Δηλαδή επισκέψεις σε Δημοτικά σχολεία (και Μειονοτικά) με σκοπό την ενημέρωση των μικρών μαθητών σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις κάτι τέτοιο δεν είναι άλλος από το παιχνίδι! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επιδαπέδια παιχνίδια με ζωηρά χρώματα, μεγάλες φιγούρες και τεραστίων διαστάσεων ζάρια και πιόνια!
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Ν. Ροδόπης από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου πραγματοποίησαν ενημερωτικές επισκέψεις σε Δημοτικά σχολεία του Δήμου Κομοτηνής με θέμα την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον μύθο της αρπαγής της Ευρώπης μέχρι την σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών.

Αφού στην αρχή οι μαθητές μέσα από μια παρουσίαση με Power point γνώριζαν περισσότερα για αυτήν την «περίεργη» ένωση κρατών στην οποία ανήκει και η Ελλάδα, έπαιζαν διάφορα παιχνίδια με ερωτήσεις από αυτά που άκουσαν και είδαν.

Στο πρώτο παιχνίδι, την «Ευρωπαϊκή σκυταλοδρομία», οι μαθητές καλούνταν να τοποθετήσουν ένα κομμάτι χαρτί με το όνομα της χώρας πάνω στην σωστή εικόνα. Νικήτρια ομάδα αυτή που θα κατάφερνε να τοποθετήσει όλα τα χαρτιά με τα ονόματα των χωρών σωστά πάνω στις αντίστοιχες εικόνες. Απλό, σύντομο, ευχάριστο και δημιουργικό επιδαπέδιο παιχνίδι που εκτός από την σκέψη προκαλεί και το σώμα!

Στην συνέχεια, ακολουθούσε το επιδαπέδιο παιχνίδι «Ευρωγνώστες» που σαν στόχο είχε να θυμηθούν οι μαθητές κάποια στοιχεία (ονόματα προσώπων, ημερομηνίες, σημαντικά γεγονότα, συνθήκες) από την παρουσίαση που προηγήθηκε. Γέλια, φωνές και χειροκροτήματα ήταν μερικές από τις αντιδράσεις των παιδιών σ’ αυτό των αρκετά μεγάλων διαστάσεων παιχνίδι, το οποίο αποτελείται από 60 κουτάκια, 35 ερωτήσεις, δυο πιόνια και δυο μεγάλα ζάρια.



Σειρά είχε ένα παιχνίδι που λατρεύουν όλα τα παιδιά (μικρά και μεγάλα!): το φούσκωμα (και στη συνέχεια το σκάσιμο…) των μπαλονιών! Δινόταν σε κάθε μαθητή ένα μπαλόνι που στο εσωτερικό του είχε ένα κομμάτι ενός παζλ, συγκεκριμένα ένα κομμάτι από την αφίσα με την αρπαγή της Ευρώπης που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού το φούσκωναν, χωρίζονταν σε ομάδες (μπλε και κίτρινη – στα δυο χρώματα της Ε.Ε.) και έσπαζαν τα μπαλόνια (με μεγάλη τους χαρά!) για να πάρουν το κομμάτι για το παζλ τους. Με συνεργασία και υπομονή η πιο γρήγορη ομάδα κέρδιζε σ’ αυτό το τόσο διασκεδαστικό παιχνίδι!

Τέλος, για να ευχαριστήσουμε τους μαθητές που έπαιξαν μαζί μας, τους δίναμε μια σακουλίτσα με διάφορα δωράκια από το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα. Λουΐζα Σαλτσίδου, Υπεύθυνη Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής για την συνεργασία που είχαμε κατά την διάρκεια της «Ευρωπαιχνιδούπολης». Ελπίζω και στο μέλλον να υπάρξει κάποιο ανάλογο πρόγραμμα ενημερωτικών επισκέψεων και να είμαι σε θέση να το στηρίξω εθελοντικά!