Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ της Ροδόπης» με τίτλο: «Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Προφύλαξη».



Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει χαρακτηριστεί η σημερινή και, όπως αποτυπώνεται η πραγματικότητα μέσα από τους αριθμούς, καθόλου τυχαίο ή συμβολικό δεν είναι αυτό. Ο αριθμός των οροθετικών ολοένα και αυξάνεται παγκοσμίως, γεγονός που εντείνει τις προσπάθειες για μια σωστή, έγκυρη και αποτελεσματική ενημέρωση κυρίως των νέων απαλλαγμένη από κάθε είδους ταμπού και προκαταλήψεις που αδυνατούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του συγκεκριμένου ιού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης, οδηγούνται οι προσπάθειες διάφορων Φορέων, Οργανισμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Συλλόγων, άτυπων ομάδων και εθελοντών που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας.

Στο εξωτερικό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (http://ecdc.europa.eu), με έδρα τη Στοκχόλμη, το οποίο επισημαίνει, αξιολογεί και παρέχει πληροφορίες για τις υπάρχουσες και τις αναδυόμενες απειλές για την ανθρώπινη υγεία από μεταδοτικές ασθένειες πραγματοποίησε την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο της Σουηδίας για την Υγεία και την Πρόνοια σεμινάριο με αντικείμενο τον ιό του AIDS με έμφαση στο στίγμα και την διάκριση που επιφέρει η μόλυνση κάποιου από τον συγκεκριμένο ιό. Μάλιστα το εν λόγω σεμινάριο αφιερώθηκε στη μνήμη της αξιόλογης δουλειάς του Dr. Jan-Olof Morfeldt, που ήταν από τους πρωτοπόρους στη μάχη κατά του AIDS στη Σουηδία και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με το συγκεκριμένο ιό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τεράστια κόκκινη κορδέλα τοποθετήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων, συμβολίζοντας τη δέσμευση του Κέντρου στον αγώνα κατά του AIDS. Το σεμινάριο αυτό ήταν το πρώτο ενός πλαισίου εκδηλώσεων που διοργανώνει το συγκεκριμένο Κέντρο για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Σήμερα, ένα επιστημονικό σεμινάριο πραγματοποιείται στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με έμφαση στο ομοφυλοφιλικό σεξ.

Εντός συνόρων ξεχωρίζει η πρωτότυπη, νεανική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΜΚΟ PRAKSIS (http://www.praksis.gr) που φέρει τον τίτλο «Πρώτα Ρώτα!?». Η εκστρατεία αυτή που γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 καλύπτοντας θεματικές, στις οποίες οι νέοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωτοι και επιρρεπείς, όπως οι μέθοδοι πρόληψης και προφύλαξης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η άμετρη κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών/ εθιστικών ουσιών, το κάπνισμα, έχοντας ως βασική φιλοσοφία την προάσπιση της διασκέδασης και της νεότητας και όχι την ενοχοποίησή τους. Φιλοδοξία της δράσης αυτής είναι να γίνει σύμβολο ενημέρωσης και πρόληψης, με τη δραστηριοποίηση πολλών νέων εθελοντών. Το βασικό πρότυπο που επιχειρείται να καλλιεργηθεί είναι αυτό του ενημερωμένου νέου, που γνωρίζει τους κινδύνους και δρα προληπτικά, προστατεύοντας τον εαυτό του και τους φίλους του. Οι νέοι, από την πρώτη στιγμή, υποδέχθηκαν την εκστρατεία «Πρώτα Ρώτα!?» με ενθουσιασμό. Η εκστρατεία αυτή είναι παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με την διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης καθώς και ευφάνταστων εκδηλώσεων με αφορμή τις διάφορες Παγκόσμιες Ημέρες, όπως η σημερινή.

Με κεντρικό, λοιπόν, μήνυμα «Πάρε – Φόρα – Εξετάσου!», η καμπάνια της PRAKSIS εστιάζει και φέτος με δυναμικό τρόπο, τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.

Σε μια συμβολική κίνηση, στο πλαίσιο της καμπάνιας, εχθές και σήμερα, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας επέκτεινε το ωράριο των εξετάσεων (8:30-12:00 μ.μ.) και με επιπλέον προσωπικό δέχεται ανώνυμα και δωρεάν πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν για τον ιό HIV.

Επιπλέον, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει για σήμερα Συνέντευξη Τύπου στις 12:00 το μεσημέρι με εκπροσώπους των ΜΚΟ και φορέων που συμμετέχουν στην καμπάνια, οι οποίοι επιχειρούν να αποσαφηνίσουν και να αναδείξουν τις διαφορετικές διαστάσεις της HIV λοίμωξης, τόσο τις καθαρά επιδημιολογικές όσο και πολύ περισσότερο τις κοινωνικές της διαστάσεις. Αμέσως μετά, δηλαδή στη 13:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα καθιερωμένα free hugs της PRAKSIS με γνωστούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, δημοσιογράφους, αθλητές, πορεία ενημέρωσης των εθελοντών της PRAKSIS και των συμμετεχόντων ΜΚΟ στο Σύνταγμα και διαβαίνοντας από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας αλλά και δρόμους όπου συναθροίζονται μετανάστες με διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών σε ειδικά διαμορφωμένο πορτοφολάκι. Στη συνέχεια, η PRAKSIS και η καμπάνια «Πρώτα Ρώτα!?» θα συμμετέχει στο 2ο Φεστιβάλ Υγείας του Δήμου Αθηναίων.

Στην τοπική κοινωνία της Κομοτηνής, εθελοντές της εθελοντικής ομάδας ευαισθητοποίησης για κοινωνικά θέματα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής και Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής ενώνουν τις δυνάμεις τους μεταφέροντας την καμπάνια «Πάρε – Φόρα – Εξετάσου!» και ενημερώνουν σήμερα τους συνομιλήκους τους με έντυπο ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά σε ειδική συσκευασία από το πρωινό καφέ έως το βραδινό ποτό σε χώρους όπου αυτοί σπουδάζουν, γευματίζουν, διασκεδάζουν, συζητούν και χαλαρώνουν με την παρέα τους.

Ενημερωνόμαστε λοιπόν για να ξέρουμε τι είναι επικίνδυνο για την υγεία μας, Ευαισθητοποιούμε τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας, τους γνωστούς μας ώστε και οι ίδιοι να γνωρίζουν και Προφυλασσόμαστε για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας, αυτούς που αγαπάμε, την κοινωνία, το μέλλον μας.

*   *   *

Όλοι γνωρίζουμε ότι το σεξ είναι απόλαυση, αλλά ίσως αρκετοί ανάμεσά μας αγνοούν ακόμη τη σημασία της προφύλαξης.

*   *   *

Το προφυλακτικό είναι ασφάλεια και προστατεύει από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις και από τον ιό του HIV/AIDS.

*   *   *

Θυμήσου: Η αγκαλιά μεταδίδει αγάπη, το προφυλακτικό ασφάλεια!