω πως είναι λάθος να τον αντιμετωπίζουμε ως δυνατή ή αδύνατη απάντηση. Καλύτερα να τον ερμηνεύουμε ως θέση-στάση ζωής την οποία αποκτά κάποιος καθώς ωριμάζει και κατανοεί τον κόσμο και την θέση του μέσα σε αυτόν.