Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009 στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π» εκδηλώσεις με τίτλο «Παιδεία και Πολιτισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής.


Από τις 10:00 έως τη 13:30 υποδεχτήκαμε μαζί με την Υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής και στελέχη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης περίπου 100 μικρούς μαθητές ηλικίας 10-12 ετών από το 6ο, 13ο και 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης σ’ ένα δημιουργικό εργαστήρι με θέμα «Ευρωπαιχνιδούπολη: μαθαίνω για την Ευρώπη παίζοντας» με στόχο να τους ενημερώσουμε για την ιστορία της Ευρώπης και τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (προσωπικότητες, ημερομηνίες-σταθμοί, θεσμικά όργανα, Συνθήκες κτλ.) με βιωματικό τρόπο και κυρίως μέσω επιδαπέδιων παιχνιδιών («Ευρωγνώστες» και «Ευρωπαϊκή Σκυταλοδρομία»).

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 20:00 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα με θέμα «Παιδεία και πολιτισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατά τη διάρκεια της οποίας η Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής Ν.Δ., κα. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου εισηγήθηκε για τις «Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σημασία τους για τον σύγχρονο κόσμο» και η Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., κα. Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη εισηγήθηκε για την «Παιδεία και τον Πολιτισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Την εκδήλωση συντόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.