Ακόμη κι αν δεν το έχετε ακούσει, σίγουρα θα έρθει η μαγική στιγμή που θα σας το ζητήσουν ώστε να εργαστείτε σε κάποιο σχολείο της Αγγλίας. Τι είναι το πιστοποιητικό αυτό, πώς θα αποκτήσετε και γιατί είναι τόσο σημαντικό; Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας για το QTS, σας περιμένουν στο άρθρο αυτό.

Όπως κάθε παραμύθι αρχίζει με τη φράση "Μια φορά κι έναν καιρό", έτσι και η επαγγελματική σταδιοδρομία ενός εκπαιδευτικού στην Αγγλία αρχίζει με το Qualified Teacher Status (QTS). Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι η συγκεκριμένη πιστοποίηση και να ξεκινήσετε άμεσα τη σχετική διαδικασία για την απόκτησή της.

Τι είναι το QTS;

Το QTS ουσιαστικά είναι μια αναγνώριση πτυχίων που αφορούν τον τομέα της εκπαίδευσης που δεν αποκτήθηκαν στην Αγγλία, δίνοντας στους κατόχους των πτυχίων αυτών τα ίδια δικαιώματα με τους Άγγλους εκπαιδευτικούς. Μπορεί δηλαδή κάποιος, εφόσον το αποκτήσει, να αιτηθεί απευθείας σε σχολεία ή να συνεργαστεί με Agencies (αναζητήστε το άρθρο με τίτλο "Να εγγραφώ ή να μην εγγραφώ;") και να εργαστεί με διαφορετικές μορφές απασχόλησης (Βοηθός δασκάλου-Teaching Assistant, Cover Supervisor, Αναπληρωτής δάσκαλος-Supply Teacher) σε σχολεία της Αγγλίας.

Πού μπορώ να βρω περαιτέρω πληροφορίες;

Όλες οι επίσημες και διαθέσιμες πληροφορίες για το QTS βρίσκονται σε αυτή τη διεύθυνση  Γενικά να έχετε υπόψη σας πως ό,τι διαβάζετε σε site που ξεκινάει με το gov.uk, είναι επίσημο από την Βρετανική κυβέρνηση, επικαιροποιημένο και ισχύει απόλυτα. Κανένας δεν μπορεί να σας δώσει ακριβείς, σωστές και ουσιαστικές πληροφορίες πέρα από το επίσημο Portal της Κυβέρνησης. Αν διαβάσετε κάπου ότι κάποιος (ιδιώτης ή εταιρεία) σας παρέχει τη δυνατότητα για την απόκτηση του QTS έναντι αμοιβής, να το θεωρήσετε ως απάτη και σε καμία περίπτωση μην τους δώσετε χρήματα.

Ποια είναι η διαδικασία για την απόκτησή του;

Η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα  και είναι εντελώς δωρεάν. Επίσης, εκεί θα βρείτε και όλα τα σχετικά δικαιολογητικά ενώ αν έχετε οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί τους μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης QTS.enquiries@education.gov.uk

Από ποια στάδια αποτελείται η ηλεκτρονική αίτηση;

Από πέντε συνολικά στάδια τα οποία είναι τα εξής:
1. Personal details - Προσωπικές πληροφορίες
2. Details of Teacher training - Λεπτομέρειες για την εκπαίδευση του δασκάλου
3. Employment - Εργασιακή εμπειρία
4. Documents - Έγγραφα/ Δικαιολογητικά
5. Declaration - Υπεύθυνη δήλωση για την εγκυρότητα της αίτησης
Η συνολική διάρκεια για τη συμπλήρωση της αίτησης είναι περίπου 45 λεπτά.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζομαι;

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όλα τα δικαιολογητικά σας θα πρέπει να είναι σκαναρισμένα (μέσω σαρωτή ή μέσω φωτογραφικής μηχανής), σε μορφή pdf ή jpeg, ώστε να τηλεφορτωθούν στο στάδιο 4 της ηλεκτρονικής σας αίτησης. Δεν χρειάζεται να στείλετε κανένα αντίγραφο με το ταχυδρομείο ή με φαξ. Φροντίστε να τα συγκεντρώσετε όλα πριν τη συμπλήρωση της αίτησης καθώς αν ξεχάσετε ή παραλείψετε κάποιο, τότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η αίτησή σας να χαρακτηριστεί ως ελλιπής και να απορριφθεί.
Τα δικαιολογητικά είναι τα εξής:
- Απόδειξη της εθνικότητάς σας και της ταυτότητάς σας (διαβατήριο, αστυνομικό δελτίο ταυτότητας, άδεια οδήγησης)
- Λεπτομέρειες των πιστοποιητικών σας (το πτυχίο σας και την αναλυτική σας βαθμολογία μεταφρασμένα και με επικύρωση στα Αγγλικά)
- Τυχόν λεπτομέρειες για την εργασιακή σας εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης τα τελευταία 10 χρόνια αν υποβάλλετε αίτηση βασισμένη στο επαγγελματικό σας προφίλ (είτε στην Ελλάδα είτε οπουδήποτε αλλού)
- Αποδείξεις για περαιτέρω εκπαίδευση που λάβατε σχετικά με το αντικείμενό σας (βεβαίωση πρακτικής άσκησης για παράδειγμα)

Πόσο καιρό διαρκεί η διαδικασία για την απόκτηση του QTS;

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Επίσημα ο χρόνος είναι τρεις μήνες.

Πώς θα είναι η πιστοποίηση που θα λάβω;

Το πιστοποιητικό σας είναι ένα αρχείο pdf το οποίο θα λάβετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (γι' αυτό φροντίστε να ελέγξετε προσεκτικά την ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσετε στην αίτησή σας και να έχετε συχνή πρόσβαση σε αυτήν).
Πάνω αριστερά θα υπάρχει το λογότυπο του Department for Education.

Στο κέντρο της σελίδας με αριστερή στοίχιση θα αναγράφεται "Qualified Teacher Status" και ακριβώς από κάτω:
This is to certify that: (Name Surname)
Teacher Reference Number: (7 digits)
has attained qualified teacher status (QTS), meets the requirements for employment in maintained schools and non-maintained special schools in England and is exempt from the requirements to serve a statutory induction period.
Date of QTS: (day month year)
ενώ στο τέλος θα γράφει:
Congratulations and best wishes for your future career.
Any potential employer can independently confirm your teacher status online at: https://teacherservices.education.gov.uk

Το QTS αναφέρει τα μαθήματα που μπορώ να διδάξω;

Όχι, το πιστοποιητικό αυτό δεν αναφέρει κανένα μάθημα. Απλώς σας δίνει το δικαίωμα να εργαστείτε ως εκπαιδευτικός αναγνωρίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα που σας δίνει το πτυχίο σας. Δηλαδή αν έχετε σπουδάσει Μαθηματικά, μπορείτε να διδάξετε Μαθηματικά. Ένας Φιλόλογος μπορεί να διδάξει σχετικά με το αντικείμενό του μαθήματα όπως για παράδειγμα Ιστορία, Λατινικά, Αρχαία Ελληνικά (από μετάφραση), Αγωγή του Πολίτη ακόμη και Γεωγραφία.