Το Europe Direct Κομοτηνής, το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής και η εθελοντική τους ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού, πραγματοποίησαν την Τρίτη 8 Απριλίου 2008 και ώρα 18:00 στο Πολιτιστικό Κύτταρο (Πρώην Ρεξ) πολύπτυχη εκδήλωση με θέμα: «Σωματεμπορία Γυναικών: η σύγχρονη δουλεία».

Οι θεματικές της δράσης ήταν οι παρακάτω:

- Η στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της πρόληψης και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων - Δίκτυα εμπορίας και οργανωμένο έγκλημα
- Πρόσφατες τάσεις στην εμπορία γυναικών και παιδιών
- Πρόληψη της εμπορίας γυναικών και παιδιών
- Εκστρατείες πρόληψης και στήριξης των Μ.Κ.Ο.
- Η ανάπτυξη της δικαστικής συνεργασίας και της αστυνομικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών

Η δράση περιελάμβανε:

 - Θεατρικό δρώμενο το οποίο αφορούσε δραματοποιημένες μαρτυρίες γυναικών που έχουν πέσει θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας. Το θεατρικό δρώμενο στηρίχτηκε στο θέατρο του καταπιεσμένου (Αγκούστο Μποάλ) στο οποίο συμμετείχαν εθελοντές των εθελοντικών ομάδων του Europe Direct Κομοτηνής και του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων καθώς και εθελοντές της ερασιτεχνικής ομάδας θεάτρου Κομοτηνής «Ν-ΟΜΑΣ».

- Διανομή ενημερωτικού υλικού από Μ.Κ.Ο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που διεξήγαγε το εργαστήρι ποινικών και εγκληματολογικών μελετών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αφορούσε την κατάσταση της σωματεμπορίας στην περιοχή μας.