Δηλαδή το σημαντικότερο εργαλείο για να έχετε πρόσβαση σε καλύτερες (πιο συμφέρουσες) οικονομικές επιλογές στην Αγγλία. Το άρθρο αυτό αποτελεί μια σύντομη επισκόπηση των κυριότερων σημείων που αφορούν το credit score (πιστωτικό σκορ) και πώς να βελτιώσετε το δικό σας.

Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα.
Σκεφτείτε ότι θέλετε να κλείσετε τις διακοπές σας σε ένα ξενοδοχείο. Θα επιλέξετε λοιπόν το ξενοδοχείο σας βάση συγκεκριμένων παραγόντων λαμβάνοντας πάντα υπόψη σας και τις κριτικές άλλων επισκεπτών, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αλλοιώσει το ίδιο το ξενοδοχείο.
Βρισκόμαστε τώρα σε μια άλλη, διαφορετική περίπτωση, όπου εσείς θέλετε να δανειστείτε χρήματα για κάποιο σκοπό. Η τράπεζα που θα σας δανείσει θα πρέπει να γνωρίζει το ρίσκο που παίρνει ώστε να σας προσφέρει ένα ανάλογο επιτόκιο. Οι "κριτικές" τις οποίες θα κοιτάξει είναι το credit score σας.

Γιατί είναι σημαντικό το πιστωτικό σκορ;
Γιατί αφορά το οικονομικό σας προφίλ που αξιοποιούν όλες οι Τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί ακόμη και εταιρείες τηλεφωνίας για να αποφασίσουν αν και με ποιο επιτόκιο θα σας δανείσουν, πόσο αξιόπιστος/η είστε οικονομικά και τι κίνδυνο ενδεχομένως διατρέχουν συνάπτοντας μια συμφωνία μαζί σας. Αυτό καθορίζει το αν θα απολαμβάνετε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, μεγαλύτερο πιστωτικό όριο στις κάρτες σας και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις από τις οποίες μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Αν το πιστωτικό σας σκορ είναι χαμηλό, τότε μπορεί να μην έχετε καθόλου πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες ή να αναγκαστείτε να πάρετε ένα δάνειο με μεγαλύτερο επιτόκιο.

Πώς μπορώ να δω το πιστωτικό μου σκορ;
Στην Αγγλία υπάρχουν τρεις μεγάλες εταιρείες που συγκεντρώνουν στοιχεία για το πιστωτικό σκορ κάθε πολίτη:
α. η Experian
β. η TransUnion (πρώην Callcredit) και
γ. η Equifax 
Από όλες μπορείτε να ζητήσετε το Statutory Credit Report ενώ έχετε τη δυνατότητα να εγγραφείτε δωρεάν (για τριάντα ημέρες) είτε επί πληρωμή (ελέγξετε ξεχωριστά την ιστοσελίδα της κάθε εταιρείας για να ενημερωθείτε σχετικά για τους όρους και τις προϋποθέσεις).
Κάθε εταιρεία λαμβάνει υπόψη της διαφορετικούς παράγοντες για να υπολογίσει το πιστωτικό σας προφίλ, επομένως το σκορ μπορεί να μην είναι το ίδιο μεταξύ των εταιρειών αυτών.

Υπάρχει άλλος τρόπος να ελέγξω το πιστωτικό μου σκορ;
Ναι! Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που σας παρουσιάζουν το σκορ σας αλλά όλες αντλούν τις πληροφορίες για εσάς από τις τρεις κύριες εταιρείες που προαναφέρθηκαν.

Πώς μπορώ να βελτιώσω το σκορ μου;
1. Χρησιμοποιήστε πιστωτική κάρτα συχνά και ελάχιστα. Αν μπορείτε να μην ξεπερνάτε το 30% του ανώτατου πιστωτικού σας ορίου κάθε μήνα, θα είναι το ιδανικό. Αποδεικνύετε έμπρακτα ότι δεν έχετε μεγάλη ανάγκη τα δανεικά χρήματα αλλά και ότι μπορείτε να τα διαχειριστείτε σωστά.
2. Διορθώστε τυχόν λάθη που υπάρχουν στην πιστωτική σας αναφορά (credit report)
3. Εγγραφείτε στον κατάλογο των ψηφοφόρων (ακολουθήστε τις οδηγίες στη διεύθυνση: https://www.gov.uk/register-to-vote)
4. Μην κάνετε πολλές αιτήσεις για πιστωτικές κάρτες ή δάνεια σε σύντομο χρονικό διάστημα (θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 6 μήνες μεταξύ της κάθε αίτησης).
5. Φροντίστε να πληρώνετε όλους τους λογαριασμούς (ηλεκτρικό, νερό, τηλεφωνία, Δημοτικά τέλη κλπ.) και το ενοίκιό σας στην ώρα τους.
6. Πληρώνετε το συνολικό ποσό της πιστωτικής σας κάρτας κάθε μήνα - έτσι θα αποφύγετε την έξτρα χρέωση του επιτοκίου και τυχόν ποινές.


Καλή επιτυχία στη βελτίωση του πιστωτικού σας σκορ και στην αναζήτηση καλύτερων οικονομικών επιλογών!