Από τους Έλληνες που έχουν επιλέξει να ζήσουν στην Αγγλία, δεν είναι λίγοι όσοι επιθυμούν να αλλάξουν τη φορολογική τους κατοικία, ενημερώνοντας την αρμόδια ΔΟΥ τους. Το συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνει τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να δηλωθεί ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού με ορισμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν στην αποφυγή ταλαιπωρίας και σπατάλη χρόνου.

1. Επισκέπτεστε την ιστοσελίδα 'Get a certificate of residence', κάτω από τον τίτλο 'How to apply' για τους 'Individuals and sole traders', επιλέγετε το 'you can use the online service'.

2. Ακολουθείτε τα βήματα προσέχοντας να αιτηθείτε την έκδοση του πιστοποιητικού με ημερομηνίες (διαμονής στην Αγγλία) από και έως.

3. Θα λάβετε ταχυδρομικώς το 'Letter of residency' σε 1-2 εβδομάδες. Ρωτήστε την αρμόδια ΔΟΥ στην οποία ανήκετε αν αναγράφονται σε αυτό όλες οι πληροφορίες που αναζητούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτό θα είστε σίγουροι πριν ακολουθήσετε τα επόμενα βήματα και χάσετε άδικα χρόνο και χρήματα.

4. Εφόσον έχετε λάβει το σωστό έγγραφο με τις απαραίτητες πληροφορίες, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία που περιγράφεται στον σύνδεσμο 'Get document legalised' ώστε να πάρει το έγγραφο τη σφραγίδα της Χάγης.

5. Εφόσον λάβετε ταχυδρομικώς το έγγραφο με τη σφραγίδα της Χάγης, μπορείτε να το μεταφράσετε από τα Αγγλικά στα Ελληνικά (με τη βοήθεια ενός επαγγελματία μεταφραστή) και να το καταθέσετε με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που θα λάβετε από τη ΔΟΥ.

Καθώς θα πρέπει να καταθέσετε το πρωτότυπο έγγραφο και τη μετάφραση, καλό είναι να κρατήσετε φωτοαντίγραφα για το αρχείο σας.

Καλή επιτυχία!