Ακολουθεί η συνέντευξη της Προέδρου και Ιδρύτριας της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, που φιλοξενήθηκε στο χθεσινό φύλλο της Εβδομαδιαίας Ανεξάρτητης Πολιτικής Εφημερίδας της Κομοτηνής «ΦΩΝΗ της Ροδόπης». 



Όλο και πιο έντονη στο πέρασμα των δεκαετιών γινόταν η αίσθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία δυστυχώς χρειάστηκε απτές αποδείξεις, όπως αυτές τις κλιματικής αλλαγής για να μετατραπεί σε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος και αναζήτησης τρόπων για μια υπαρκτή Πράσινη Κοινωνία. Στο ζήτημα αυτό, πέραν των υπολοίπων, συμβάλει η λειτουργία της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής που ιδρύθηκε στην Αθήνα ήδη το 1985.

Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι της Προέδρου και Ιδρύτριας αυτής της ΜΚΟ, κας. Αγνής Βλαβιανού-Αρβανίτη.

Η.Λ.: Διεθνής Οργάνωσης Βιοπολιτικής. Περί τίνος πρόκειται και πως προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της;

Α.Β.-Α.: Η  Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής (Biopolitics International Organisation – B.I.O.) είναι μια μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1985, με σκοπό την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και εκπαίδευσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, η Β.Ι.Ο. αριθμεί μέλη σε 137 χώρες και έχει συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια περιβαλλοντική αφύπνιση διαμέσου πολυάριθμων εκδόσεων, συνεδρίων, διαλέξεων και εκδηλώσεων.

Όταν ξεκίνησα το 1985, ο αρχικός μου στόχος ήταν να γράψω βιβλίο. Ο ενθουσιασμός και η στήριξη όσων άκουγαν τις θεωρίες και τις προτάσεις μου όμως, οδήγησαν στη δημιουργία της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής. Είμαι βιολόγος και διδάσκοντας για πολλά χρόνια βιολογία, θεώρησα ότι ήταν επείγουσα ανάγκη να αντιληφθεί ο κόσμος τη σημασία του αγαθού του βίου και να συνειδητοποιήσει  το μέγεθος των καταστροφών που απειλούν το περιβάλλον και τη συνέχιση του βίου στον πλανήτη μας. Η Βιοπολιτική είναι πολιτική με την πλατωνική έννοια και ερμηνεύει τη δομή της Πολιτείας για τη διάσωση του βίου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Aπό το 1985, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η Βιοπολιτική, υπήρξε αμέσως μία πολύ δυνατή ανταπόκριση από τον τύπο, καθώς και από πολλές ηγετικές προσωπικότητες στην Ελλάδα. Όταν παρουσίασα τις απόψεις μου στους προέδρους Συνδέσμων των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος θεώρησε τις προτάσεις της Βιοπολιτικής, για τη διεθνή συνεργασία για το περιβάλλον, ως την πιο ενδιαφέρουσα διάσταση και πρότεινε να σταλεί η παρουσίαση αυτή σε όλες τις χώρες Συνδέσμων των  Ηνωμένων Εθνών. Η ενέργεια αυτή οδήγησε στο να γίνουν ιδρυτικά μέλη της Β.Ι.Ο. πρόεδροι Συνδέσμων από 30 χώρες μαζί με πολλές άλλες προσωπικότητες.

Η.Λ.: Ποιος είναι ο ρόλος και η θέση μιας τέτοιας ΜΚΟ σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα που ουσιαστικά βγάζει το περιβάλλον από τις προτεραιότητες;

Α.Β.-Α.: Πιστεύω ότι η συμβολή της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής είναι πολύ σημαντική για αυτό και το έργο μας προτάθηκε εφτά φορές για το Νόμπελ Ειρήνης,  έχοντας λάβει στήριξη από προσωπικότητες 95 χωρών.

Μία παγκοσμιοποίηση με μόνο στόχο τα οικονομικά κέρδη απεδείχθει λανθασμένη οδός με την πρόσφατη οικονομική κρίση. Πιστεύουμε ότι ακόμα και στις δυσκολίες του παρόντος, εάν κατευθύνουμε την βούληση των ηγετών από κυβερνήσεις, ακαδημαϊκούς οργανισμούς και επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια οικοδόμησης μιας Πράσινης Κοινωνίας, θα έχουμε μεγαλύτερες ελπίδες για τη διάσωση του περιβάλλοντας και του βίου στον πλανήτη μας. Η οικονομική και περιβαλλοντική κρίση χρειάζονται να αντιμετωπιστούν από κοινού, έτσι ώστε χιλιάδες νέα επαγγέλματα στο χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος, να χρησιμεύσουν ως μοχλός βελτίωσης της οικονομίας.

Η.Λ.: Ποιες είναι οι πιο χαρακτηριστικές δραστηριότητες που σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τη Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής; 

Α.Β.-Α.:Το 1994 οργανώσαμε το φεστιβάλ Zacharov με ομιλητές από 92 χώρες. Ως διεθνής οργάνωση, προωθήσαμε τα ιδανικά μας από την πλευρά της οικονομίας, της νομοθεσίας, της τέχνης, κλπ, παράλληλα όμως είχαμε και συνεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, μία εκ των οποίων έλαβε χώρα στο Ηρώδειο και είχε χιλιάδες ακροατές,  με το Rostropovich, τον Σγούρο, τον  Καβάκο, την Μπέρενς και τον Τερμεγκάνοφ ως μαέστρο. 

Έχουμε οργανώσει 14 ετήσιες Βιο-Ολυμπιάδες των Νέων στην  Αγία Πετρούπολη και έχουμε απονείμει Βραβεία του Βίου σε διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως ο Jacques Cousteau. 

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μιλάμε για την ευθύνη των επιχειρήσεων (www.biopolitics.gr (Publications)) στα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, θέτοντας τα προβλήματα της ανακύκλωσης και της οικοδόμησης βιοπόλεων στο προσκήνιο.

Η.Λ.: Υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες και ειδικά από τους νέους για τις δραστηριότητες που οργανώνετε ή όλες οι ευκαιρίες που προσφέρετε μένουν ανεκμετάλλευτες;

Α.Β.-Α.: Από το 1985 έως τώρα, η κοινωνική ανταπόκριση ήταν πάντα πάρα πολύ θετική. Ίσως τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα να μην έχουν προσφέρει αρκετά εκτεταμένη προβολή, στη δεκαετία του 90 όμως, είχαμε  εβδομαδιαίες ολοσέλιδες παρουσιάσεις στις εφημερίδες και εβδομαδιαία παρουσία στην τηλεόραση. Η ανταπόκριση στο εξωτερικό είναι υπέρ θετική . Θέλοντας να προβάλλουμε την Ελλάδα σε 137 χώρες, που δέχονται με μέγιστο ενθουσιασμό τις προτάσεις μας, εστιάσαμε την προσοχή μας περισσότερο στην προβολή της προσπάθειας αυτής σε διεθνές επίπεδο (http://www.biopolitics.gr/HTML/progress/progress.htm)   

Το έργο της Β.Ι.Ο. περιλαμβάνει πολυάριθμες εκδόσεις βιβλίων και εφημερίδων (http://www.biopolitics.gr/HTML/bncontet.htm) τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, συνέδρια, συμπόσια,  καθώς και εκατοντάδες ομιλίες που συντείνουν κάθε χρόνο στην ηγετική θέση  της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής σε παγκόσμια κλίμακα.

Η.Λ.: Αναφορικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία σας, το Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Μάθησης (e-learning) για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών και τους Νέους, πως ξεκίνησε και ποια η μέχρι στιγμής ανταπόκριση από τους νέους;

Α.Β.-Α.: To 1992 ιδρύσαμε το Διεθνές Πανεπιστήμιο για το Περιβάλλον με στόχο να θέσουμε το περιβάλλον στον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων και να αλλάξουμε ριζικά την παιδεία σε παγκόσμια κλίμακα. Τα τελευταία 10 χρόνια δίνουμε σειρά μαθημάτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη που έχουν παρακολουθήσει δωρεάν, μέχρι σήμερα, μαθητές από 79 χώρες. Στο παρελθόν προσφέραμε επίσης μαθήματα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Φέτος το Σεπτέμβριο, ειδικά για την Ελλάδα και τους νέους, ανοίγουμε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης για την «Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών και τους Νέους» με θέματα όπως τον Πράσινο Μισθό, τις Κλιματικές Αλλαγές, τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και την Προστασία των Δασών.  

Η ανταπόκριση είναι ενθουσιώδης. Τα ηλεκτρονικά αυτά μαθήματα αποτελούν συνέχιση του αγώνα της Β.Ι.Ο. για την οικοδόμηση μιας Πράσινης Κοινωνίας.

Η.Λ.: Πιστεύετε ότι τα προσφερόμενα μαθήματα του εν λόγω προγράμματος θα συμβάλουν θετικά στην αλλαγή της στάσης των νέων προς το περιβάλλον;

Α.Β.-Α.:Πιστεύω ότι τα εν λόγω μαθήματα θα συντείνουν σημαντικά στην απαραίτητη κινητοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας, έτσι ώστε  να κερδίσουμε χρόνο και να αντιστρέψουμε τις καταστροφικές τάσεις. Μπορούμε να ελπίζουμε στην οικοδόμηση μιας Πράσινης Κοινωνίας με τη συμβολή κάθε πολίτη.

Η.Λ.: Ποια η εικόνα που σχηματίζετε για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων από την κεντρική εξουσία στην χώρα μας;  

Α.Β.-Α.: Δυστυχώς, χάνουμε χρόνο. Υπάρχει μια φωτεινή ακτίνα γιατί τώρα όλοι άρχισαν να μιλάνε για το περιβάλλον, αλλά δεν έχει ακόμα μεταφραστεί το ενδιαφέρον αυτό σε επείγουσα δράση. Είναι πολύ δύσκολος ο αγώνας αλλά όλο και περισσότεροι πολίτες ζητούν να τεθεί το περιβάλλον ως προτεραιότητα. Προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ακόμα οι αναδασώσεις δεν έχουν γίνει, η ρύπανση συνεχίζεται, η ανακύκλωση παραμένει πρόβλημα. Ας ελπίσουμε ότι πριν από το τέλος του έτους θα αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά που μας χωρίζουν και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, κατανοώντας  ότι ο πολιτισμός και το περιβάλλον μας προσφέρουν, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ένα μέλλον πολύ φωτεινό.

Η.Λ.: Πως μπορεί να συμβάλει κάποιος στο έργο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής; 

Α.Β.-Α.: Όσοι θέλουν να συνεισφέρουν μπορούν να ενημερώσουν, μέσα από τη δικιά τους δικτύωση, νέους και άλλους πολίτες να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Σεπτεμβρίου δωρεάν. Αν μελετήσουν και ασπαστούν τους στόχους μας, υπάρχουν αναρίθμητες ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν. 

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής χρησιμοποιώντας τα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
ΤΙΜ. ΒΑΣΣΟΥ 10, ΑΘΗΝΑ 115 21, ΤΗΛ. 210 6432419  FAX 210 6434093
E-mail: bios@otenet.gr , Web page: www.biopolitics.gr