Έλαβε χώρα από τις 12 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2009 η πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση των Europe Direct στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 εκπρόσωποι των Κέντρων ενώ την παρακολούθησαν ζωντανά μέσω Internet (web streaming) πλήθος Ευρωπαίων.

Την έναρξη των εργασιών του Σεμιναρίου πραγματοποίησαν η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Margot Wallström, αρμόδια για θέματα επικοινωνιακής στρατηγικής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κος. Hans-Gert Pöttering οι οποίοι και επισήμαναν τον ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της έγκυρης πληροφόρησης/ τεκμηρίωσης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις το Δίκτυο Europe Direct.

Στη διάρκεια του εν λόγω σεμιναρίου παρουσιάστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επικοινωνιακές και πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2009 αλλά και οι επικείμενες Ευρωεκλογές. Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα ενημέρωσης των πολιτών για την συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές αλλά και για τα ζητήματα γύρω από τα οποία θα κληθεί η Ε.Ε. να λάβει αποφάσεις τα επόμενα χρόνια.

Στη συνάντηση αυτή εκπροσώπησα το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct Κομοτηνής ως Υπεύθυνος και Συντονιστής Εθελοντικών Ομάδων του Κέντρου.