Ανάρτηση για το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο "Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή" στη σελίδα "Σοφή Κουκουβάγια", Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013.
Χθες έλαβα ένα πολύ ξεχωριστό γράμμα από την κουκουβάγια ενός εξωφύλλου... Να τι μου έγραφε:

Αγαπητή σοφή κουκουβάγια,

Σε παρακολουθώ από τα πρώτα φτερουγίσματά σου στον διαδικτυακό αέρα και πολύ χαίρομαι που μοιραζόμαστε τη «σοφία» μας με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές από κάθε σημείο της Ελλάδας.

Σκέφτηκα λοιπόν, να σου γράψω για το βιβλίο που με φιλοξενεί στο γαλάζιο εξώφυλλό του εδώ και έναν χρόνο, καθώς πιστεύω πως το περιεχόμενό του ενδιαφέρει αρκετούς από τους επισκέπτες του πουά ιστο-δέντρου σου. Μάλιστα, είναι αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή (βοηθάει πολύ στην προστασία των δέντρων που έχουμε ανάγκη) και διανέμεται εντελώς δωρεάν!

Στις σελίδες του, που έχουν αντικαταστήσει τα φύλλα των δέντρων στα οποία ξεκουραζόμουν, υπάρχουν διάφορες τεχνικές, ιδέες, σκέψεις και δραστηριότητες ενός νεαρού Φιλολόγου με στόχο την καλλιέργεια της σκέψης των μαθητών δημιουργικά με φαντασία, κρίση και διασκέδαση. Όλο αυτό το υλικό θέλει να προσκαλέσει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να ασχοληθούν συστηματικά με τη βελτίωση των διδακτικών τους προσεγγίσεων και τον σχεδιασμό δικών τους, πρωτότυπων δραστηριοτήτων.

Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των μαθητών και του ενδιαφέροντός τους για τη μάθηση και τη φιλαναγνωσία είναι βασικά στοιχεία που υπάρχουν σε όλα τα παραδείγματα που αναφέρονται στο βιβλίο. Παραδείγματα που δεν είναι θεωρητικά αλλά έχουν υλοποιηθεί με Έλληνες και Σλοβάκους μαθητές από το 2005 μέχρι το 2011 και τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων. Έτσι, μπορεί ο κάθε αναγνώστης να εμπνευστεί και να δημιουργήσει τα δικά του εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις δεξιότητες και τις ικανότητες των δικών του μαθητών, των δικών του παιδιών.

Όπως «ξεκλείδωσε» ο Ηρακλής, ο νεαρός Φιλόλογος που σου έγραψα παραπάνω, τους μαθητές του, σίγουρα μπορούν να το κάνουν κι άλλοι - οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μοιράζονται και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην τυπική εκπαίδευση των παιδιών και οι γονείς που έχουν την ευθύνη της μη τυπικής εκπαίδευσης.

Ελπίζω να βρεις ενδιαφέρον το συγκεκριμένο βιβλίο με τον αρκετά φιλόδοξο τίτλο «Τάξη Δημιουργική με Φαντασία αρκετή», όπως και οι αναγνώστες σου. Εννοείται πως περιμένω όπως και ο συγγραφέας, τα σχόλια, τις εντυπώσεις, τις σκέψεις και ό,τι άλλο θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας σχετικό ή λιγότερο σχετικό με το περιεχόμενο. Όπως θα διαβάσεις και στο σχετικό κεφάλαιο, η αξία της συνεργασίας και της ανταλλαγής σκέψεων και ιδεών είναι πολύ μεγάλη και τα οφέλη της είναι πολλαπλά για όλους τους εμπλεκόμενους.

Σ’ ευχαριστώ πολύ!

Φιλικά, 
Η κουκουβάγια ενός εξωφύλλου 


Με την.. κουκουβάγια αυτού του εξωφύλλου γνωριστήκαμε όταν ξεκίνησα κι εγώ να γράφω σε αυτό εδώ το blog. Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Ηρακλής, μου μίλησε για το βιβλίο του και για τιςεκδόσεις Σαΐτα! Μάλιστα, μου είπε πως μπορώ να το κατεβάσω δωρεάν.. Εκεί ήταν που ξαφνιάστηκα! πρώτη φορά άκουγα οτι υπάρχουν τέτοιες εκδόσεις, που δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα, αλλά αφήνουν τα βιβλία να.. πετούν ελεύθερα στον απέραντο ουρανό που λέγεται διαδίκτυο!

Περιττό να σας πω οτι το βιβλίο το κατέβασα αμέσως! Απ'τη μια η κουκουβάγια στο εξώφυλλο κι απ'την άλλη ο τίτλος του, μου κίνησαν αμέσως το ενδιαφέρον! Το διάβασα μέσα σε λίγες μέρες και είμαι πολύ χαρούμενη που υπάρχουν τέτοιοι εκπαιδευτικοί! Όσα γράφει ο Ηρακλής, όσα τόλμησε να κάνει για να "ξεκλειδώσει" τους μαθητές του, αξίζει να τα διαβάσει ο κάθε εκπαιδευτικός αλλά και ο κάθε γονιός!
Το βιβλίο του μπορείτε να το κατεβάσετε εντελώς δωρεάν κάνοντας κλικ εδώ.

Φυσικά στις εκδόσεις Σαΐτα υπάρχουν κι άλλα χρήσιμα βιβλία για να διαβάσετε. Κι όχι μόνο εκπαιδευτικά, αλλά και λογοτεχνικά και παιδικά!

[Δείτε την ανάρτηση όπως δημοσιεύτηκε στη σελίδα "Σοφή Κουκουβάγια", πατώντας εδώ]