Ηρακλής Λαμπαδαρίου: Η ψυχή των Εκδόσεων Σαΐτα ανοίγει φτερά για τον Δήμο Καβάλας
 
Λάτρης του εθελοντισμού από τα 10 του χρόνια, ο 26χρονος Ηρακλής Λαμπαδαρίου μπορεί να παραμένει άνεργος, όπως πολλοί συνομήλικοί του, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την αστείρευτη δημιουργικότητά του ούτε την αγάπη του για προσφορά. Ευρηματικός και συμμετοχικός, έχει ήδη τα εχέγγυα για να διεκδικήσει θέση δημοτικού συμβούλου στην πόλη της Καβάλας, όπου γεννήθηκε.

Ο Ηρακλής σπούδασε κλασική φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και έχει ταξιδέψει ανά την Ευρώπη παίρνοντας μέρος σ’ έναν πλούσιο διαπολιτισμικό διάλογο, όπως λέει ο ίδιος.

Από τις ψηφιακές, μη εμπορικές Εκδόσεις Σαΐτα που δημιούργησε το καλοκαίρι του 2012 και κατάφερε να τις κάνει ευρέως γνωστές σε λιγότερο από δύο χρόνια, κυκλοφορούν σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή τα βιβλία του «Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή» (2012), «Ο μαγικός σελιδοδείκτης» (2012) και «Χαιρετίσματα & ευχές» (2013).

Από το καλοκαίρι του 2013 ασχολείται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση «ζωντανών εκπαιδευτικών παιχνιδιών» για όλα τα Μουσεία της Καβάλας καθώς και για το Μουσείο Φιλίππων.

Πώς προέκυψε αυτή η υποψηφιότητα;

Ήρθε ως εξέλιξη της μακρόχρονης εθελοντικής δράσης στην πόλη μου από την ηλικία των 10 ετών. Θεωρώ πλέον την ανάγκη να συνεχίσω από μια θεσμική θέση, με τις δυνατότητες που προσφέρει για σχεδιασμό, υλοποίηση, έλεγχο και βελτίωση των επόμενων βημάτων του Δήμου.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ζητούμενο στην Αυτοδιοίκηση;

Αναμφίβολα είναι η στήριξη της κοινωνίας και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των πολιτών, η αλληλεγγύη. Μόνο όταν το «εγώ» και το «εσύ» δώσουν τη θέση τους στο «εμείς», μπορούμε να στηρίξουμε, να διεκδικήσουμε και να αλλάξουμε. Αυτό που αποτελεί και το σύνθημα του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη Καβάλα – Φίλιπποι».

Πώς αντιλαμβάνεστε τη συμβολή σας στην πολιτική;

Ως προσθήκη καινοτόμων και ρεαλιστικών ιδεών κυρίως στην κοινωνική πρόνοια. Ως συνδρομή στο να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να προσεγγίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία με αποτελεσματικότερο τρόπο, περισσότερο μαθητοκεντρικό. Είναι ώρα να απαλλαγούμε από προκαταλήψεις, κατεστημένα και στερεότυπα για την πολιτική. Να την αντιληφθούμε ως πολλαπλασιασμό των οραμάτων νέων ανθρώπων που αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και καλλιεργούν τη φαντασία τους και ως διαίρεση των αναβολών και των καθυστερήσεων που οφείλονται στην ανούσια και επικίνδυνη γραφειοκρατία.

Περιγράψτε μας με λίγα λόγια το πρόγραμμα του συνδυασμού με τον οποίο κατεβαίνετε.

Στήριξη των ανέργων μέσω των Κοινωνικών Δομών. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων απασχόλησης. Μείωση των ενοικίων και «πάγωμα» των τελών για τους καταστηματάρχες. Αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο παλιό και νέο ΕΣΠΑ, αξιοποίηση επενδυτικών προτάσεων χωρίς να ζημιωθεί ο Δήμος. Παρεμβάσεις ώστε το λιμάνι της πόλης να χρησιμοποιηθεί ως επιχειρηματικός-μεταφορικός κόμβος με εμπορευματοκιβώτια. Δημιουργία του Γραφείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, τουριστική προβολή σε πολλά επίπεδα και με όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες. Διαμόρφωση δράσεων με μικρό κόστος επένδυσης αλλά μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Εξέλιξη του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων ώστε να επιτυγχάνεται η παραγωγή ενέργειας.

Πείτε μας μία πρωτοβουλία που θα προτείνατε ως δημοτικός σύμβουλος και μία που έχετε χειροκροτήσει ως δημότης.

Μεταξύ άλλων, έχω προτείνει τη δημιουργία του «Πολιτιστικού Kυττάρου», ενός χώρου ψυχαγωγίας, τέχνης και δημιουργικότητας που θυμίζει καφετέρια. Ως δημότης χειροκροτώ και αισθάνομαι υπερήφανος για τα 51 έργα ΕΣΠΑ που κατάφερε να ξεκινήσει ο Δήμος Καβάλας, παίρνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στην απορρόφηση ευρωπαϊκών χρημάτων για ουσιαστικά έργα δυναμικής ανάπτυξης.


Το διαδίκτυο μας φέρνει πιο κοντά. Ο Ηρακλής Λαμπαδαρίου συστήνεται στους δημότες της πόλης του μέσω του YouTube. Οι ιδέες του, όπως και όλων των νέων ανθρώπων, μπορούν να έχουν ευρύτερη εφαρμογή αλλά και να εμπνεύσουν, να αφυπνίσουν, να κινητοποιήσουν. Δείτε τον ΕΔΩ.

[H συνέντευξη δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ]