Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ της Ροδόπης» με τίτλο: «Εθελοντισμός και προστασία της Φύσης από το WWF».



Κάποτε η προστασία της φυσικής κληρονομιάς θεωρούνταν ως ένα μέρος των αρμοδιοτήτων των Κυβερνήσεων και των Πολιτικών. Με την εμφάνιση όμως των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Συλλόγων καθώς και των νέων που συνεχίζουν να συγκροτούνται είτε από μεμονωμένους πολίτες, είτε από ομάδες ευαισθητοποιημένων πολιτών, η νοοτροπία αυτή έχει αλλάξει ριζικά. Επιστημονικό προσωπικό, εθελοντές, έρευνες, στατιστικά στοιχεία, πρωτοβουλίες, εκστρατείες ενημέρωσης, καμπάνιες ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικά προγράμματα, έντυπα, φυλλάδια, αφίσες, ιστοσελίδες, λογαριασμοί σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, twitter κτλ.) συνθέτουν το ηχηρό μήνυμα: ότι η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους και όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης στο δύσκολο και απαιτητικό αυτό αγώνα.

Από την ίδρυσή του το 1990, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς έχοντας ως αποστολή να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου και να εμποδίσει – και μακροπρόθεσμα να αντιστρέψει – την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στοχεύοντας στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης, έχει υλοποιήσει περισσότερα από 70 προγράμματα δράσης και έχει συμβάλει δυναμικά, πέραν των άλλων, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας για ανάληψη δράσης για το περιβάλλον.

Φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά το WWF Ελλάς διοργανώνει Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας και Δασοπυροπροστασίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με στόχο να καλλιεργηθεί η αξία της εθελοντικής προσφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για τα πολύ σημαντικά αυτά προγράμματα, επικοινωνήσαμε με την Συντονίστρια Συλλογικών Δράσεων & Εθελοντών του WWF Ελλάς, κα. Τζένη Λαζάρου και τις απευθύναμε τις ερωτήσεις που ακολουθούν:

Η.Λ.: Τι ακριβώς είναι τα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας του WWF Ελλάς και που στοχεύουν;

Τ.Λ.: Τα καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας του WWF Ελλάς δίνουν τη δυνατότητα να περάσει κάποιος τις διακοπές του σε περιοχές μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα ενεργά στην προστασία τους! Προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουν οι συμμετέχοντες την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει η επαφή με τη φύση σε συνδυασμό με τη χαρά της εθελοντικής προσφοράς για την ουσιαστική προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδας.

Η.Λ.: Ποιος μπορεί να πάρει μέρος σ’ αυτά και ποιο θα μπορούσε να είναι το ιδανικό προφίλ ενός συμμετέχοντα;

Τ.Λ.: Καθένας, που επιθυμεί να προσφέρει την πολύτιμη βοήθειά του σε μερικές από τις σημαντικότερες οικολογικές περιοχές της χώρας μας, να ζήσει κοντά στη φύση, να εργαστεί, να μάθει αλλά και να διασκεδάσει, να κάνει νέους φίλους, να γνωρίσει τους ανθρώπους του πεδίου του WWF, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στα θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας. Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Η.Λ.: Πως είναι μια μέρα στα Προγράμματα αυτά; Από τι δραστηριότητες αποτελείται και πως «γεμίζει» ο χρόνος;

Τ.Λ.: Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την πρωινή εργασία (4-5 ώρες), συζητήσεις και περιηγήσεις με τους επιστημονικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς, εκδρομές στη γύρω περιοχή και συμμετοχή σε τοπικά πολιτισμικά δρώμενα.

Η.Λ.: Με ποιο τρόπο μπορεί να δηλώσει κάποιος συμμετοχή στα φετινά Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας του WWF Ελλάς και μέχρι πότε;

Τ.Λ.: Μπορεί είτε να αναζητήσει τη δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα του WWF (www.wwf.gr), στην ενότητα «Γίνε Εθελοντής», στο πεδίο «καλοκαιρινά προγράμματα» και να την αποστείλει συμπληρωμένη στην ηλεκτρονική διεύθυνση j.lazarou@wwf.gr, είτε να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 210 3314893.

Η.Λ.: Επιπλέον το WWF Ελλάς διοργανώνει Προγράμματα Εθελοντικής Πυροπροστασίας. Περί τίνος πρόκειται;

Τ.Λ.: Αφορά προγράμματα εθελοντικής εργασίας που στοχεύουν στη δασοπυροπροστασία γι’ αυτό και διεξάγονται σε μέρη ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας με πλούσια δασικά οικοσυστήματα. Στα προγράμματα αυτά, κύριο αντικείμενο εργασίας των εθελοντών είναι η στελέχωση πυροφυλακιών με στόχο τον εντοπισμό πιθανών εστιών πυρκαγιάς και την έγκαιρη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η.Λ.: Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Πίνδο και το 2008 στη Ρόδο. Υπάρχει κάποια υποστήριξη από Φορείς και ΜΚΟ των περιοχών όπου υλοποιούνται αυτά τα προγράμματα;

Τ.Λ.: Το πρόγραμμα της Πελοποννήσου (Ταΰγετος) συνδιοργανώνεται με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης (Ε.Ο.Σ. Σπάρτης), το πρόγραμμα της Βόρειας Πίνδου συνδιοργανώνεται με την περιβαλλοντική οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική» σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Β. Πίνδου και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μετσόβου και Μηλιωτάδων, και τέλος, το πρόγραμμα της Ρόδου διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Νότιας Ρόδου και τη στήριξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, αντίστοιχα.

Η.Λ.: Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών υπήρξε ανταπόκριση από τους πολίτες και ειδικά τους νέους ή είναι μια ακόμη ευκαιρία που πηγαίνει χαμένη;

Τ.Λ.: Η ανταπόκριση από τους νέους είναι ιδιαίτερα θερμή και ενθουσιώδης, γι’ αυτό και τα θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας του WWF Ελλάς έχουν γίνει πλέον θεσμός για πάνω από 15 χρόνια.

Τα θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω περιοχές και ημερομηνίες:

Σούδα Χανίων, Κρήτη, 11-24 Ιουλίου 2010
Η ξεχωριστή σημασία που έχουν οι νησιωτικοί υγρότοποι για τη γεωγραφική συνέχεια, την ποικιλία και τη συντήρηση της ζωής στα Ελληνικά νησιά, το κενό επιστημονικής γνώσης σε ό,τι τους αφορά αλλά και οι αυξανόμενες σε ένταση και έκταση απειλές που αντιμετωπίζουν οδήγησαν το WWF Ελλάς να αναλάβει το 2004 την πρωτοβουλία να δώσει ταυτότητα σε όλους τους νησιωτικούς υγροτόπους. Μέσα από το πρόγραμμα «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» καταγράφηκαν και απογράφηκαν συνολικά 782 υγρότοποι - 672 σε 65 νησιά του Αιγαίου και 110 σε 10 νησιά του Ιονίου. Παράλληλα, δρομολογήθηκε και μία σειρά δράσεων για την προστασία τους με κύριους άξονες την έρευνα, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τις συντονισμένες συνεργασίες μεταξύ φορέων για την υλοποίηση υποδειγματικών διαχειριστικών μέτρων σε κάποιους από τους υγροτόπους και την άσκηση πιέσεων σε όλα τα επίπεδα για την προστασία τους. Για το λόγο αυτό, και με στόχοορόσημο την αποκατάσταση και διαχείριση ενός σημαντικού υγροτόπου της Κρήτης, του Μορώνη, οργανώνεται για πρώτη φορά στην περιοχή της Σούδας θερινό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και το Δήμο Σούδας.

Εργασία: Η εργασία θα περιλαμβάνει χειρωνακτική εργασία (απομάκρυνση φερτών υλικών) για την διαμόρφωση του υγροτόπου μετά την επιχείρηση απομάκρυνσης μπαζών που είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2010 καθώς και διαμόρφωση οικοτουριστικών διαδρομών.

Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).

Διαμονή: Στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, στη Σούδα Χανίων.


Παραλία Σεκανίων, Ζάκυνθος, 18-31 Ιουλίου 2010
Η ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Λαγανά, θεωρείται εξαιρετικής οικολογικής σημασίας για τη διατήρηση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta. Το WWF Ελλάς, το 1994 αγόρασε την έκταση που περιβάλλει τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, τα Σεκάνια, που αποτελεί και τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Εργασία: Η εργασία περιλαμβάνει συντήρηση μονοπατιών, αυλακιών, πασσάλων καθώς και του φυλακίου που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής των Σεκανίων. Επίσης θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Αριθμός εθελοντών: 15 (2 ομαδάρχες, 13 εθελοντές).

Διαμονή: Σε σχολείο της περιοχής.


Λίμνη Κερκίνη, 25 Ιουλίου – 7 Αυγούστου 2010
Η ορνιθοπανίδα της λίμνης Κερκίνης θεωρείται  από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Στρυμόνα ποταμού και απέχει περίπου 80χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 35 χλμ. από τις Σέρρες. Η κατασκευή  πλωτών ξύλινων βάσεων για φώλιασμα σπάνιων πουλιών καθώς και η δημιουργία και συντήρηση υποδομών από τους εθελοντές του WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την διατήρηση αυτού του σπάνιου βιότοπου.

Εργασία: Κατασκευή πλωτών ξύλινων βάσεων για φώλιασμα σπάνιων πουλιών, κατασκευή τεχνητών θέσεων ανάπαυσης πουλιών, δημιουργία και συντήρηση υποδομών (κιόσκια, θέσεις παρατήρησης πουλιών κλπ.).

Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).

Διαμονή: Στο κλειστό γυμναστήριο της Βυρώνειας Κερκίνης.


Πρέσπες, 8-21 Αυγούστου 2010
Η περιοχή των Πρεσπών βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων, στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την μοιράζονται 3 χώρες: η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και τα γύρω βουνά που τις περικλείουν σχηματίζουν τη λεκάνη των Πρεσπών. Οι δύο λίμνες βρίσκονται σε υψόμετρο 853μ. περίπου ενώ τα γύρω βουνά φθάνουν συχνά πάνω από τα 2.000μ. Η Μικρή Πρέσπα ανήκει στην Ελλάδα, εκτός από ένα πολύ μικρό τμήμα στα νότια που βρίσκεται στην Αλβανία. Η Μεγάλη Πρέσπα μοιράζεται και στις 3 χώρες, με την ΠΓΔΜ να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος αυτής. Λόγω της απομόνωσης της περιοχής, πολλά είδη φυτών και ψαριών είναι ενδημικά της Πρέσπας ή/και των Βαλκανίων. Αυτό σημαίνει ότι συναντώνται μόνο στην Πρέσπα και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ακόμα πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας είναι σπάνια και προστατεύονται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η Πρέσπα φιλοξενεί την μεγαλύτερη στον κόσμο αποικία Αργυροπελεκάνου, είδος που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση.

Εργασία: περιλαμβάνει παρακολούθηση και καταγραφή των πελεκάνων που περνάνε από το όρος Βαρνούντα, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών.

Αριθμός Εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 Ομαδάρχες)

Διαμονή: Στον βιολογικό σταθμό φιλοξενίας εθελοντών στο χωριό Μικρολίμνη Πρεσπών έπειτα από την ευγενική παραχώρηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Τα προγράμματα εθελοντικής δασοπυροπροστασίας θα διεξαχθούν ως εξής:


Βωβούσα, Ανατολικό Ζαγόρι, Πίνδος, 1 Αυγούστου – 12 Σεπτεμβρίου 2010
H  Βωβούσα  βρίσκεται 60  χιλιόμετρα  βορειοδυτικά  του Μετσόβου.  Το  χωριό  χωρίζουν  στα  δύο  τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Αώου, ενώ γειτνιάζει με  τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, γνωστό για  τις  μοναδικές  του  φυσικές  αξίες . Η  Βωβούσα  γεωγραφικά  βρίσκεται  στην  καρδιά  του  Εθνικού Πάρκου  περιτριγυρισμένη από τα πυκνά δάση της  Β. Πίνδου.

Στην περιοχή συναντάμε σπάνια και μεγάλα θηλαστικά, όπως είναι η αρκούδα, ο λύκος και το αγριόγιδο, καθώς και ενδημικά φυτά και λουλούδια. Το  πρόγραμμα  που  θα  έχει  εφαρμογή  στο  Εθνικό  Πάρκο  Βόρειας  Πίνδου,  με  έδρα  την  κοινότητα Βωβούσας  του  νομού  Ιωαννίνων,  οργανώνεται  από  τις  περιβαλλοντικές  οργανώσεις  Πίνδος Περιβαλλοντική και WWF Ελλάς σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Β. Πίνδου.  Κάθε ομάδα που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα θα είναι εφοδιασμένη με  τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα συνεργάζεται επίσης στενά με τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών  Βωβούσας και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο  Μετσόβου και Μηλιωτάδων. Κάθε ομάδα θα αντικαθίσταται κάθε 15 μέρες, οπότε συνολικά θα συγκροτηθούν τρεις (3) ομάδες.

Εργασία: Περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκοιυ, στελέχωση πυροφυλακίων και συντήρηση μονοπατιών.

Αριθμός εθελοντών: Οκτώ (8) εθελοντές ανά περίοδο (συνολικά 24 εθελοντές)

Περίοδοι: Τρεις (3),  (α) 1-15 Αυγούστου,  (β) 15-29 Αυγούστου,  (γ) 29 Αυγούστου-12 Σεπτεμβρίου.

Διαμονή: Στο καταφύγιο της Βωβούσας «Βάλια Κάλντα» με πρόσβαση σε οργανωμένη κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Ταΰγετος, 1– 29 Αυγούστου 2010
Το πρόγραμμα οργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης στην ανατολική περιοχή του Ταϋγέτου, του ψηλότερου και πιο πλούσιου σε ενδημικά φυτικά είδη, ορεινού όγκου της Πελοποννήσου (2407 μ.), με έδρα την κοινότητα Αναβρυτής που απέχει 12 χλμ. από τη Σπάρτη. Η Αναβρυτή υπήρξε παλιό κεφαλοχώρι, και διέθετε ιδιαίτερα ακμάζουσα οικονομία αλλά πλέον ο πληθυσμός έχει μειωθεί, οπότε και αποτελεί ορμητήριο για διάφορες πεζοπορικές διαδρομές.

Εργασία: Συντήρηση πεζοπορικών μονοπατιών καθώς και στελέχωση πυροφυλακίων.

Περίοδοι: Δύο (2) (α) 1-14 Αυγούστου, (β) 16-29 Αυγούστου.

Αριθμός Εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 Ομαδάρχες) ανά περίοδο.

Διαμονή: Στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Βρυσεατών & Φίλων της Αναβρυτής «η Φανερωμένη», στο παλιό σχολείο της Αναβρυτής.

Νότια Ρόδος, 8 – 22 Αυγούστου 2010

Η Ρόδος βρίσκεται στο  νοτιοανατολικό άκρο  της Ελλάδας σε απόσταση 250  ναυτικά μίλια από  τον Πειραιά. Δασικές πυρκαγιές απειλούν διαχρονικά  το  νησί με μεγαλύτερες αυτές  του 1987, 1992  και 2008.  Οι  πυρκαγιές  αυτές  κατέστρεψαν  προστατευόμενες  περιοχές  και  περιοχές  με  σημαντικές οικολογικές αξίες της κεντρικής και νότιας Ρόδου. Στις περιοχές αυτές διαβιεί το ελάφι της Ρόδου και φιλοξενούνται πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Το πρόγραμμα θα έχει εφαρμογή στη  Νότια Ρόδο, με έδρα την κοινότητα Απολακκιάς και γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Νότιας Ρόδου. Η ομάδα των εθελοντών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα συνεργάζεται επίσης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου για τη στελέχωση πυροφυλακίων και την ενημέρωση των εθελοντών σε θέματα δασικών πυρκαγιών..

Εργασία: Στελέχωση πυροφυλακίων και συντήρηση οικοτουριστικών εγκαταστάσεων.

Αριθμός Εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 Ομαδάρχες) ανά περίοδο.

Διαμονή: Στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας εθελοντών στο Φράγμα Απολακκιάς.