Η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης με ευθύνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης υλοποίησαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά και εν όψει του εορτασμού της 9ης Μαΐου «Ημέρα της Ευρώπης» προσομοίωση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο: «Ας γίνουμε Ευρωβουλευτές» στις 8 & 9 Μαΐου 2008 στο Αμφιθέατρο του 1ου Γενικού Λυκείου και 2ου ΕΠΑΛ. και ώρα 10.00 – 13.00.

Τη φετινή χρονιά συμμετείχαν πάνω από 200 μαθητές από 9 Σχολεία της πόλης μας,18 εκπαιδευτικοί και 20 εθελοντές, ένας από τους οποίους υπήρξα κι εγώ!

Στο πλαίσιο της προσομοίωσης οι μαθητές λειτούργησαν στα πρότυπα των παρακάτω Κοινοβουλευτικών Επιτροπών:
1. Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διεύρυνση της Ε.Ε.-Η Ασφάλεια και τα σχετικά προβλήματα που δημιουργούνται»
2. Επιτροπή Ανάπτυξης με θέμα: «Η ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες της Αφρικής στους τομείς της υγείας και της παιδείας»
3. Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Η απασχόληση των νέων»
4. Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων με θέμα: «Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, αειφορικά και με ασφάλεια για το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία»
5. Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας με θέμα: «Πυρηνική ασφάλεια- Παύση λειτουργίας πυρηνικών εγκαταστάσεων και διάθεση αποβλήτων»
6. Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας με θέμα: «Η ενότητα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού στηρίζεται στην πολιτισμική ολοκλήρωση: Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δυσχεραίνουν τις διαδικασίες της πολιτισμικής ολοκλήρωσης».
7. Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων με θέμα: «Γυναίκα μετανάστρια και απασχόληση»
8. Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα: «Διεθνική σωματεμπορία»
9 .Επιτροπή Αλλαγή Κλίματος με θέμα: «Κλιματικές αλλαγές»

Στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι:

α. Να γνωρίσουν οι μαθητές, βιωματικά τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να κατανοήσουν τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις του.
β. Να αισθανθούν Ευρωπαίοι πολίτες και να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις που ψηφίζονται στην Ευρωβουλή τους αφορούν άμεσα και έμμεσα.
γ. Να ευαισθητοποιηθούν, να προβληματιστούν και να εργασθούν για θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολό, αλλά και τους ίδιους σαν αυριανούς Ευρωπαίους πολίτες
δ. Να μάθουν να συνεργάζονται αρμονικά προκειμένου να εκπονήσουν μια εργασία
ε. Ν’ αναπτύξουν υπεύθυνες στάσεις ως ενεργοί πολίτες.

Στο τέλος της εκδήλωσης 9 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί κληρώθηκαν για να συμμετέχουν σ’ εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες, το οποίο θα διοργανωθεί από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Επίσης, κληρώθηκαν 18 μαθητές, που πήραν δώρα από το Europe Direct Κομοτηνής.