Ακολουθεί το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ της Ροδόπης» με τίτλο: «Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 και Εθελοντισμός».



Μετά την πολύ σημαντική και επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, η χώρα μας αναλαμβάνει για το 2011 την διοργάνωση των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics! Τα Special Olympics είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που προσφέρει σε άτομα με διανοητική αναπηρία την ευκαιρία να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους δια μέσου της προπόνησης και συμμετοχής σε Αγώνες και να αναπτυχθούν σωματικά, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ενταχθούν στις καθημερινές δραστηριότητες του κοινωνικού μας περίγυρου. Σήμερα συμμετέχουν στα προγράμματά τους 2,25 εκατομμύρια αθλητές από 185 χώρες, αποτελώντας το μεγαλύτερο αθλητικό πρόγραμμα στον κόσμο στον χώρο της διανοητικής αναπηρίας. Είναι ένα αληθινά παγκόσμιο κίνημα, με περισσότερους από 550.000 αθλητές στις Η.Π.Α., 500.000 στην Ευρώπη, 500.000 στην Κίνα, 210.000 στην Ινδία, ενώ στην Ελλάδα οι αθλητές ξεπερνούν τον αριθμό των 11.000.

Για τις ανάγκες των Αγώνων αυτών και κυρίως για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους αθλητές και σε όλους τους συμμετέχοντες της διοργάνωσης έχει δημιουργηθεί ένα Πρόγραμμα Εθελοντισμού το οποίο επιδιώκει να παρέχει στα χιλιάδες άτομα που θα συμβάλουν στη διοργάνωση μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία αλλά και της διαφορετικότητας.

Η συνέντευξη της Υπεύθυνης του Προγράμματος Εθελοντισμού των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, κας. Φαγογένη Μαρίας που ακολουθεί, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων για ενεργό συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού, σε μια μοναδική, πολύτιμη και ουσιαστική επιλογή στάσης ζωής.

Η.Λ.: Special Olympics Athens 2011: Πως θα περιγράφατε τους Παγκόσμιους αυτούς Αγώνες που θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας σε περίπου 600 ημέρες; Ποιο το μήνυμά σας στους αναγνώστες;

Μ.Φ.: Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 που θα πραγματοποιηθούν από 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2011, αποτελούν τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο, στο χώρο της διανοητικής αναπηρίας, ένα αληθινά ξεχωριστό γεγονός για τις χώρες που τους φιλοξενούν.

Με σήμα μας ένα λαμπερό ήλιο, που παραπέμπει στην υπέρβαση και τη δύναμη του αθλητή που παίρνει μέρος στους δικούς μας ξεχωριστούς Αγώνες, αξίες μας το πάθος, την αισιοδοξία,  την αποφασιστικότητα, την ελευθερία και την ελπίδα, σας προτρέπουμε να Ενωθείτε με τον Υπέροχο Κόσμο των Νικητών.

Η.Λ.: Εκτός από το καθαρά αγωνιστικό μέρος, κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα πραγματοποιηθεί μια σειρά άλλων εκδηλώσεων, μη-αθλητικών που έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Ποιες θα είναι αυτές οι εκδηλώσεις και τι περιλαμβάνουν;

Μ.Φ.: Μία σειρά από μη αθλητικές εκδηλώσεις και ειδικά προγράμματα προσδίδουν στους Παγκόσμιους Αγώνες τον ρόλο ενός αποτελεσματικού καταλύτη για κοινωνική αλλαγή και νέους συσχετισμούς στην κατανόηση και στην αποδοχή της διανοητικής αναπηρίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα Πόλις Αμφιτρύων, όπου από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου ,οι Διεθνείς Αποστολές θα φιλοξενηθούν για τέσσερις ημέρες και στις 13 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδος. Μέσα από μια σειρά  αθλητικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, 10.000 αθλητές και οι προπονητές τους από 185 χώρες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να φιλοξενηθούν σ ’όλη την Ελλάδα, να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα κάθε περιοχής αλλά και να εξασκηθούν στα αθλήματά τους πριν από τους Αγώνες. Επίσης θα υπάρχει το πρόγραμμα Υγιείς Αθλητές, Παγκόσμια Σύνοδος Νεολαίας, Φόρουμ Οικογενειών, Πολιτική Τακτική, Εμπειρία Αθλημάτων Special Olympics, Φεστιβάλ Special Olympics. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι αναγνώστες σας από την ιστοσελίδα μας www.athens2011.org .

Η.Λ.: Πολύτιμο κομμάτι των Αγώνων θα αποτελέσουν και οι εθελοντές. Ποιο είναι μέχρι στιγμής το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Αγώνων;

Μ.Φ.: Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 ξεκίνησε επίσημα στις 30 Μαρτίου 2009 με την τιμητική υπογραφή της πρώτης Αίτησης Συμμετοχής από την Α.Ε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια, σε μια συμβολική κίνηση αποδοχής της διαφορετικότητας  και ενθάρρυνσης του εθελοντισμού. Παρουσία του η Οργανωτική Επιτροπή ανακήρυξε 22 εκπροσώπους του Αθλητικού του Καλλιτεχνικού  και του πολιτιστικού χώρου σε «Κήρυκες Εθελοντισμού των Αγώνων».

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού διαδραματίζει ρόλο κλειδί για την επιτυχία της διοργάνωσης και μοναδική ευκαιρία χιλιάδες άτομα να ζήσουν μια ωφέλιμη εμπειρία ζωής που θα δημιουργήσει ένα κλίμα κατανόησης και αποδοχής των ατόμων με διανοητική αναπηρία και καθετί του διαφορετικού.

Η.Λ.: Υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες και ειδικά τους Νέους για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού; Σε τι πλαίσιο σκοπεύετε να κινηθείτε για να ευαισθητοποιήσετε και να προκαλέσετε το ενδιαφέρον των Νέων;

Μ.Φ.: Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού έχει ήδη μεγάλη απήχηση και αξίζει να σημειώσουμε ότι μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Ολυμπιονίκες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι από τον αθλητικό, επιστημονικό, επιχειρηματικό κόσμο  και από το χώρο της κοινωνίας πολιτών έχουν συμπαραταχθεί στο πλευρό μας στην προσπάθειά μας αυτή.

Μεγάλη σημασία για την επιτυχία του Προγράμματος Εθελοντισμού ΑΘΗΝΑ 2011 έχει η συνεργασία που έχουμε με 4 μεγάλους Φορείς με παράδοση στο κοινωνικό έργο, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λύκειο των Ελληνίδων, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από φορείς Εθελοντισμού της χώρας μας. Μέχρι σήμερα  έχουν δηλώσει συμμετοχή έξι χιλιάδες άτομα πολλοί από τους οποίους είναι νέοι, που επιθυμούν να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Η.Λ.: Ο στόχος της δημιουργίας μιας ομάδας 25.000 εθελοντών που θα συμβάλουν στην επιτυχία των Αγώνων πόσο εφικτός είναι για τα ελληνικά δεδομένα;

Μ.Φ.: Ο Εθελοντισμός στα Special Olympics, αποτελεί μια ευκαιρία για εκείνους που συμμερίζονται τα οφέλη της εθελοντικής προσφοράς. Υπάρχουν -και πάντα υπήρχαν- χιλιάδες πολίτες γύρω μας που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν  τον χρόνο και τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του κοινωνικού έργου και να συνεισφέρουν στο καλό του συνόλου.  

Ο καλός πολίτης που ο καθένας μας κρύβει μέσα του αφυπνίζεται όταν καλείται να προσφέρει για ένα καλό σκοπό, να συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο. Με γνώμωνα όλα τα παραπάνω αλλά και την δυνατή κληρονομιά εθελοντικής προσφοράς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα θα έχει μεγάλη επιτυχία.

Η.Λ.: Μετά το πέρας των Αγώνων με ποιο τρόπο θα κρατηθεί το ενδιαφέρον των εθελοντών ώστε να αναλάβουν άλλες εθελοντικές πρωτοβουλίες στο μέλλον, προωθώντας ουσιαστικά την σημασία του ρόλου του ενεργού πολίτη;

Μ.Φ.: Κάθε μεγάλη διοργάνωση εχει αρχή μέση και τέλος, όπως ακριβώς συνέβει και με το πρόγραμμα εθελοντισμού των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Η ειδοποιός διαφορά του δικού μας προγράμματος εθελοντισμού είναι ότι στοχεύουμε πέραν της συμμετοχής των εθελοντών σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας των Αγώνων, στην ενίσχυση της αποδοχής και την κατανόηση της διανοητικής αναπηρίας και στην αλλαγή στάσης ζωής.

Αυτό λοιπόν θεωρούμε παρακαταθήκη, για την ανάπτυξη  εθελοντικής πρωτοβουλίας στο μέλλον. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την κατανόηση, την αποδοχή της διανοητικής αναπηρίας και το Πρόγραμμα Εθελοντισμού αποτελεί όχημα προς αυτή την κατεύθυνση που θα μας επιτρέπει να μιλάμε και για κληρονομιά του κινήματος των Special Olympics και του εθελοντισμού στην χώρα μας, σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η.Λ.: Πιστεύετε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αδιεξόδων των πολιτών; Η τελικά είναι αδύναμη απάντηση;

Μ.Φ.: Έχω τη βαθιά και απόλυτη πίστη ότι ο εθελοντισμός -αυτό που εσείς και εγώ θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο γύρω μας- είναι μοχλός  προσωπικής εξέλιξης και κοινωνικής προόδου.